Dari pats! Idejas un padomi, kā krāsot un atjaunot āra koka virsmas

Foto: Publicitātes

Lai koksne ārējā apdarē kalpotu pēc iespējas ilgāk un nesāktu bojāties, ļoti svarīgi ir koka virsmas laicīgi atsvaidzināt un pārkrāsot. Lai gan daudzi šos darbiņus uztic profesionāļiem, mājas fasādes pārkrāsošana, terases eļļošana un dārza mēbeļu atjaunošana pa spēkam ir gandrīz katram. Kas jāņem vērā un kādus produktus izvēlēties, lai iegūtu vislabāko rezultātu – gan ilgmūžību, gan vēlamo vizuālo izskatu?
Koksnei ārējā vidē ir daudz dažādu apdraudējumu – temperatūras svārstības, mitrums, UV starojums, gaisa piesārņojums un arī neredzamie mikroorganismi. Savukārt, ja virsma ir horizontāla, piemēram, terase, tā ir pakļauta arī mehāniskajai slodzei. Visi šie faktori var veicināt pūšanu, trūdēšanu un citas problēmas, tāpēc ir svarīgi koka virsmas pareizi apstrādāt, kā arī regulāri tīrīt un apsekot, lai jau laicīgi novērstu iespējamos riskus. Koksnes apstrādes darbi prasa gan laiku, gan zināšanas, gan arī finansiālo ieguldījumu, līdz ar to ir būtiski atrast piemērotākos produktus un tos arī pareizi pielietot, ievērojot ražotāja norādītos ieteikumus.

Rakstā "Lai māja un sēta dara godu: kā pareizi kopt un krāsot koksni ārējā apdarē" jau tika minēts, ka produkti, ar kuriem ārpus telpām apstrādā koksni, iedalās trīs grupās: eļļas, lazūras un sedzošās krāsas. Katrs produktu veids atšķiras gan ar konkrēto apstrādājamo koka virsmu, kam tas paredzēts, gan arī ar sasniedzamo gala rezultātu.

Savukārt pirms krāsošanas darbu uzsākšanas ir svarīgi novērtēt koksnes stāvokli un noskaidrot – virsma ir jauna vai jau iepriekš bija krāsota. Jauni dēļi ir jāimpregnē ar biocīdus saturošiem līdzekļiem. Gruntēšanas aizsarglīdzeklis palīdzēs koksni no iekšpuses aizsargāt pret trupēšanu, pūšanu un sazilēšanu. Tāpat arī ir svarīgi, lai virsma, kas tiks apstrādāta, ir tīra un sausa.
Koka fasādes pārkrāsošana
Jau iepriekš krāsota koka fasāde vispirms ir jāapseko un jānovērtē tās stāvoklis. Vietās, kur ir acīmredzami bojājumi, vecie dēļi jānomaina ar jauniem. Kā secīgi pareizi visu izdarīt, lai iegūtu vislabāko iespējamo rezultātu?
● Virsmu vispirms notīra ar "Pinotex Terrace & Wood Cleaner" un noskalo ar ūdeni.
● Ļauj koksnei nožūt.
● Ja nepieciešams, nomaina bojātos dēļus. Jaunos dēļus nogruntē ar "Pinotex Wood Primer".
● Kad fasāde pēc tīrīšanas ir pilnībā nožuvusi, to krāso ar "Pinotex Wood Paint Extreme" krāsu, kuras tehnoloģija ļauj nodrošināt fasādes aizsardzību līdz 16 gadiem. "Pinotex Wood Paint Extreme" iespējams ietonēt vairāk nekā 2000 dažādos toņos. Savukārt produktā iestrādātā “Stay Clean” tehnoloģija ar pašattīrīšanās spēju pagarina krāsas kalpošanas laiku un būtiski atvieglo krāsotās virsmas kopšanu.

