Bērniem un jauniešiem tika piedāvāta iespēja atbilstoši viņu spējām, interesēm un talantiem iesaistīties šajā projektā – piedalīties mūzikas, dejas, teātra, vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas un vides konkursos, pētīt savas ģimenes un dzimtas likteņgaitas, savas skolas un novada, pilsētas vēsturi, ievērojamu cilvēku dzīvesstāstus.

Svētkiem veltīto pasākumu ciklu aizsāka Latvijas izglītības iestāžu pūtēju orķestru sagatavotās defilē programmas un pūtēju orķestru koncerts "Ziedi Latvijai" Rīgā. Pasākumā piedalījās Daugavpils 13. vidusskolas pūtēju orķestris.

IX Latvijas zēnu koru salidojumā "Nāc ar puikām" Cēsīs pulcējās 60 zēnu kori, arī 13. vidusskolas zēnu koris, un mazie dziedātāji atklāja dziedāšanas, vienotības un līdzdalības spēku un prieku.

Savukārt savu mīlestību uz latviešu tautas deju Krāslavā tautas deju festivālā "Latvju bērni danci veda" apliecināja mūsu dejotāji no Saskaņas pamatskolas, Krievu vidusskolas-liceja, Vienības pamatskolas, 3. vidusskolas, 9. vidusskolas, 10. vidusskolas, 12. vidusskolas. Daugavpils 220 dejotāji bija starp 4500 dejotājiem no visas Latvijas.

Gatavojoties Latvijas dzimšanas dienai un stiprinot bērnos un jauniešos nacionālo identitāti, kā arī padziļinot viņu zināšanas par latviešu tautasdziesmām, vokālās mūzikas konkursā "Balsis" skolēni izpildīja dziesmas par tematiku "Mana dzimtā zeme/vieta/sēta/māja/ģimene".

Pilsētas konkursā piedalījās 21 vokālais ansamblis no 13 izglītības iestādēm, novadā Daugavpils pilsētu pārstāvēja Daugavpils Vienības pamatskolas un Daugavpils Valsts ģimnāzijas vokālie ansambļi, bet valstī – Daugavpils Valsts ģimnāzijas vokālais ansamblis "Vēlreiz".

Profesionālās izglītības iestāžu audzēkņu radošais pasākums "Vārdi un darbi, kas vieno…" kulmināciju sasniedza noslēguma sarīkojumā Balvos, kurā piedalījās arī Daugavpils profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi, lai, kopā sanākot, dziedātu, dejotu un sveiktu Latviju jubilejā.

Skolēnu skatuves runas un literāro uzvedumu konkursā "Ievelc dziļā elpā savu Latviju!" skolēni izvēlējās daiļdarbus par tēmām: ģimene, mājas, skola, tauta, valoda, dzimtā puse, tēvzeme, Latvija. Izcilo latviešu dzejnieku Imanta Ziedoņa piemiņas un Ojāra Vācieša 80 gadu atceres gadā skolēni bija sagatavojuši literāros priekšnesumus, izmantojot dzejnieku daiļdarbus.

Novada pasākumā piedalījās Daugavpils Vienības pamatskola, Daugavpils Saskaņas pamatskola, Daugavpils Centra vidusskola, 10. vidusskola un Bērnu un jauniešu centrs "Jaunība".

Vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas konkursā "Kur saulīte rotājās" skolēni pētīja saules zīmi, simbolu, jēdzienu latviešu tautas etnogrāfijā un iegūtās atziņas realizēja oriģinālos vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas darbos. Konkursam tika iesniegti pavisam 1500 darbi no visas Latvijas. Rīgas Kongresu namā no 6. līdz 20. novembrim var apskatīt šo jauko izstādi, kurā ir redzami darbi arī no Daugavpils 16. vidusskolas, Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas "Saules skola" un Bērnu un jauniešu centra "Jaunība".

Aktualizēt skolas muzeja lomu skolēnu patriotisma sekmēšanā un aicinot skolēnus aktīvai līdzdalībai un iniciatīvai skolas vides un tās vēstures veidošanā, notika konkurss "Kas interesants skolas muzejā?". Konkursam pilsētā tika iesniegti deviņi darbi, bet uz fināla skati Rīgā tika izvirzīti Daugavpils 10. vidusskolas, J. Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas un Bērnu un jauniešu centra "Jaunība" darbi.

Sadarbojoties ar dažādām organizācijām, izglītības iestāžu audzēkņi īsteno vides sakopšanas un uzlabošanas darbus savas dzīves apkārtnē, darbojoties gan individuāli, gan kolektīvi.

Šie ir tikai lielākie un skaistākie bērnu un jauniešu, kā arī viņu skolotāju paveiktie darbi, sagaidot Latvijas 95. dzimšanas dienu. Katrā izglītības iestādē ir notikuši un vēl notiks pasākumi, kuros skolēni apliecina piederību savai skolai, pilsētai un valstij.