Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa un LR aizsardzības ministrs Artis Pabriks par īpašiem nopelniem, pašaizliedzīgu darbu un veikumu Kuldīgas novada un tā iedzīvotāju labā balvas pasniedza Innai Ahalbedašivili, Ingai Brūverei, Konstantīnam Bursakovskim, Arturam Cimoškam, Indrai Ivetai Gailei, Viktoram Gotfridsonam, Marekam Jansonam, Silvai Jeromanovai-Maurai, Artim Robertam, Lijai Šēlei, Astrīdai Štorhai un Aivaram Zalcmanim.

Uzrunājot klātesošos, Bērziņa sacīja: "Man katru no jums gribas salīdzināt ar zvaigznīti, kas spīd un izstaro siltumu un mīlestību, kuru sajūtam mēs apkārtējie. Jo vairāk mums šādu zvaigznīšu, jo vairāk siltuma un mīļuma mums apkārt. Un tā katru gadu ir izveidojies vesels zvaigžņu koris."

"Ikdienā mums ir jāatceras par tiem cilvēkiem, kuri ar savu darbu ir devuši un dod mūsu valstij un sabiedrībai kopumā, tāpēc arī šī pateicība Goda balvas pasniegšanā ir tik nozīmīga. Gribu novēlēt gudrību, stingru mugurkaulu un pašapziņu," sacīja Pabriks.

Goda balva piešķirta Innai Ahalbedašvili, Kuldīgas sadraudzības pilsētas un Mchetas pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālistei, kura gan pati pasākumā klāt būt nevarēja, par nopelniem Kuldīgas un Mchetas sadraudzības un kultūras apmaiņas stiprināšanā.

Inga Brūvere, Kuldīgas Galvenās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja – bibliotēkā strādā kopš 2007. gada. Pateicoties Ingas idejām un ieguldītajam darbam, novadā veiksmīgi attīstās lasīšanas veicināšanas programma "Bērnu žūrija". 2012. gadā Bērnu žūrijā Kuldīgā iesaistījās 263 interesenti, novadā kopumā – 610. Inga darbojas arī UNESCO Stāstu bibliotēku kustībā, kuras ietvaros bērniem tiek radīta interese par vietējā mantojuma vākšanu un saglabāšanu. Ingas vadītā Bērnu literatūras centra kolektīva darbs ir nodrošinājis pozitīvu bibliotēkas tēlu vietējā sabiedrībā un veicinājis tās atpazīstamību.

Konstantīna Bursakovska, SIA "Ostas celtnieks" valdes priekšsēdētāja, komandu raksturo profesionāls un atbildīgs ģenerāluzņēmēja darbs nozīmīgākajos ES struktūrfondu projektos Kuldīgā – "Ūdenssaimniecības attīstība Kuldīgas pašvaldībā", Kuldīgas ielu tīklu uzlabošana, satiksmes drošības uzlabošana, seguma rekonstrukcija. Labas atsauksmes par SIA "Ostas celtnieks" paveikto sniedz lielāko projektu ieviesēji – SIA "Kuldīgas ūdens" un Kuldīgas novada pašvaldības Attīstības pārvalde. Uzņēmuma paveikto ikdienas novērtē Kuldīgas iedzīvotāji, novada ļaudis, tūristi un viesi. Bursakovska vadītais uzņēmums jau vairākus gadus ir Kuldīgas pilsētas festivāla "Dzīres Kuldīgā" sponsors.

Arturs Cimoška, SIA "Agrotehnika" valdes priekšsēdētājs. Viņa vadītais uzņēmums ir viens no stabilākajiem novadā, to uzņēmējs Cimoška dibinājis 1992. gadā. Uzņēmums nodarbojas ar rezerves daļu, dārzkopības un lopkopības preču tirdzniecību. SIA "Agrotehnika" darbību izvērsusi ne tikai Kuldīgā, bet arī Saldū, Lielvārdē, Talsos un Rīgā. Cimoška atbalsta gan novada kultūras un sporta pasākumus, ir godprātīgs un sabiedrībā cienīts uzņēmējs.

Indra Iveta Gaile, skolotāja novada lielākajā izglītības iestādē – Centra vidusskolā strādā kopš 1977. gada. Viņai raksturīgs mērķtiecīgi un rūpīgi plānot mācību procesu, lai skolēni apgūst patstāvīgā darba metodes un viņiem rastos interese pašiem turpināt izziņu. Skolotāja Gaile ierosina un aktīvi īsteno jaunas idejas skolā, motivē jauniešus domāt par profesijas izvēli, iesaistot viņus radošās ārpusklases darba aktivitātēs, kas veicina biznesa un domāšanu, teorētisko zināšanu sasaisti ar praksi. Gaile ir pieredzes bagāta direktoru vietnieku metodiskās apvienības vadītāja.