Foto: Shutterstock

Iepriekš krāsota koka žoga atjaunošana
Atjaunojot sētu, būtiski ņemt vērā dēļu novietojumu. Ja tie ir stiprināti vertikālā veidā, papildu vērība jāvelta dēļu galu apstrādei, jo caur šīm vietām pastiprināti tiek uzņemts mitrums. Kā pareizi rīkoties?
● Pāri palikušo veco krāsu notīra ar birsti.
● Virsmu notīra ar "Pinotex Terrace & Wood Cleaner" un noskalo ar ūdeni.
● Ļauj koksnei nožūt.
● Ja nepieciešams, nomaina bojātos dēļus. Jaunos dēļus gruntē ar "Pinotex Wood Primer".
● Kad koka dēļi sausi, tos pārklāj ar "Pinotex" lazūru – puscaurspīdīgu koksnes aizsarglīdzekli –, piemēram, "Pinotex Extreme Lasur", kas var nodrošināt koksnes aizsardzību līdz pat 12 gadiem.

Foto: Publicitātes

Koka sola atjaunošana
Koka soliņš, kas ilgstoši bijis pakļauts laika apstākļu ietekmei, obligāti vispirms ir kārtīgi jānotīra. Ieteicams izvēlēties tādu koksnes aizsarglīdzekli, kas pastiprinās aizsardzību pret ūdens un saules gaismas ietekmi. Kā rīkoties šajā gadījumā?
● Ar birsti notīra pāri palikušo veco krāsu.
● Virsmu notīra ar "Pinotex Terrace & Wood Cleaner"
un noskalo ar ūdeni.
● Ļauj koksnei nožūt.
● Ja nepieciešams, nomaina bojātos dēļus. Jaunos dēļus nogruntē ar "Pinotex Wood Primer".
Kad virsma ir sausa, to pārklāj ar "Pinotex" eļļu izvēlētajā tonī, piemēram, "Pinotex Solar Terrace & Wood oil".

Foto: Publicitātes

Koka terases atjaunošana
Terase ir horizontāla virsma, tāpēc tā ir vairāk pakļauta laika apstākļu ietekmei, piemēram, nokrišņiem, kas uz tās sakrājas. Tāpat arī kaitējumu nodara tieši saules stari, kā arī mehāniskā iedarbība, jo pa terasi tiek staigāts. Produkti, kas veido sedzošo virskārtu, šajā gadījumā nebūs ilgmūžīgi. Vispiemērotākais risinājums ir eļļa. Kā atjaunot attēlā redzamo terasi?
● Pāri palikušo veco krāsu notīra ar birsti.
● Virsmu notīra ar "Pinotex Terrace & Wood Cleaner" un noskalo ar ūdeni.
● Ļauj koksnei nožūt.
● Kad koka dēļi ir sausi, tos pārklāj ar "Pinotex" eļļu izvēlētajā tonī, piemēram, "Pinotex Solar Terrace & Wood oil", kas nodrošinās koka terases aizsardzību pret mitrumu un pelējumu līdz pat trīs gadiem.

Foto: Publicitātes

Svarīgi! Tiklīdz eļļa sāk palikt uz virsmas un vairs neiesūcas koksnē, liekais produkts ar parastu lupatu jānoslauka. Pretējā gadījumā uz virsmas paliks lipīga masa, kas pievilks putekļus. Plašāku informāciju par terases atjaunošanu var uzzināt rakstā "Kā pirms vasaras pareizi atjaunot un sakopt koka terasi".
Savu laiku nokalpojusi krāsa uz koka balkona margām
Jāņem vērā, ka sedzošas krāsas kalpo ilgāk, jo tās satur lielu apjomu krāsas pigmentu, kas krāsu padara noturīgāku pret UV starojumu. Lazūras ir puscaurspīdīgu produktu grupa, kas vizuāli ļauj palikt redzamai koka struktūrai, bet eļļas ir produkts, kas izceļ koksnes dabīgo skaistumu. Kā rīkoties attēlā redzamajā situācijā?
● Vispirms novērtē dēļu stāvokli. Ja nepieciešams, nomaina bojātos dēļus. Jaunos dēļus nogruntē ar "Pinotex Wood Primer".
● Ar birsti notīra pāri palikušo veco krāsu uz margām.
● Virsmu notīra ar "Pinotex Terrace & Wood Cleaner"
un noskalo ar ūdeni.
● Ļauj koksnei nožūt.
● Kad dēļi ir sausi, tos var pārklāt ar izvēlēto "Pinotex" produktu, piemēram, "Pinotex Duo VX+".
● Metāla margas nokrāso ar "Hammerite" aizsargkrāsu metāla virsmām.

