Projekta pirmā mobilitāte norisinājās Spānijā, Andalūzijas skolā San Juan Bautista oktobra sākumā. Iecavas internātpamatskolai projekta koordinatores Ingas Čipenas vadībā tika uzticēts organizēt otro mobilitāti.

Vairums viesu īpaši noformētajā skolā ieradās pirmdienas, 15. aprīļa, vakarā, uzreiz iesaistoties darbā, lai veidotu projekta norisei vajadzīgo saziņas vārdnīcu. Vēlāk skolotāja Kristīne Zabarovska, veicinot savstarpējo sapratni un saziņu, viesus aicināja piedalīties "ledus laušanas" spēlēs.

Otrdienas saulainais rīts ļāva viesus svinīgi un priecīgi sveikt uz skolas kāpnēm, uzgavilējot katras valsts komandai un priecējot ar mūsu tautai raksturīgiem priekšnesumiem. Mūzikas klasē viesu un mūsu skolas darba grupa demonstrēja sagatavotos mājas darbus - prezentācijas par slaveniem velobraucējiem un veselīgu uzturu.

Pēcpusdienā skolā valdīja sports. Ciemos ieradās Latvijas Zelta Talantu uzvarētāji - velotriālisti brāļi Dermaki, pārsteidzot skatītājus ar iespaidīgu priekšnesumu. Skolēni iesaistījās dažādās komandu un individuālās sporta nodarbēs, veicinot sadarbību un draudzības saišu veidošanos.

Lai iepazītu Latvijas vēsturi un kultūru, viesi devās ekskursijā uz Rundāles pili un izbraucienā pa Iecavu ar iespēju uzkāpt baznīcas tornī. Vakarā skolēnu grupas devās ciemos pie internātpamatskolas klasēm, pavadot interesantu laiku kopā.

Trešdien projekta darbība norisinājās ārpus skolas, apmeklējot velomuzeju Saulkrastos un vērojot iespaidīgo dabas ainavu pie Baltās kāpas, kur viesi bija pārsteigti par aizkavējušos sniegu. Daudzi no skolēniem pirmo reizi izbaudīja pikošanās priekus, bet divi īpaši sagatavojušies vācu skolēni ar valsts komandas atbildīgā skolotāja svētību izmēģināja peldi gandrīz ledainajā ūdenī.

Skaistā diena bija kā radīta, lai patiesi izbaudītu plānoto kopīgo velobraucienu no Majoriem līdz Lielupei, vērojot interesanto jūrmalas ainavu ar lēni kūstošā ledus robežu. Līvu akvaparks laipni uzņēma nogurušos velobraucējus, bet vakars piedāvāja baudīt "Lido" jaukumus.

Pēdējā aktīvā diena ciemiņus aizveda kultūras piedzīvojumā uz Rīgu, bet pēcpusdienā durvis vēra Iecavas novada dome, kur priekšsēdētājs iepazīstināja ar mūsu novada iezīmēm un priekšrocībām.

Noslēguma vakarā, paralēli visu projektā iesaistīto valstu koordinatoru sapulcei, visas komandas pulcējās mājturības klasē, kur skolotājas Iveta Putniņa un Valija Lukstiņa bija sarūpējušas iespēju katrai grupai gatavot savu cienastu - veselīga uztura paraugu no savas tautas zināšanu pūra. Pirms pagatavotā cienasta degustācijām viesi baudīja skolas svinīgās vakariņas, kuru laikā katrs saņēma sertifikātu par dalību projekta mobilitātē. Pagatavoto ēdienu degustēšana pārvērtās jaukā viesību turpinājumā, kur skolotāji un skolēni, atvelkot elpu no karstās dejošanas jautrajā ballītē, iegriezās visa vakara garumā.

Dodoties mājup, gan mājinieku, gan viesu skolēnu acīs mirdzēja asaras. Daudzi no tām nekautrējās, bet centās apskaut katru jauniegūto draugu, solot uzturēt virtuālu draudzību interneta vietnēs un nākotnē rast iespēju satikties atkal. Vācijas skolas koordinators Holgers Lindemans (Holger Lindemann), pateicoties par jauko uzņemšanu, teic, ka viss organizēts perfekti un programma bijusi lieliska, īpaši atzīmējot, ka visvairāk atmiņā paliks velobrauciens gar Baltijas jūrmalu.

Spānijas koordinators Deivids Kuadros Aviljes (David Cuadros Aviles) pateicas par fantastiskajiem mirkļiem kopā, kas apvienojuši visus ar COMENIUS garu. Turcijas līdere Sule Kandogana (Sule Candogan) atzīst, ka visi pie mums jutušies kā mājās, bet pēc mūsu Latvijas skolēnu balsīm un sirsnīgajiem sveicieniem viņa ilgosies.

Savukārt Itālijas koordinatore Lučiana Maračini (Luciana Maraschini) teic, ka ieguldīta liela enerģija un organizēts lielisks darbs. Mūsu draudzība, viņa teic, kļūst arvien stiprāka un stiprāka, un visu valstu skolēni būs ieguvuši daudz jaunu draugu. 

Iespējams, tieši draudzība starp tautām un cilvēkiem personīgi ir tā, kas sniedz mums cerību uz labāku pasauli nākotnē.