Viktors Gotfridsons, Kuldīgas novada Domes priekšsēdētājas pirmais vietnieks –pašvaldībā strādā kopš 2001. gada. Ilgus gadus viņš pārrauga pašvaldības administrācijas darbu, kopā ar kolēģiem profesionāli veido Domes finanšu politiku. Viktora paveiktais darbs ne vienmēr ir publiski redzams, bet pašvaldībā tas ir nenovērtējams un jūtams ik uz soļa. Kuldīgas novada attīstības un infrastruktūras projektos pēdējos gados ir ieguldīti vairāk nekā Ls 40 miljonu, Gotfridsons ir pārraudzījis šī finansējuma piesaisti un izlietojumu. Ir pašvaldības stabilitātes garants.

Mareks Jansons, LR Zemessardzes (ZS) 45. nodrošinājuma bataljona štāba un apgādes rotas komandieris, zemessardzē iestājās 1991. gadā, bijis viens no pirmajiem Jaunsargu instruktoriem Kuldīgas ZS bataljonā. No 1995. – 1999. gadam vadījis Kuldīgas Jaunsargu vecāko grupu, no 2006. – 2008. gadam – Alsungas Jaunsargu grupu. Tagad no darba brīvajā laikā sniedz atbalstu Kuldīgas 410. jaunsargu vienībai, kā arī ir vieslektors un instruktors jaunsargu nometnēs. Vadījis zemessargu iesaistīšanos Kuldīgas novada lielāko kultūras un sporta pasākumu kārtības uzturēšanā. Dienesta laikā viņš saņēmis 45 apbalvojumus.

Silva Jeromanova-Maura, SIA "SilJa" valdes priekšsēdētāja, pirms gada ierosināja veikt ziedojumu talantīgo jauniešu atbalstam. Šādu iniciatīvu novada pašvaldība saņēma pirmo reizi. Pateicoties ziedojumam, Dome apstiprināja kārtību, kādā tiek atbalstīti talantīgo jauniešu studijas un izsludināja pieteikšanos stipendijai. Latvijas akreditēto augstskolu pilna laika studiju stipendiju šajā mācību gadā saņēmuši deviņi 1. kursa studenti ķīmijas, bioloģijas, būvniecības, sabiedrības veselības, sociālā darbinieka un tulkošanas programmās.

Artis Roberts, SIA "Kuldīgas siltumtīkli" valdes priekšsēdētājs, samērā īsā laikā spējis nostiprināt Kuldīgas siltumtīklu uzņēmumu, optimizēt izmaksas, efektīvi organizējot siltumapgādes procesu. Pateicoties tālredzīgai politikai, Kuldīgā izdevies saglabāt zemāko siltumenerģijas tarifu Kurzemē un vienu no zemākajiem Latvijā. Apsveicama ir uzņēmuma vadītāja ieviestā prakse – iegādāties kurināmo no novada zemniekiem un ražotājiem. Īpaši atzīmējams ir uzņēmuma īstenotais attīstības projekts – jaunas un modernas biomasas koģenerācijas stacijas būvniecība.

Lija Šēle, Rumbas pagasta pārvaldes vadītāja, vada vienu no lielākajiem Kuldīgas novada pagastiem. Viņai raksturīgs profesionālisms, strukturēta un ekonomiska izpratne un operatīva pieeja saimniecisku un sociālu jautājumu risināšanā. Lija aktīvi piedalījusies Eiropas struktūrfondu projektu ieviešanā Rumbas pagastā. Dažādojot brīvā laika atpūtas iespējas, izveidots atpūtas centrs "Bukaiši" Ventas ciematā, sporta laukums Mežvaldē. Šēle mudinājusi un atbalstījusi Rumbas pagasta biedrības un iedzīvotāju grupas, kas ieviesušas dažādus ar vides uzlabošanu saistītus projektus.

Astrīda Štorha, Vilgāles pamatskolas direktore, jau 32 gadus vada vienu no stabilākajām novada pagastu izglītības iestādēm. Direktore veiksmīgi organizējusi vairākas būtiskas pārmaiņas skolas dzīvē: pārcelšanos uz jaunām, pielāgotām telpām pagasta centrā 1992. gadā, skolas ārtelpu un iekštelpu renovāciju, kas aizsākās 2000. gadā, un sporta zāles būvniecību 2005. gadā. Viņas vadībā izveidota modernā mācību vide, radošs un pieredzes bagāts pedagogu kolektīvs, kas ikdienā strādā ar vairāk nekā 100 skolēniem no Kurmāles, Snēpeles un Kuldīgas. Skolotāju dienā skolēni teikuši: "Direktore ir mūsu skolas sirds."

Aivars Zalcmanis, z/s "Burtnieki" īpašnieks, apsaimnieko 500 ha lauksaimniecības zemes Laidu, Turlavas un Rudbāržu pagastos, nodarbojas ar graudaugu, rapšu un zālāju sēklu ražošanu. "Burtnieki" ir viena no sakoptākajām Laidu pagasta saimniecībām, sakopts ir viss, kur strādā Zalcmanis. Par viņu var teikt: "Saimnieks savā zemē".

Pēc svinīgās apbalvošanas ikvienu priecēja koncerts, kurā Nacionālo bruņoto spēku orķestra kaprāļa – saksofonista, skaņu režisora un aranžētāja Viļņa Kundrāta oriģinālskaņdarbus ar latviešu dzejnieku dzeju izpildīja "Mirage Jazz Orchestra" un solists Jānis Strazdiņš.