Foto: Privātais arhīvs

Dārza mēbeļu atsvaidzināšana
Svarīgi ne tikai atsvaidzināt un kopt koka dārza mēbeles, bet nesezonā tās arī iespējami pasargāt no ārējās vides ietekmes, novietojot šķūnī, garāžā, verandā vai kādā citā telpā. Kā atjaunot attēlā redzamo galdu?
● Virsmu notīra ar smalku smilšpapīru.
● Virsmu nomazgā ar ūdeni vai, ja nepieciešams, ar "Pinotex Terrace & Wood Cleaner" un pēc tam noskalo ar ūdeni.
● Ļauj koksnei nožūt.
● Kad dēļi ir sausi, tos pārklāj ar "Pinotex" eļļu izvēlētajā tonī, piemēram, "Pinotex Solar Terrace & Wood oil".

Foto: Publicitātes

Iedvesmojies koksnes atjaunošanas darbiem arī www.pinotex.lv
TESTS
Pārbaudi savas zināšanas!
10 jautājumi par koksnes krāsošanu un kopšanu
Aiziet!
Kam piemēroti "Pinotex" produkti?
Nākamais jautājums
Check
Show results
Kas ir jāievēro un kam jāseko līdzi, lai veidotos vienmērīgs un noturīgs koksnes krāsojums?
Nākamais jautājums
Check
Show results
Kādēļ koksne pirms krāsošanas jāgruntē?
Nākamais jautājums
Check
Show results
Ar ko īpaša ir lazūra?
Nākamais jautājums
Check
Show results
Kas ir "Stay Clean" tehnoloģija?
Nākamais jautājums
Check
Show results
Kāpēc ir svarīgi koksni apstrādāt ar biocīdu impregnēšanas gruntēšanas līdzekli?
Nākamais jautājums
Check
Show results
Kādi ir galvenie terases eļļošanas plusi?
Nākamais jautājums
Check
Show results
Kādas ir divas galvenās koksnes kategorijas?
Nākamais jautājums
Check
Show results
Ar ko īpaša ir "Pinotex Wood Paint Duo VX+" sedzošā krāsa?
Nākamais jautājums
Check
Show results
Cik gadus koka fasāde būs aizsargāta un nebūs jāatjauno, nokrāsojot to ar "Pinotex Wood Paint Extreme" krāsu?
Nākamais jautājums
Check
Show results
Tu daudz labprātāk skaties, kā citi šiverējas ar otu, nekā pats iesaisties šajā procesā. Tiesa, nenokar galvu – nekad nav par vēlu uzzināt kaut ko jaunu.
Vēlreiz
Tu esi ceļa sākumā, un nav šaubu, ka jau pavisam drīz atbildes uz jautājumiem par koksnes krāsošanu un apstrādi tev vairs nebūs jāmeklē internetā.
Vēlreiz
No saimnieciskiem darbiņiem tavas rokas nebīstas, tomēr par ekspertu sevi vēl nevari saukt.
Vēlreiz
Apsveicam! Tu esi īstens koksnes eksperts un tās kopšanas lietpratējs. Tu, visticamāk, būvmateriālu veikalā jūties kā zivs ūdenī un ar krāsas otu proti darboties kā profesionālis.
Vēlreiz