Daudzu aculiecinieku atmiņā vēl spilgti iespiedusies 1979.gadā atzīmētā kordziedāšanas simtgade Salaspilī - Botāniskajā dārzā notika vērienīgs koru koncerts ar padomju laikam neraksturīgu nacionālu pieskaņu, tika atklāts Dziesmu svētku akmens un uzstādīta piemiņas zīme Salaspils pirmajam kordziedāšanas skolotājam.

Arī nupat, 20.septembrī, aizvadītie kordziedāšanas svētki Salaspilī uz ilgu laiku paliks klātesošo atmiņā, jo bija pārdomāti līdz niansēm, reizē svinīgi un vitāli. Kā pēc svētku noslēguma koncerta smejoties atzina viens no pasākuma organizatoriem, Salaspils līvu kora "Lōja" diriģents Ģirts Gailītis, par visu bija padomāts, viss tika sakārtots – pat ar Dabas Māti bija sarunāts saulains un silts laiks.

Salaspils kordziedāšanas 135.gadadiena tika atklāta ar svinīgu brīdi Nacionālajā botāniskajā dārzā pie Dziesmu svētku akmens. Ieskandinot Salaspili ar Pētera Barisona "Dziesmai šodien liela diena" un īsu brīdi papriecājoties par krāšņajām Nacionālā botāniskā dārza dālijām, svētku dalībnieki raitā solī devās uz lielkoncerta kopmēģinājumu. Savukārt ikvienam interesentam svētku ietvaros tika atklāta un vēl unikāla Roberta Kulpes privātkolekcija "Ieskats Dziesmu svētku vēsturē" – svētku nozīmītes, goda zīmes, saktas, programmas, biļetes no Vispārējiem latviešu Dziesmu un deju svētkiem, Latvijas skolu jaunatnes Dziesmu un deju svētkiem, Latvijas novadu Dziesmu svētkiem un latviešu Dziesmu svētkiem Eiropā, Amerikā un Kanādā.

Stundu pirms svētku lielkoncerta, notika sirsnīgs pasākums pirmā Salaspils kordziedāšanas skolotāja Andreja Bokšes atdusas vietā, kur šogad, pateicoties iedzīvotāju ziedojumiem, tika atjaunota piemiņas zīme. Pēc kora "Lōja" dalībnieku nodziedātās latviešu tautas dziesmas Jāņa Cimzes apdarē "Teici, teici valodiņa", Salaspils kora, kas pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados darbojās botāniskā dārza paspārnē, bijušie dalībnieki neslēpa emocijas: "Cik skaisti! Gribētos pat aplaudēt..." Pēc īsas, bet aizkustinošas domu apmaiņas, piemiņas pasākuma dalībnieki vienojās, ka dziedāšana un aplausi pie pirmā Salaspils kordziedāšanas skolotāja atdusas vietas ir tieši tas, ko, iespējams, pats Andrejs Bokše būtu vēlējies, jo vislabākajā veidā apliecinātu, ka viņa iesāktais darbs nav aizmirsts, joprojām ir novērtēts un tiek turpināts.

"Nezināju, ka Ints Teterovskis arī dzied..."

Salaspils kordziedāšanas 135.gadadienas svētki noslēdzās ar brīvdabas lielkoncertu pie kultūras nama "Rīgava". Uz Salaspils līvu kora "Lōja" uzaicinājumu kuplināt nu jau aizvadītos dziedāšanas svētkus bija atsaukušies Ikšķiles novada jauniešu koris "Soare", Carnikavas kamerkoris "Vēja balss", jauktais koris "Ropaži", Latvijas Mākslas akadēmijas jaukto koris "Senais kalns", LU jaukto koris "Dziesmuvara", kamerkoris "Muklājs", jauktais koris "Grindeks", Latvijas Bankas koris un Inčukalna jauktais koris "Mežābele". Pasākumā piedalījās arī Inčukalna novada pūtēju orķestris, kā arī pūtēju orķestris "Salaspils", Salaspils Mūzikas un mākslas skolas perkusionistu ansamblis, Salaspils novada kultūras nama "Rīgava" jauniešu deju kolektīvs "Ūsiņš" un jauktais koris "Elpa".

Vairāk kā 200 pasākuma dalībnieki svētku noslēguma apmeklētājiem dāvāja pārsteidzoši kvalitatīvu divu stundu koncertu, kas tika aizvadīts teju vienā elpas vilcienā. Kopkora spēcīgais skanējums spēja tā saviļņot klausītājus, ka pēc koncerta ne viens vien apmeklētājs atzina, ka ir sajuties kā lielajos Dziesmu svētkos.

Atšķirībā no lielajiem Dziesmu svētkiem, Salaspils kordziedāšanas svētku pasākuma vadītāji – Ģirts Gailītis un Ilze Reinholce -, atļāvās krietni vairāk jokot, radot brīvu un nepiespiestu atmosfēru, un svētku noslēguma lielkoncerts izdevās izteikti dzīvespriecīgs.

Starp lielkoncerta dalībniekiem kā allaž atraktīvs un pamanāms bija arī 1994.gadā dibinātā (diemžēl, nu jau bijušā) Salaspils jauniešu kora "Tiāde" pirmais diriģents Ints Teterovskis, kas svētkos piedalījās gan kā diriģents un solists, gan izbaudīja pasākumu, atrodoties kopkora rindās. Smaidu izraisīja kādas pasākuma apmeklētājas skaļi paustais izbrīns: "Nezināju, ka Ints Teterovskis arī dzied..."

Iespējams, kādam salaspilietim aizvadītie svētki atklāja ne vien to, ka Ints Teterovskis savulaik ir vadījis kori Salaspilī un prot dziedāt, bet arī, ka Daugavas līvi joprojām ir dzīvi – par to liecināja ne vien pirmo reizi pie kādas no Salaspils pašvaldības iestādēm lepni plīvojošais līvu karogs, bet arī kora "Lōja", kas rūpējas par lībiešu kora dziesmas un tradīciju kopšanu, aktīvā iesaistīšanās Salaspils kordziesmas 135.gadadienas svētku organizēšanā (svētkus organizēja kultūras nams "Rīgava" sadarbībā ar biedrību "Koris Lōja") un spēja to paveikt augsti profesionālā līmenī.

Nākamie Salaspils kordziedāšanas svētki notiks pēc 5 gadiem. Gribētos cerēt, ka diskusijas par to, ir vai nav Salaspilī nepieciešama estrāde, līdz tam laikam būs beigušās ar acīmredzamu rezultātu. Salaspilī kori ir, bija un būs. Būs dziedātāji, būs diriģenti un, galvenais, būs klausītāji un atbalstītāji. To vēlreiz un spilgti apliecināja 20.septembrī aizvadītie kordziedāšanas svētki.