Atzīmējot pasaulslavenā ķīmiķa Paula Valdena 150. jubileju, 26. jūlijā plkst. 9 Ķīpsalā notiks viņa vārdā nosauktās ielas atklāšana. Valdena vārds piešķirts Kurzemes priekšpilsētas ielai, kas atrodas starp Zunda krastmalu un Ķīpsalas ielu.

Valdens bija dižākais no latviešu izcelsmes zinātniekiem – ķīmiķiem, kurš septiņas reizes nominēts Nobela prēmijai, dinamiskās stereoķīmijas un neūdens šķīdumu elektroķīmijas pamatlicējs.

"Šis ir nozīmīgs notikums gan RTU, gan arī visai Latvijas zinātnei, jo pārāk reti tiek godināti izcilie zinātnieki, kuri ar savu mūža darbu ir ne tikai devuši pienesumu visas cilvēces progresam, bet arī turpina nest Latvijas vārdu pasaulē ilgi pēc dzīves beigām," norāda RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis.

UNESCO Valdena jubileju iekļāvusi 2013. gada svinamo dienu kalendārā līdzās tādām izcilām personībām kā Klods Debisī, Džuzepe Verdi, Mārtins Luters Kings, kā arī Rūdolfs Blaumanis un Jāzeps Vītols.

UNESCO Latvijas Nacionālā komisija sadarbībā ar RTU, Latvijas Organiskās sintēzes institūtu, Rīgas pilsētas pašvaldību, Valmieras pilsētas pašvaldību, Pārgaujas novada pašvaldību un Ungurmuižas muzeju rīko pasākumu sēriju ne tikai Rīgā, bet arī Valdena dzīves un darba vietās – Valmierā, kur arī tiks atklāta Paula Valdena iela, kā arī Rubenē, Rozulā, Ungurmuižā.

Pasākumos piedalīsies Latvijas Zinātņu akadēmijas Senāta priekšsēdētājs akadēmiķis Jānis Stradiņš un Paula Valdena mazdēls Erkki Hollo.