Kā stāsta Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas skolotāja Lelde Krastiņa, ērģeles ir papildinātas ar dažiem jauniem reģistriem, tām izgatavots jauns korpuss, veikta gaisa sistēmas pārbūve, bojāto stabuļu un vējlāžu remonts.

Veiktā pārbūve padarīs ērģeļu skanējumu daudzveidīgāku un paplašinās iespējas dažādu laikmetu mūzikas interpretācijā.

Ērģeles 1999. gadā Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolai uzdāvināja Lībekas Baznīcas mūzikas augstskola. Tā kā skolai nebija piemērotu telpu, instrumentu uzstādīja Cēsu Kultūras centrā. Tur ērģeles tika izmantotas gan mācību procesā, gan koncertos.

"2014. gada rudenī pēc ilgāka pārtraukuma atkal plānots rīkot Alfrēda Kalniņa Starptautisko jauno ērģelnieku festivālu," informē Krastiņa, "kur jaunie ērģelnieki no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas varēs ieskandināt jau restaurēto instrumentu."

Restaurētās ērģeles uz jauno Vidzemes koncertzāli "Cēsis" pārvedīs nākamā gada sākumā.

Augusta sākumā uz Hamburgu devās Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors pianists Jānis Maļeckis, lai Steinway fabrikā izvēlētos koncertflīģeli. Izvēlētais instruments šobrīd atrodas Valmierā un tiks pārvests uz koncertzāli nākošajā gadā.

Šobrīd koncertzālē aktīvi turpinās darbi pie dažādu skatuves aparatūru iebūves un iekšējās apdares, kā arī uzsākta bruģa seguma izveide ap ēku.

Vidzemes Mūzikas un kultūras centra rekonstrukcijas darbus plāno pabeigt līdz 2014. gada februārim.