Фото: EPA/LETA
Spekulēšanas drudzis Ķīnā sasniedzis savu apogeju, jo tikai pagājušajā nedēļā vien valstī atvērti 900 000 tirdzniecībai paredzētu norēķinu kontu, kas ir lielākais skaits kopš 2007.gada oktobra, tas ir, tieši pirms brīža, kad "Shanghai Composite" indekss "nokrita" par 70%, vēsta ārvalstu mediji.

Iepriekš Ķīnā bija aktuālas spekulācijas ar nekustamo īpašumu, taču šobrīd mājokļu cenas ir samērā stabilas. Savukārt akciju cenas turpina kāpumu, tāpēc šajā „spēlē" iesaistās arvien vairāk cilvēku.

Šajā ziņā nav bijis iespējams iztikt arī bez manipulācijām. Tā 19.decembrī Ķīnas regulators sāka izmeklēšanu saistībā ar manipulācijām ar cenām, jo grupa cilvēku vienkārši paaugstinājusi vērtspapīru cenas un pēc tam tās žigli pārdevusi.

Tiek atzīmēts, ka līdzīgi gadījumi gan ir sastopami arī citos tirgos un tiem jau sen neviens nepievērš uzmanību. Piemēram, Krievijā par šādu rīcību neviens netiek sodīts, lai gan šādi gadījumi ir;  tāpat arī Amerikas Savienotajās Valstīs, kur šāds princips ir visa akciju tirgus pamatā.

Ķīnas fondu tirgus šobrīd apliecina ļoti strauju izaugsmi un tāpēc valsts iedzīvotāji noņem naudu no saviem depozīta kontiem, pārdod nekustamos īpašumus un iegūtos līdzekļus iegulda akcijās, cerot šādā veidā krietni nopelnīt.

Kā atzīmē mediji, problēma ir tajā, ka šādi liela daļa cilvēku izmanto līdzekļus, kurus tie aizņēmušies, lai uzlabotu savas pozīcijas. Uzraugošās institūcijas bažījas, ka tad, ja notikumi attīstīsies negatīvā virzienā, daudzi cietīs prātam neaptveramus zaudējumus. Tāpat šādā veidā situācija tirgū tiek padarīta neprognozējama.

Kādēļ Ķīnas iedzīvotāji tā riskē? Atbilde uz šo jautājumu ir pietiekami vienkārša: viņiem nav īpašas līdzekļu izvēles, lai pārvaldītu savu kapitālu. Iepriekš viņi naudu ieguldīja nekustamajā īpašumā, taču tagad viņi naudu iegulda akcijās. Aktīvu pārvaldīšanas pakalpojumu segments šajā valstī nav pietiekami attīstīts, un tas ietver sevī noteiktus riskus.

Līdz ar to šobrīd nav zināms, kā noslēgsies šis spekulāciju bums Ķīnas tirgū.

Любуйтесь латвийской природой и следите за культурными событиями в нашем Instagram YouTube !