Informāciju par ārkārtas situāciju VUGD saņēma pulksten 13:42.

Daugavpils ielā 46, divstāvu dzīvojamajā mājā ir parādījusies plaisa, kāpnes ir atbīdījušās un ēkas kāpņu telpa draudēja sabrukt.


Uz notikuma vietu tika nosūtītas septiņas ugunsdzēsēju glābēju automašīnas, jo pastāvēja draudi, ka ēka jebkurā brīdī var sabrukt. VUGD no ēkas pirmā stāva evakuēja vienu cilvēku, no otrā stāva caur kāpņu telpu – sešus cilvēkus.

Bet, steidzoties uz notikuma vietu, viena VUGD automašīna iekļuva autoavārijā, saduroties ar autobusu. Negadījumā cieta trīs autobusa pasažieri un viens ugunsdzēsējs glābējs. Notikuma vietā strādā Valsts policijas un NMPD pārstāvji. Traucēta sabiedriskā transporta kustība.

Brūkošo māju apsekoja arī Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs kopā ar uzņēmuma "Rīgas namu pārvaldnieks" vadību un būvniecības speciālistiem. Speciālisti atzina, ka šobrīd ēkai nav tiešu sabrukšanas draudu, bet sabrukusi ir kāpņu telpa, kas atrodas atsevišķā nama piebūvē, informēja Rīgas dome.

No nama evakuēti astoņi cilvēki, piecus no tiem izmitinās pašvaldības dienesta viesnīcā Kartupeļu ielā, savukārt viena ģimene ar mazu bērnu izvēlējās apmesties pie radiniekiem.

Ēka tiek norobežota, tehniskie speciālisti veiks ekspertīzi par ēkas tālākas ekspluatācijas drošību. Visi dzīvokļi mājā ir privatizēti, un "Rīgas namu pārvaldnieks" kopā ar dzīvokļu īpašniekiem lems par ēkas turpmāko ekspluatāciju, nepieciešamajiem remontdarbiem un to izmaksām.

Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs portālam "Delfi" pastāstīja, ka šī ēka nav iekļauta pašvaldības apkopotajā graustu sarakstā, jo tā ir apdzīvotā. Mājai ir vairāk nekā 100 gadi un tās kāpņu telpā ir parādījušas vairākas plaisas, taču nopietnu sabrukšanas draudu nav. Ēka atrodas uz privātīpašnieka zemes, kādreiz tā bija pašvaldības māja, bet dzīvokļi nodoti privatizācijai.

Savukārt eksperts, kurš apsekoja brūkošo ēku, portālam "Delfi" pastāstīja, ka pašai koka ēkai nekas nedraud, bet tai piebūvētajā ķieģeļu kāpņu telpā sen jau veidojušās plaisas. Taču pati kāpņu telpa iespīlēta starp divām mājām un "nekur nevar aiziet", norādīja eksperts. Viņš gan atzina, ka kāpņu telpa ir sliktā tehniskā stāvoklī un tai nepieciešams remonts, taču uzsvēra, ka runas par sabrukšanas draudiem ir "lieka ažiotāža".