Daudzi mirušie dzīvnieki nonāk Latvijas Dabas muzejā, taču izbāzni no Vasjas nevarēs uztaisīt, savukārt muzejs kā eksponātu ieguvis lāča galvaskausu, pastāstīja muzeja taksidermists Voldemārs Rēders.

Lāča galva esot iespaidīgā izmērā, jo Kadjakas lācis ir viens no lielākajiem savas sugas brāļiem. "Galvaskauss ir ļoti liela izmēra, tas ir unikāls," norādīja Rēders.

Zoodārza pārstāvis Māris Lielkalns apstiprināja, ka lācis miris vecuma dēļ, savukārt tīģeris Vasja nomira martā – dzīvnieks nepamodās pēc operācijas. Viņam tika konstatēts zobu iekaisums un noteikta operācija, bet pēc narkozes Vasja vairs nepamodās.

Sekcijā atklājās, ka plēsējam bijusi sirdskaite.

"Vasja nepamodās pēc narkozes. Tā tas ir iznācis. Parasti dzīvniekiem tiek veikta sekcija, jo tā ir pieredze visiem zoodārziem. Iegūstam zināšanas, kas noticis un kā izvairīties no šādām sekām nākotnē. Atklājās, ka tīģerim bija patoloģiski bojājumi sirdij," aģentūrai BNS pastāstīja Lielkalns.

Vasja bija tikai četrus gadus vecs. Tagad viņa vietā tiek meklēts jauns tīģeris, jo tīģerienei Katrīnai vajag jaunu draugu. Šis process varētu prasīt vairākus mēnešus.

"Ir ievadītas sarunas, lai mēs dabūtu jaunu tīģerpapuci, jo māte ir augsta reitinga, vērtīga un jauna tīģeriene. Tagad starptautiskās ciltsgrāmatas kurators pēta, kuru tīģeri laist klāt pie mūsu Katrīnas, lai būtu pilnvērtīgi mazuļi," informēja Lielkalns.

Vasja ir tīģerēna Klifa tēvs, un Lielkalns pieļāva, ka tiks pētīta arī viņa sirds veselība.

Jau vēstīts, ka 2010.gada 13.maijā tīģerpuika Vasja Rīgas zooloģiskajā dārzā ieradās no Lielbritānijas, lai kļūtu par Rīgā dzīvojošās tīģerienes Katrīnas līgavaini. Rīgā 2008.gadā dzimušais tīģerpuika ieradās pēc četru dienu ilga ceļa no Banhemas zooloģiskā dārza Anglijā.

Vasja un Katrīna pērn kļuva par vecākiem tīģerēnam Klifam, taču viņam janvāra sākumā sāka sāpēt ķepas un viņš atrodas ārstu uzraudzībā.