Tieši tāpēc Cēsīs Pasākums Cēsīs tiek rīkots pašā pilsētas sirdī, 180 gadīgajā Pils parkā, kurš šobrīd ir atguvis savu vēsturisko noskaņu. Pēdējo divu gadu laikā Cēsu Pils parks ir piedzīvojis daudzas jaunas pārmaiņas - atjaunoti vēsturiskie skatu punkti un romantiskie tiltiņi, ierīkoti paviljoni un romantiskas atpūtas vietas, bet Kārļa kalniņā atjaunots piemineklis Pils parka ierīkotājam, grāfam Karlam Gustavam fon Zīversam.

Muzeja nakts tiks atklāta plkst. 21.00 Jaunās pils laukumā, kur Cēsu pilsmuižas saimniekiem būs tas gods sagaidīt un sveikt gan viesus no tālās Marienburgas pils (Alūksnes) un pašu pilsētas, gan arī no tuvākās apkārtnes.

Jau no plkst. 21.30 Cēsu Pils parka promenādēs pasākuma viesus izklaidēs pūtēju orķestris "Cēsis" valšu un maršu skaņās un deju grupa "Jukums" no Alūksnes uzvedumā "Malēnieši smalki ļaudis". Ar koncertprogrammu romantiskā gadsimta noskaņās Muzeja nakts apmeklētājus sveiks Cēsu pils kamermūziķi un kadriļas cienīgumā un valšu virpulī dāmas un kungi no deju studijas "Magnolija". Ar skanīgu priekšnesumu klausītājus apburs saksofonu kvartets no Cēsu mūzikas vidusskolas. Paralēli tam Pils parkā varēs arī vērot brīvdabas kino.

Muzeja nakts garumā apmeklētāju priekam un atpūtai būs iespēja pirmo reizi atjaunotā Pils parka vēsturē doties izbraucienos ar laivām gleznainajā Pils parka dīķī, bet bērni varēs baudīt īsta karuseļa priekus.

Cēsu jaunajā pilī jau visas dienas garumā ikvienam interesantam būs ekskluzīva iespēja pirmo un vienīgo reizi apskatīt Medību un citu vēsturisko ieroču kolekcijas izstādi un teatralizēti vēsturisku fotosalonu, bet plkst. 19.30 pils semināru zālē viens no vadošajiem dendrohronologiem Baltijā Dr.biol. Māris Zunde vadīs sarunu "Kā koki raksta savus stāstus gadskārtās". Papildus visu dienu apmeklētāji varēs apskatīt muzeja jauno vēstures un interjeru ekspozīciju "Cēsis - Latvijas vēstures simbols", izbaudīt vasaras mirkli pils romantiskajā verandas telpā un uzkāpt pils Lademahera tornī, baudot skatu uz naksnīgajām Cēsīm.

Viduslaiku pilsdrupās no plkst. 19.00 Muzeju nakts dalībnieki varēs doties nakts ekskursijā lukturīšu gaisām. Izstāžu namā būs iespēja apskatīt dažādas mākslas izstādes, bet plkst. 23.00 noklausīties Imanta Ziedoņa dzejas kompozīciju "Kādu nakti pilsētā ienāca mežs..." Draudzīgā aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijas jauniešu lasījumā. Savukārt Tūrisma informācijas centrā ikviens no plkst. 19.00 varēs pieteikties un piedalīties orientēšanās spēlē "Grāfa mantojums".

Pasākuma noslēgumā, plkst. 24.00, lai radītu īstu svētku noskaņu, gaisā tiks palaistas lidojošās laternas!