Andris Lauciņš iesaistīja skolēnus un jautāja par viņu nākotnes plāniem un iecerēm. Lai mudinātu domāt plašāk, viņš uzsvēra, ka šobrīd vairs nevajag aprobežoties tikai ar Latviju un ar tuvākajām valstīm pieredzes gūšanai – visa pasaule ir mūsu mājas.

Afganistānā un Kenijā 43% no iedzīvotājiem ir vecumā līdz 14 gadiem. Kas notiktu, ja jums apkārt būtu tik daudz jauniešu un būtu ar viņiem visiem jākonkurē – šādi diskusijā skolēnus centās iesaistīt viesis. Viņa arguments: lai uzvarētu, vajag zināšanas, nevar uzvarēt tikai ar muskuļu spēku. Ir jāizvēlas viena lieta, kas tev padodas vislabāk, jāstrādā, lai par to tu zinātu kaut ko vairāk par citiem un varētu vairāk sasniegt. 

"Ir svarīgi izvirzīt mērķi – ir jāizvēlas mērķis un jau šobrīd jāmācās, lai zināšanas noderētu mērķa sasniegšanā. Jo agrāk mērķi izvēlēsies, jo lielāka iespēja, ka ātrāk tiksiet uz priekšu," iedrošināja Andris Lauciņš.

No skolēnu komentāriem pēc stundas:

  • Man viss patika! Bija interesanti klausīties. Es ieguvu šajā stundā pārliecību, ka nevajag padoties un cīnīties.
  • Apdomāšu savu nākotni.
  • Jātiecas pēc sava mērķa.

Lai iedvesmotu skolēnus mācīties un iedrošinātu viņus izvirzīt augstus mērķus, dodot iespēju tikties ar savas jomas speciālistiem, ko citā veidā sastapt būtu krietni mazāka varbūtība, 7.oktobrī sākusies izglītības programmas "Iespējamā misija" akcija "Iedvesmo mācīties!", kuras ietvaros nedēļas garumā vairāk nekā 30 savas jomas profesionāļi: uzņēmumu vadītāji, politiķi un ideju līderi, tai skaitā, izglītības un zinātnes ministrs un Ministru prezidents dosies uz kādu no skolām visā Latvijā, lai vadītu vienu mācību stundu.

Saskare ar profesionāļiem ārpus skolas vides palīdz veidot skolēnos izpratni par teorētisko zināšanu pielietojumu dzīvē un karjeras izvēlēm. Dodot iespēju klausīties un runāt ar uzņēmējiem, mūziķiem, fotomāksliniekiem, juristiem, velosipēdu meistariem, viņi var labāk saprast, kas pašiem patīk un padodas vislabāk, domājot par savu nākotnes profesiju.