Foto: DELFI

Cepure ir apģērba gabals, bez kura ļoti daudzi jau kopš bērnības nespēj iztēloties savu ikdienu gada aukstajos mēnešos. Un, lai arī galvassega ir labs palīgs ausu sildīšanai ziemā, kā arī rūpējas, lai galva nepārkarstu vasarā, cepure var arī būt skaists aksesuārs, kas paspilgtina kopējo tēlu it visās ikdienas gaitās. Ne velti cauri laikiem gan kungu, gan dāmu galvas rotājušas dažnedažādas smalkas un elegantas galvassegas, un šī brīža tendences rāda – cepuru kultūra atgriežas.

Kārļa Berga pamata darbs ir dažādu videomateriālu uzņemšana, un vēl pirms Covid-19 pandēmijas tas paredzēja daudz laika pavadīt ārpus Latvijas, savukārt atgriežoties viņam vienmēr gribējies kādu nodarbi. Pēc dažādu rokdarbu izpētes, Kārlis teic, "cepures pašas vienkārši uzkritušas uz galvas". "Sāku prātot, kā notiek cepuru izgatavošana, kur galvenais bija saprast, vai tam ir nepieciešama rūpnīca, vai arī to var darīt viens pats. Tad sāku eksperimentēt."

Eksperimenti ar laiku vainagojušies panākumiem – Kārļa draugi un draugu draugi izrādījuši interesi iegādāties viņa meistarotās cepures, un tā viņš kopā ar sievu Aneti Straumi-Bergu radījis "Straumbergs hats". "Mūsu mērķis ir radīt ikvienam cilvēkam pieejamu un kvalitatīvu cepuri, kas ir piemērota tieši viņam," uzsver Kārlis.

Pirmie mēģinājumi – izgāšanās

Pirmo cepuri Kārlis mēģinājis izgatavot pirms kādiem trim gadiem, bet viņa sieva Anete tobrīd palīdzējusi vien ar kādu padomu. Atskatoties uz pirmajiem veikumiem, viņš smejot atzīst – pirmā cepure bija drausmīga. "Tās formu veidoju uz puķu poda. Mēs arī nesākām tā, ka tu nopērc visus vajadzīgos instrumentus un strādā, bet gan diezgan brutāli ņem to, kas tev ir pieejams, kā rezultātā strādā ar sliktākajiem instrumentiem. Aptuveni pēc gada sanāca pirmā cepure, par kuru var pateikt, ka ir labi. Ar pirmajām bija tā, ka tu it kā izdari visu un pareizi, bet rezultāts neizskatās pēc cepures. Bet no katras mēs mācījāmies."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!