Foto: "Shutterstock"

Zīmola reputācija sociālajos medijos: no kā izvairīties
Sociālie mediji daudziem uzņēmumiem kļuvuši par būtisku rīku, ar kura palīdzību tiek veicināta zīmola atpazīstamība un pārdošana, un tas ir arī kanāls komunikācijai ar auditoriju. Tiesa, tam, kas tiek publicēts un kopīgots sociālajos plašsaziņas līdzekļos, ir ļoti būtiska nozīme, jo uz spēles tomēr ir likta zīmola reputācija. Ik pa laikam sašutuma vētru publiskajā telpā saceļ nepārdomāti ieraksti, ar kuriem dažādi uzņēmumi dalījušies sociālajos tīklos. Kā neuzkāpt uz tiem pašiem grābekļiem, un kā pasargāt savu zīmolu no krišanas kaunā?
Bedross Kūilians, amerikāņu biznesmenis, investors un padomdevējs, kurš savas zināšanas par izaugsmi un mērķu sasniegšanu apkopojis grāmatās, kas "The Wall Street Journal" paspārnē kļuvušas par dižpārdokļiem, pauž pārliecību, ka viens no lielākajiem klupšanas akmeņiem ir dalīšanās ar nepārbaudītu informāciju jeb viltus ziņas.

"Viltus ziņu laikmetā jūs nevarat atļauties publicēt saturu, ko nav iespējams pārbaudīt. Ikviens izturas piesardzīgi, kad runa ir par viltojumiem. Tas nozīmē, ka nedrīkst publicēt vai kopīgot informāciju, kamēr neesat guvis tai apstiprinājumu. Tas attiecas arī uz izmantotajiem attēliem. Tas gan nenozīmē, ka jums pilnībā jāizpēta viss, ko publicējat, jo katra situācija ir atšķirīga. Tā vietā vienkārši pievērsiet uzmanību saviem avotiem – iedvesmojieties un kopīgojiet tikai uzticamus avotus," uzsver pieredzējušais biznesmenis.

Tiktāl viss skaidrs – ir jāpārbauda informācija, ar kuru dalāmies sociālajos medijos. Un tas attiecas ne tikai uz zīmolu un uzņēmumu oficiālajiem kontiem, bet arī privātpersonām. Savukārt, ja runājam tieši par uzņēmuma vai zīmola oficiālajiem sociālo tīklu profiliem, ir vairāki sensitīvi temati, pret kuriem vajadzētu izturēties ar pietāti, rūpīgi izvērtējot nepieciešamību veidot un publicēt saturu, kas saistīts ar tiem.
Foto: "Shutterstock"
Ko nepublicēt zīmola sociālo mediju profilos
Jomas profesionāļi uzskaitījuši tēmas un apstākļus, pret kuriem jāizturas piesardzīgi, veidojot sava zīmola vai uzņēmuma tēlu sociālajos medijos. "Lai saglabātu profesionālismu, ir lietas, kuras nekad nevajadzētu kopīgot sociālajos medijos. Ja nu tomēr nolemsiet ar šīm lietām dalīties, apzinieties iespējamos riskus," norāda apkopojuma veidotāji.
  • Savu klientu/pircēju nopelšana un izsmiešana
    Sociālo tīklu ieraksti, kuros uzņēmums vai zīmols nopeļ savus klientus, ir vienvirziena ceļš uz elli. Arī publiska ķīvēšanās un skaidrošanās ar klientiem un viņu kaunināšana ir nevēlama prakse, kuras piekopšana uzņēmuma tēlam var nodarīt neatgriezenisku kaitējumu.

