"Cilvēki bija neizpratnē. Visur tika ziņots, ka būs iespēja jau 10. decembrī tikt pie eiro sākumkomplekta, bet, aizejot uz vietējo pastu, cilvēki bija vīlušies," stāsta Mālpils novada domes priekšsēdētājs Aleksandrs Lielmežs un piebilst, ka jau vērsies atbildīgajās institūcijās ar lūgumu risināt šo jautājumu.

"Tiklīdz saņēmām sarakstu, kurā neatradu Mālpils pasta nodaļu, vērsos gan Finanšu ministrijā, gan "Latvijas pastā", bet saņēmu tikai atrakstīšanos, ka neko vairs nevar mainīt. Neviens negrib uzņemties atbildību! Visvairāk šokē tas, ka neviens negrib atzīt savas kļūdas. Tikai atrakstās," sašutumu pauž A. Lielmežs.

""Latvijas pasts" saka, ka ne viņi, bet ekspertu komisija izvēlējusies tās pasta nodaļas, kurās nodrošinās eiro sākumkomplektus. Kas tie par ekspertiem, kas atstāj veselu novadu bez pakalpojuma?" jautā pašvaldības vadītājs un ir neizpratnē, kāpēc Ministru kabineta noteikumos nr. 263 "Noteikumi par pasta pakalpojumu sniegšanas vietām latu nomaiņai", kas stājās spēkā šogad maijā, sarakstā ir minēta Sidgundas pasta nodaļa, kas jau sešus gadus neeksistē.

Tajā pašā laikā viņam ir informācija, ka tā pati ekspertu komisija rēķinājusies ar "GE Money" bankas Mālpils filiāli, kas arī nu jau gadu neeksistē. Līdz ar to Mālpils novadā nav nevienas vietas, kur iedzīvotāji līdz 2014. gada 1. janvārim varētu samainīt latus pret eiro.

"Bet mums ir 1700 mājsaimniecību, tostarp 700 pensionāru. Viņiem visiem jāmēro ceļš uz Allažiem vai Siguldu? Cik tas viņiem izmaksās?" neizpratnē ir A. Lielmežs un jautā, vai tiešām tik jutīgā jautājumā, kāds ir eiro ieviešana, nevar izdarīt darbu līdz galam. "Uzskatu to par ļoti lielu bezatbildību!"

"Latvijas pasts" skaidro, ka pasta pakalpojumu sniegšanas vietas, kuras tika iekļautas 263. noteikumos, tika izvēlētas, "Latvijas pastam" sadarbojoties ar Satiksmes ministrijas, Latvijas Bankas, Finanšu ministrijas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ekspertiem. 263. noteikumos tika iekļautas "Latvijas pasta" pakalpojumu sniegšanas vietas, kuras atrodas pagastos, kuros nav neviena cita finanšu pakalpojumu sniedzēja, kā arī, pamatojoties uz ģeogrāfiskā pārklājuma un loģistikas apsvērumiem.

Tika izvērtēts arī konkrētās pasta nodaļas tehniskais nodrošinājums un piemērotība naudas maiņas pakalpojuma sniegšanai. Izskatot minētos apstākļus, Mālpils novada pasta nodaļa netika iekļauta eiro maiņas nodaļu sarakstā.

"Latvijas pasta" pārstāve Gundega Vārpa apstiprina, ka jau pirms gada ekspertu komisijai tika iesniegts visu pasta nodaļu saraksts. "Tas bija ekspertu lēmums par attiecīgu pasta nodaļu iekļaušanu vai neiekļaušanu sarakstā," saka G. Vārpa un apstiprina, ka tām nodaļām, kuras noteica par vietām, kur veikt skaidras naudas maiņu, "Latvijas pasts" jau laikus nodrošināja papildu drošības un tehniskās prasības, kuru ieviešanā bija nepieciešamas lielas investīcijas.

"Novembrī, uzzinot, ka atsevišķos novados likvidētas vienīgās banku filiāles, mēs pasta nodaļās vairs nevarējām nodrošināt nepieciešamās prasības," pauž G. Vārpa.

Savukārt Eiro projekta vadītāja Dace Kalsone stāsta, ka Mālpils nav vienīgā vieta Latvijā, kur nav pieejams eiro sākumkomplekts. "Rudenī saņēmām ziņas no 11 pašvaldībām, kurās pēdējā gada laikā likvidētas komercbanku filiāles un vairs netika nodrošināta skaidrās naudas nomaiņas iespēja.

Diemžēl, lai gan banku pārstāvji piedalījās eiro ieviešanas darba grupās, viņi mūs neinformēja par filiāļu, tostarp arī Mālpilī, likvidēšanu. Savukārt ekspertu grupa ar šīm filiālēm bija rēķinājusies, sastādot MK 263. noteikumos iekļauto pasta nodaļu sarakstu," pauž D. Kalsone un apstiprina G. Vārpas pausto, ka vairs nav iespējams nodrošināt eiro komplektu piegādi visām novadu pasta nodaļām.

"Tas ir saistīts gan ar drošības prasībām, gan loģistikas shēmu. Ņemot vērā Mālpils ģeogrāfisko stāvokli un struktūru, tika pieņemts lēmums pārcelt pasta nodaļas uz ģeogrāfiski kritiskākām teritorijām," pauž D. Kalsone un uzsver, ka, pateicoties sadarbībai ar "Latvijas pastu", Mālpils pasta nodaļa no 2. līdz 14. janvārim bez komisijas maksas varēs atvērt latu maiņas kontu pasta norēķinu sistēmā un veikt tajā skaidras naudas iemaksu bez komisijas maksas.

Latvijas Bankas Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājs Jānis Blūms aicina iedzīvotājus rīkoties bez steigas un panikas un atcerēties, ka eiro monētu komplekti nav vienīgā iespēja mainīt naudu. Viņš uzsver, ka šī ir iepazīšanās nauda, lai iedzīvotāji varētu to iegādāties un iepazīt.

Latus pret eiro varēs mainīt nākamgad gan bankās, gan pastā, no nākamā gada janvāra eiro izsniegs bankomāti, arī tirdzniecības centros atlikumus par pirkumiem izsniegs eiro, bet norēķinu kontos lati uz eiro konvertēsies automātiski. Savukārt skaidro naudu varēs apmainīt ilgstošu laika posmu, Latvijas Bankā – pat mūžīgi.