2000 eiro mēnesī

"Labākais darbs pasaulē" ir konkurss, kura uzvarētājs iegūs apmaksātu iespēju gadu ceļot apkārt pasaulei, turklāt ik mēnesi saņemot 2000 eiro lielu kabatas naudu. Kuba, Lielbritānija, Spānija, Vācija, Kanāda, Japāna, Austrālija, Brazīlija, Čīle, Argentīna - un tā, kamēr apbrauc apkārt pasaulei. Viss, kas "darbiniekam" jādara, - jāraksta interneta dienasgrāmata un jāveido videomateriāli, lai dalītos pieredzē ar cilvēkiem visā pasaulē.

Uz klavierēm atskaņojot Bēt­hovena 65. simfoniju, Valters iesāka savu video pieteikumu dalībai konkursā. Tajā viņš stāsta, ka ceļojumā apkārt pasaulei ņemtu līdzi savu klonu, jo "vienmēr ir forši paspēlēties pašam ar sevi. Es ņemšu līdzi arī karoti, jo vienmēr esmu gatavs pagaršot ko jaunu. Vēl es ņemšu līdzi savu Superpīles kostīmu, jo, kad es neceļoju, es cīnos ar noziedzību".

Ir trīs lietas, ko Valters pavisam noteikti neņemtu līdzi ceļojumā. Pirmā no tām ir viņa netīrās zeķes "pašsaprotamu iemeslu dēļ. Jura Pesimista Dzejas izlasi, jo tā riebjas visiem. Vēl es neņemtu līdzi Zigmundu, jo nesaprotu, kāpēc es vispār ar viņu draudzējos," ironiskā manierē sevi piesaka Valters.

Misters Nopietnība

Cilvēkiem ar vāji attīstītu sarkasma izjūtu Valtera video pieteikums var šķist nejēdzīgs. "Es vispār pēc dabas esmu nenopietns cilvēks. Ne tādā ziņā, ka lietas neuztvertu nopietni. Nē. Kad runa ir par būšanu profesionālam, piemēram, darbā vai uz skatuves, tad varu būt pats Misters Nopietnība. Bet būtībā man patīk uz visu skatīties ar humoru. Esmu iemācījies ļoti mierīgi uztvert visu, kas ar mani notiek, un tieši tāpēc vienmēr mēģinu arī citiem parādīt, ka dzīvē vienmēr ir, par ko pasmaidīt. Vai tas strādā? Izskatās, ka jā," nosaka konkursa finālists.

Dzimis un audzis Ķekavā, šobrīd Valters ir pilna laika aktiermeistarības students Bornemotas Mākslas universitātē Anglijā, bet nedēļas nogalēs viņš piestrādā apavu veikalā "Treds", lai varētu nopelnīt iztikšanai. Divas Valtera kaislības ir sports un ēst gatavošana. "Kad ir iespēja, spēlēju futbolu, tenisu, skvošu, basketbolu, praktiski jebko, kas ietilpst kategorijā "sports". Bet, kas attiecas uz virtuvi, - vienmēr cenšos izmēģināt jaunas receptes, iepriecināt sevi un citus ar kaut ko garšīgu. Ja viss aiziet pa pieskari, tad iepriecināt var tikai miskasti."

Pie sava brīvā laika nodarbēm Valters min arī grāmatu lasīšanu, filmu skatīšanos, dzejas rakstīšanu un video veidošanu. "Esmu no tiem cilvēkiem, kas dod priekšroku aizņemtam grafikam, nevis slinkām dienām."

Nav no pasīvajiem ceļotājiem

Ja puisis tomēr neuzvarēs konkursā un nekļūs par pasaules apceļotāju, tad turpinās darboties mākslas industrijā. "Šogad pabeigšu universitāti un uz papīra būšu profesionāls aktieris. Būt uz skatuves vai kameras priekšā ir viena no manām vislielākajām mīlestībām šajā dzīvē."

Valters tic, ka lielākoties viss, kas ar viņu noticis, ir paša smaga darba rezultāts un veiksmei bijusi nosacīta nozīme: "Es vienkārši uzskatu, ja cilvēks dzīvo pēc principa - dari labas lietas un labas lietas notiks ar tevi -, tad veiksme un laime vienmēr būs dzīves sastāvdaļas."

Uz jautājumu, vai kārtīgam pasaules apceļotājam ar 2000 eiro mēnesī būtu pietiekami, Valters atbild apstiprinoši: "Man tas varbūt pat būtu par daudz. Patiesie ceļotāji, kas izbauda kultūru, dabu un zemi visā tās pilnībā, var izdzīvot arī ar 400 eiro mēnesī. Dārgas viesnīcas un restorāni ir domāti pasīvajiem ceļotājiem, kas atbraukuši paskatīties uz pastkartītē redzamajām bildītēm dzīvē."

Pēc "Gredzenu pavēlnieka" uz Jaunzēlandi

Šobrīd Valters sapņo par ceļojumu uz Jaunzēlandi, jo šī zeme viņu apbūrusi pēc "Gredzenu pavēlnieka" triloģijas noskatīšanās. "Tāpat ļoti vēlos apceļot arī Kanādu un Āfriku." Līdz šim Valters pabijis ASV, Taizemē, Spānijā, Vācijā, Dānijā, Anglijā, Zviedrijā, Somijā un kaimiņvalstīs -
Lietuvā un Igaunijā.

Visspilgtākās atmiņas esot no Taizemes ceļojuma, kurā puisis izbaudījis tādas aktivitātes kā makšķerēšana atklātos ūdeņos, ekskursijas cauri džungļiem, zemūdens pasaule, vietējā kultūra un virtuve. "Šis ceļojums bija viens no pirmajiem iemesliem manai lielajai mīlestībai pret pasauli un ceļošanu kopumā." Valters atzīst, ka pašu Latviju gan nav izdevies iepazīt tik, cik gribētos. "Dažreiz skatos bildes un redzu kaut ko fantastiski skaistu. Prasu, kur tas ir, un, kad saņemu atbildi, ka šī vieta ir tepat Latvijā, man paliek kauns par sevi."

Sešus Latvijas finālistus īpaši atlasīta žūrija intervēs angļu valodā, izvēloties vienu pārstāvi - atraktīvāko, komunikablāko un entuziastiskāko kandidātu, kurš dosies piecu dienu ilgā ceļojumā uz Kubu un piedalīsies konkursa vispasaules finālā.

Finālā pulcēsies 20 pārstāvji no visas pasaules. Katras valsts uzvarētājam būs jāveido neliels videomateriāls par Havanu un to, kas Kubas galvaspilsētu padara par tik spilgtu un izcilu vietu. Videodarbus vērtēs žūrija, izvēloties vienu uzvarētāju, kurš turpmāko gadu ar "Havana Club" atbalstu apceļos pasauli.