    Piemērs: dusmīgs klients sociālajos tīklos par jūsu uzņēmumu/sniegto pakalpojumu uzrakstījis neglaimojošu atsauksmi. Tā vietā, lai censtos taisnoties, uztveriet to kā daļu no klientu servisa un izmantojiet iespēju uzlabot neapmierinātās personas pieredzi. Izturieties profesionāli un pieklājīgi, neskatoties uz to, kāda ir šīs personas uzvedība. Arī tad, ja konkrētā klienta mērķis ir kaitēt uzņēmuma/zīmola reputācijai, citi pamanīs un novērtēs zīmola spēju nezaudēt profesionālu pieeju un nosvērtību šādā situācijā.
  • Uzmanības piesaiste ar izklaidējošām aktualitātēm – "trendiem"
    Interneta mēmes, uzmanību piesaistoši video un stilīgas dejas ir smieklīgas un piesaista cilvēku uzmanību, taču tas nenozīmē, ka šāda veida saturs iederas uzņēmuma sociālo mediju profilos. Viss, protams, ir atkarīgs no zīmola tēla, vērtībām un auditorijas, taču šādu lietu iekļaušana mārketinga stratēģijā ir ļoti smalka padarīšana, pret kuru jāizturas piesardzīgi un pārdomāti.
  • Politiskā nostāja un sociālā taisnīguma temati
    Ja zīmols tomēr pieņem lēmumu publiski dalīties ar savu nostāju politiskos un sociālos jautājumos, jārēķinās ar to, ka pastāv iespēja zaudēt daļu klientu. Vēlams izveidot rīcības plānu, kā cieņpilni atbildēt uz auditorijas pretreakciju, kas ietver atšķirīgu viedokli, un nekādā gadījumā nevajadzētu iesaistīties strīdos vai ļauties provokācijām, cenšoties pierādīt savu taisnību.
  • Saturs, kas nav pienācīgi pārbaudīts vai rediģēts
    Lai gan lielākā daļa sociālo mediju ir visai ikdienišķas platformas, tas nenozīmē, ka uzņēmumam/zīmolam savu sociālo tīklu profilos vajadzētu izturēties neprofesionāli. Pat niecīgas, nejauši pieļautas gramatikas kļūdas publicētajam saturam var likt izskatīties amatieriskam. Īpaši jāuzmanās, ja saturs tiek tulkots starptautiskai auditorijai, – neprecīzs tulkojums var pilnībā mainīt vēstījuma būtību.
  • Iedzīvošanās uz citu nelaimes rēķina
    Kāda sabiedrībā zināma cilvēka nāve, dabas katastrofa vai cita traģēdija nedrīkst tikt izmantota, lai pašmērķu vārdā izceltu sava zīmola vārdu un pareklamētos. Šāda rīcība robežojas ar cinismu un nav pieļaujama.
  • Pārāk uzbāzīgs reklāmas saturs
    Sociālo mediju mērķis pamatā ir veicināt zīmola/uzņēmuma atpazīstamību un attīstīt attiecības ar auditoriju. Eksperti norāda, ka vismaz 80% no publicētā satura būtu jābūt ar šādu nolūku. Reklāmas saturam nevajadzētu būt uzkrītošam, dominējošam un kliedzošam. Pretējā gadījumā zīmola sociālo tīklu profils izskatīsies pēc reklāmas staba.
  • Zīmolam neatbilstošs saturs
    Nereti gadās, ka zīmola/uzņēmuma publicētais saturs raisa neizpratni, jo neatbilst zīmola publiski paustajām vērtībām un ierastajam tonim. Eksperti iesaka savu zīmolu iztēloties kā personību ar dažādām īpašībām, iezīmēm un raksturu un pirms publicēšanas izvērtēt – vai šī persona reālajā dzīvē kaut ko tamlīdzīgu teiktu?
  • Maldinošas publikācijas
    Virsrakstiem ir jābūt uzmanību piesaistošiem, nevis maldinošiem. Tas arī attiecas uz reklāmas saturu un savu konkurentu pieminēšanu. Nepatiesu apgalvojumu paušana ar mērķi nopelnīt klikšķus ir necienīga prakse.