"Tas, ka Mežaparkam vēl nav izstrādāts teritorijas detālplānojums, līdz šim bijis galvenais šķērslis jebkuru publisko un privāto iniciatīvu un investīciju projektu realizēšanai Mežaparkā," norāda Ameriks. "Ir zināms, ka interesi par mūsu Mežaparku izrādījuši vairāki nopietni investori, kas gatavi parka infrastruktūrā, panorāmas riteņa uzstādīšanā un teritorijas labiekārtošanā ieguldīt pat vairākus miljonus latu, neoficiālās sarunās interesi Mežaparkā izveidot lielāko un modernāko atrakciju parku Baltijas valstīs izteicis arī pasaules slavenais Tivoli atrakciju parks," informēja Ameriks, uzsverot, ka, viņaprāt, tiklīdz tiks pabeigta detālplānojuma izstrāde, Mežaparkam ir visas iespējas kļūt par labāko brīvdabas atpūtas parku ne tikai Baltijas valstīs, bet visā Austrumeiropā.

Strādājot pie Mežaparksa attīstības vīzijas, veidojot 424 hektāru plašo dabas teritoriju par mūsdienīgu un daudzveidīgu atpūtas, izglītošanās, izklaides, sporta un rekreācijas zonu, SIA "Rīgas meži" 16.martā izsludinājis iepirkuma konkursu kultūras un atpūtas parka "Mežaparks" detālplānojuma izstrādei, informē Rīgas domes Sabiedrisko attiecību departaments.

Detālplānojuma mērķis ir izveidot vienotus, "Mežaparka" unikālajam kultūrvēsturiskās vides raksturam, ainavai un plānojumam pielāgotus noteikumus parka turpmākai izmantošanai, apbūvei, parka teritorijas apsaimniekošanai un aizsardzībai.

Saskaņā ar SIA "Rīgas meži" sniegto informāciju, pašlaik uzņēmums pabeidzis visus nepieciešamos sagatavošanās darbus, lai varētu uzsākt teritorijas detālplānojuma izstrādi - apkopoti atbildīgo institūciju ierosinājumi un nosacījumi Mežaparka teritorijas attīstībai, rīdzinieku, kā arī Mežaparkā esošo uzņēmumu, organizāciju un iedzīvotāju vēlmes un priekšlikumi par vēlamo Mežaparka nākotnes vīziju. Papildus SIA "Rīgas meži" veikuši arī aizsargājamo sugu un biotopu izpēti, dendroloģisko analīzi un meža inventarizāciju.

"Ļoti būtiski, lai detālplānojumā tiktu noteiktas stingras prasības saglabājamajām meža teritorijām un apbūves noteikumiem. Tāpat detālplānojumam jāatspoguļo arī teritorijas transporta un satiksmes infrastruktūras attīstības plāns, parka ainavas attīstības koncepcija, kā arī noteikumi teritorijas labiekārtošanai, apstādījumu sistēmas izveidei un inženierinfrastruktūras attīstībai," uzskata vicemērs, prognozējot, ka detālplānojuma izstrāde kopumā varētu aizņemt no 1,5 līdz divus gadus.

SIA "Rīgas meži" Mežaparku apsaimnieko veic kopš 2009.gada beigām. Šajā laikā Mežaparkā izveidots aktīvās atpūtas centrs "Mežakaķis", notiek darbs pie starptautiskiem standartiem atbilstošas BMX trases izveides. Šoziem pirmo reizi estrādes teritorijā tika izveidots arī Ziemas parks, kur ikvienam bija iespēja baudīt ziemas priekus, piedaloties dažādās ziemas sezonai atbilstošās sportiskās un izklaides aktivitātēs.

Plašs interesantu un tematisku pasākumu klāsts Mežaparkā iecerēts arī šopavasar. Aprīlī un maijā Mežaparkā notiks dažādi sporta pasākumi, tai skaitā Veselības diena un Veselība dzīvesveida gadatirgus. Aprīlī atsāksies arī regulāri publiskie treniņi "Bauda skriet "Mežaparkā"", paredzēts īpašs pasākums nūjotājiem "Mežaparks nūjo!". Šogad "Mežaparkā", ievērojot senlatviešu tradīcijas, paredzēta arī plaša Lieldienu svinēšana "Zaķu Lieldienas Mežaparkā", svētku svinēšanā piedalīsies vairākas folkloras kopas un ansambļi , visas dienas garumā darbosies lietišķās mākslas darinājumu tirdziņš.

Piedāvājumu iesniegšanas beigu termiņš izsludinātajā iepirkuma konkursā par tiesībām veikt kultūras un atpūtas parka "Mežaparks" detālplānojuma izstrādi ir 5.maijs.