Abu pilsētu sadarbība oficiāli aizsākās 1998.gada 5.septembrī, abām pilsētām parakstot sadraudzības līgumu.

Parkā uzstādīto mozaīku izgatavoja 25 jaunieši no Latvijas - Jēkabpils, Jelgavas, Naukšēnu un Rūjienas novadiem, kā arī Vācijas - Handevites, Melles un Villihas pilsētām, Latvijas un Vācijas sadraudzības pašvaldību foruma ietvaros 2013.gada augustā.

Mozaīka, kurā attēloti abu pilsētu ģerboņi, veidota no 45 000 krāsaina stikla gabaliņiem, kurus, Melles mākslas skolas pedagogu uzraudzībā, vairāku dienu garumā vienu pie otru līmēja aktīvie jaunieši.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība Latvijas un Vācijas sadraudzības pašvaldību foruma ietvaros, atzīmējot abu pilsētu sekmīgo sadarbību un sadraudzības 15 gadus, Melles pašvaldībai dāvināja arī četrus lūša pēdu nospiedumus bruģī. Tie simbolizē aicinājumu doties pa lūša pēdām uz Jēkabpili, un kopā ar mozaīku ir izvietoti Jēkabpils un Melles sadraudzības skvērā.

Gronenberga parkā Jēkabpils skvērs ir viens no trim, kas veltīti Melles sadraudzības pilsētām. Līdzīgi skvēri veltīti arī Jaunmellei Amerikas Savienotajās Valstīs un Nigdei Turcijā. Mellei kopumā ir 13 sadraudzības pilsētas.