Foto: Privātais ahīvs
Jānis Kārklītis ir azartisks makšķernieks, kas uz izaicinājumiem skatās kā uz iespēju radīt kaut ko jaunu. Tā arī brīdī, kad, dažādu apstākļu spiests, atcēlis iecerēto braucienu zivīs, viņš nonācis pie idejas ražot saliekamos kajakus makšķerniekiem un dabas baudītājiem. Par pirmo saliekamo kajaku pasaulē ar cieto grīdu, ideju zagļiem un pēlējiem, kā arī to, vai Latvija ir īstā vieta jaunuzņēmumu veidošanai un vai vajag kļūdīties, intervijā stāsta pats Jānis.

Jānis vidusskolas laikā vasarās piestrādājis par būvnieku, kā rezultātā loģisks šķitis lēmums būvniecību studēt. Taču trešajā mācību gadā Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) sapratis – ja mācību process ir tāds pats kā darbs būvniecībā, tad tas nav domāts viņam. Tāpat togad Jānis sevi aktīvi realizējis RTU Studentu parlamentā, kur arī atklājis sevī cilvēku, kas prot komunicēt un organizēt, – tā viņa ceļam būvniecībā pienācis gals. Tomēr viņš studijas nav atmetis pavisam un šobrīd studē RISEBA biznesa vadību digitālajā vidē, kas pavisam noteikti palīdz ceļā uz sapni, – vadīt uzņēmumu, kurā top pasaulē pirmie saliekamie kajaki ar cieto grīdu.

Šāda kajaka izstrāde Jāni, kā viņš pats saka, nomoka jau pēdējos divus gadus. Taujāts, kā nonācis pie tik neprastas idejas, viņš skaidro: ''Viss radās vienkārši un no zila gaisa. Bija 2016. gada septembris, un man darbā bija brīva diena. Jau iepriekšējā dienā izdomāju, ka brīvajā dienā vēlos braukt makšķerēt, un sāku domāt, kur varu nomāt laivu un aizbraukt. Secināju, ka visur, kur Pierīgā iespējama noma, jau esmu bijis, bet Rīgas tuvumā, kur ir neskartas dabas vietas, nomas nav. Atskārtu, ka varu taču nomāt kajaku, kuru piesiešu pie mašīnas jumta un došos tur, kur vēlos. Bet nāca nākamie šķēršļi – darba dienas rītā ap pulksten 4 vai 5, kad ir īstais laiks braukt makšķerēt, kajaku man neviens nedos. Tāpat arī noma dienu iepriekš nebija variants, jo, ja es Rīgā atstātu kajaku, piesietu pie mašīnas jumta, tas no rīta tur var vairs nebūt, kā arī tobrīd dzīvoju piektā stāva dzīvoklī, kur nebija vietas peldlīdzekļa glabāšanai. Tā nolēmu, ka nekur nebraukšu, bet, ziņkāres mākts, centos internetā sameklēt kādu risinājumu, kas man varētu noderēt nākotnē. Taču neatradu neko tādu, kas būtu piemērots makšķerēšanai, saliekams un par saprātīgām naudiņām. Jā, ir saliekami kajaki, bet tajos nevar stāvēt, var tikai sēdēt. Nodomāju, ka nevar būt, ka tādu ir tik grūti uztaisīt, un tā viss sākās.''

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!