Nomas līgumu uz 49 gadiem savulaik noslēdza Aizsardzības ministrija un nomnieks SIA "Aumeisteru muiža". Taču 1999. gada 7. jūnijā nekustamais īpašums nonāca privatizācijā un to pārņēma PA.

Taču tagad aģentūra konstatējusi, ka pretēji līguma noteikumiem Daugavgrīvas cietokšņa nomnieks SIA "Aumeisteru muiža" vienpusējā kārtā samazināja nomas maksas apmēru un ilgstoši nav maksājis nomu.

Aģentūra uzsver, ka jau brīdinājusi par līguma izbeigšanu, ja nomnieks nenokārtos līgumā paredzētās saistības. "Līgumā noteikts, ka nomas maksas maksājums jāveic par vienu kalendāro mēnesi uz priekšu un nav paredzēta iespēja bez atsevišķas abpusējas vienošanās mainīt līguma noteikumus," teikts PA paziņojumā.

Vienlaikus aģentūra akcentē, ka drīkst lauzt līgumu, ja nomnieks divu mēnešu laikā pēc termiņa iestāšanās nav veicis maksājumu. Taču SIA "Aumeisteru muiža" parāds 30. augustā pārsniedzis 355 000 latu.

Līgums paredz, ka SIA "Aumeisteru muiža" iznomātais īpašums atpakaļ jānodod 30 dienu laikā no līguma izbeigšanas. Aģentūra arī negrasās atlīdzināt uzņēmuma izdevumus, kas saistīti ar iznomātā īpašuma atjaunošanu un uzlabošanu.

Turpmāka Daugavgrīvas cietokšņa izmantošana nav skaidra. Par to vēl notiks konsultācijas ar Kultūras ministriju.

Daugavgrīvas cietoksni privatizācijai nodeva 2000. gada 30. augustā, aģentūra to no Aizsardzības ministrijas pārņēma 2000. gada 26. oktobrī. Līgumu par valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa izmantošanu aģentūra un SIA "Aumeisteru muiža" noslēdza uz 49 gadiem.