Ar tilta būvniecības gaitu un tā nozīmībumu pilsētas iedzīvotājus iepazīstināja Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Inesis Boķis, izpilddirektors Jānis Baiks, tilta pār Gauju rekonstrukcijas darbu veicēju SIA "Viadukts" būvdarbu vadītājs Viktors Bakanovs un SIA "Jurēvičs un partneri" būvuzraugs Māris Jurēvičs.

Jaunais tilts pāri Gaujai ir viens no būtiskākajiem transporta infrastruktūras objektiem pilsētā, jo tas savieno divas funkcionāli vienlīdzīgas pilsētas daļas, kuras atdala Gauja. Pieaugot satiksmes intensitātei pilsētā, pēdējos gados aizvien aktuālāks bija jautājums par tilta rekonstrukciju.


"Mūsu misija ir darīt visu iespējamo, lai Valmieras iedzīvotājiem būtu kvalitatīva dzīves vide un uzņēmēji varētu šeit pilnasinīgi strādāt. Tilts pār Gauju ir būtiska sastāvdaļa transporta infrastruktūras sakārtošanā un modernizācijā pilsētā – ilgtermiņa ieguldījums, kura ietekmi jūtam jau šobrīd. Tilta rekonstrukcijas projekts nav vienīgais ieguldījums pilsētas infrastruktūras sakārtošanā. Šogad padarītais un nākamā gada aizsāktie projekti apliecina, ka cenšamies strādāt tā, lai katru gadu valmierieši un pilsētas viesi te justos arvien labāk. Pilsēta strādā, lai uzņēmēji un investori izvēlētos Valmieru kā vietu, kur attīstīt savas biznesa idejas," uzsver Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Inesis Boķis.

Tilta rekonstrukcijas projekts norisinājās no 2011. gada 17. oktobra līdz 2012. gada 20. decembrim. Tā laikā tika pilnībā nojaukts vecais tilts, novirzot transportlīdzekļu un gājēju kustību pa pagaidu tiltu. Šobrīd kustībai pilnībā ir atvērta jaunā tilta brauktuve un gājēju celiņi abās pusēs un, atzīmējot tilta nodošanu ekspluatācijā, tika ieslēgts arī pilns tilta izgaismojums.

Pirmais koka tilts pār Gauju Valmierā tika uzcelts 1865. gadā. 1919. gadā kara laikā to nopostīja, pēc gada atjaunoja, savukārt 1941. gadā tas nodega vēlreiz. 1942. gadā tika uzcelts dzelzsbetona tilts, kas pēdējo reizi rekonstruēts 1963. gadā. Šis tilts valmieriešiem kalpoja līdz pat 2011. gada beigām.

Projekta kopējās izmaksas 1 751 065 lati, no kuriem Eiropas Reģionālā attīstības fonda līdzfinansējums 1 488 405 lati, valsts dotācija – 39 399 lati un pašvaldības finansējums – 223 261. Būvniecības darbus veica SIA "Viadukts", būvuzraugs - SIA "Jurēvičs un partneri".