Vidzemes augstienes dievnams - Jaunpiebalgas evaņģēliski luteriskā baznīca - ir iesvētīts 1804.gada 4.jūlijā, taču no 1871.gada līdz 1873.gadam dievnams pārbūvēts pēc Matiasa fon Holsta projekta. Tajā ir 800 sēdvietas, turklāt altāris un kancele griezti ozolkokā. Kad Jaunpiebalgas baznīca svinējusi savu 200.gadadienu, dievnams nodēvēts Svētā Toma vārdā.

Restaurācijas darbi bijuši lieli un laikietilpīgi. Kā norādīja Bass, 2011.gada rudenī pabeigts restaurācijas pirmais posms - baznīcas torņa fasādes un ārsienu restaurācija un krāsošana, bet 2012.gada pavasarī sākta baznīcas interjera vērienīgā restaurācija, kurā darbus veikusi SIA "Ruf" no Gulbenes.

Kā atzīmēja Bass, daudzu izcilu radošo personību garīgās pasaules veidošanā liela nozīme ir bijusi tieši Jaunpiebalgas baznīcai, kas ir valsts nozīmes kultūras piemineklis un lielākā luterāņu baznīca ārpus Rīgas. "Ceram, ka atjaunotā baznīca kļūs par nozīmīgu novada centru," sacīja Bass.

Pie Jaunpiebalgas Svētā Toma baznīcas atrodas tēlnieka Kārļa Zāles un arhitekta Aleksandra Birzenieka veidotais piemineklis Brīvības cīņās kritušajiem Jaunpiebalgas draudzes locekļiem. Netālu no baznīcas atrodas gleznotāja Kārļa Miesnieka, dzejnieka Kārļa Skalbes, komponista Emīla Dārziņa un rakstnieku brāļu Kaudzīšu mājas. Baznīcā ērģeļspēli mācījies komponists Emīls Dārziņš.

"Esam priecīgi un pateicīgi, ka mūsu baznīcas atjaunošanā ievērojamu palīdzību sniedza tieši Pēteris Avens, kurš ir mūsu novadnieks un baznīcas arhīvā uzgājis arī savas dzimtas pārstāvjus," atzina Jaunpiebalgas Svētā Toma baznīcas atbalsta fonda prezidents, Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķis Tālavs Jundzis. Pēc viņa teiktā, Pētera Avena fonda sniegtais finansiālais atbalsts ļāvis atjaunot baznīcas jumtu, restaurēt torni, pabeigt sienu apdares darbus, kā arī pilnībā restaurēt dievnama interjeru.