Seriāli, ko 'norīt' vienā kampienā
Vispasaules atzinību guvusi aizraujoša skatāmviela
Dzīvot līdzi seriāla varoņiem nozīmē uz nepilnu stundu izkāpt no savas dzīves un ielēkt citu cilvēku dzīvēs, diezgan uzskatāmi ieraugot, ka cilvēka daba ir (ne)mainīga, bet jautājumi, uz kuriem cilvēki meklē atbildes, kā nu vien prot un attiecīgajā situācijā var, ir aktuāli dažādos laikos, vietās un pat realitātēs. Piedāvājam visā pasaulē skatītāju un industrijas atzinību guvušu seriālu izlasi, kas pilnīgi noteikti neatstās vienaldzīgu un liks aizdomāties, burtiski ieraujot sevī un nelaižot vaļā vēl ilgi pat pēc pēdējās sērijas noskatīšanās.
Astoņas "Emmy" balvas ieguvušais distopiskais seriāls "The Handmaid's Tale" ir tapis pēc kanādiešu rakstnieces Mārgaretas Atvudas 1985. gada tāda paša nosaukuma romāna, kurā galvenās lomas atveido Džozefs Fainss un Elizabete Mosa, kas par savu veikumu ieguva "Zelta globusu" kategorijā "Labākā aktrise". Seriāla darbība notiek Gileādas republikā pēc Otrā Amerikas pilsoņu kara, kur totalitārā sabiedrībā verdzībai tiek pakļautas auglīgas sievietes, tostarp Zemfreda, kura cīnās par izdzīvošanu, kad ir kļuvusi par surogātmāti kādam ietekmīgam komandierim un viņa ļaunprātīgajai sievai.
Vēsturiskais miniseriāls-drāma vēsta par Krievijas imperatores Katrīnas Lielās valdīšanu, un līdztekus oskarotajai Helēnai Mirenai, kura atveido galveno lomu, seriālā redzami arīdzan latviešu aktieri Juris Strenga, Ieva Puķe un Ivars Brakovskis. Seriāla ainas tika uzņemtas Lietuvā, Krievijā un arī Latvijā, tostarp greznajā Rundāles pilī. Imperatore Katrīna pirmo reizi dodas uz Krievijas nesen iegūtajām dienvidu zemēm, un pēc tam ar viņu iepazīstina Grigoriju Potjomkinu. Starp Katrīnu un Potjomkinu izveidojas kaislīga dēka, un starp skandāliem, intrigām un milzīgiem konfliktiem, viņi spēja izveidot unikālas un lojālas attiecības, gūstot virsroku pār saviem pretiniekiem un kopīgiem spēkiem īstenojot virkni liberalizējošu reformu.
"The Trial of Christine Keeler" vēsta par seksualitāti un politikas kultūru vienā no mūsdienu publiskākajiem un ikoniskākajiem stāstiem – notikumu virknei 1960. gados, kas ieguva nosaukumu "Profumo afēra". Ir pagājis gads kopš jauniņās modeles Kristīnes Kelleres slepenās mīlas dēkas ar diviem precētiem vīriešiem – konservatīvās partijas kara ministru Džonu Profumo un Padomju Savienības jūras atašeju Jevgēņiju Ivanovu. Viņai nav naudas, tāpēc ir atgriezusies darbā kabarē, un drīz vien ar viņas bijušo partneru Džonija Edžkomba un Lakija Gordona līdzdalību gaismā cits pēc cita sāk nākt pagātnes notikumi. Tas viss – Aukstā kara pašā pilnbriedā.
"Babylon Berlin" ir detektīvdrāma, kuras sižeta pamatā ir vācu rakstnieka Folkera Kutčera romāni. Seriāla darbība norisinās Berlīnē Veimāras republikas norietā, 1929. gada sākumā. Notikumu centrā ir Gereons Rāts – slepenā misijā norīkots inspektors no Ķelnes – un policijas ierēdne Šarlote Ritere, kura naktīs kļūst par prostitūtu, lai nodrošinātu labāku dzīvi savai ģimenei, taču dienās vēlas kļūt par policijas inspektori. Gereons veic reidu pornofilmu producenta Johana Koniga studijā, aizsākot notikumu ķēdi, kurā iesaistīta ir arī emancipētā jaunā sieviete Šarlote.
Laimē balvas, atbildot pareizi uz jautājumiem! Atbildes meklē "Ko skatīties?" rakstos un konkursa noteikumus – Tet+ Helio Facebook lapā
Kara drāma "No Man's Land" piedāvā skatu no malas uz Sīrijas pilsoņu karu un vīrieša perspektīvu uz elitāru kurdu sieviešu kaujas vienību YPJ. Jaunā Parīzes uzņēmēja Antuāna Abēra mierīgo dzīvi satricina ziņas no Sīrijas. Neskaidrajā video televīzijas sižetā viņš šķietami atpazinis savu mirušo māsu Annu, kas devusies uz Ēģipti mācīties un gājusi bojā sprādzienā. Vai Anna patiesībā ir dzīva? Un ko Anna darītu kopā ar Sīrijas pretošanās kustību? Šie jautājumi Antuānam liek doties uz Sīriju, kur kopā ar jaunu kaujinieci vārdā Sarja, kura daļēji uzaugusi Parīzē, tāpēc var būt tulks Antuānam, kurš nepārvalda nevienu vietējo valodu, meklē māsu.
"The Newsroom" ir politiskā drāma, kuras notikumi norisinās izdomātā "Atlantis Cable News" kanāla aizkulisēs. Pārdzīvojis nervu sabrukuma sekas, ACN "Ziņu vakara" diktors Vils Makavojs atgriežas savā darbā un uzzina, ka viņa galvenais producents un vairums darbinieku pametīs viņa šovu. Vilam ir jauna galvenā producente – viņa bijusī draudzene Makenzija Makheila. Vils un viņa jaunie darbinieki par spīti korporatīvajiem un reklāmas nozares liktajiem šķēršļiem un personīgo attiecību sarežģījumiem uzreiz stājas pretī jaunam izaicinājumam, kad negaidīti saņem steidzamas ziņas. Vai ir iespējams veidot kvalitatīvu žurnālistiku tā, lai tā būtu arī populāra?
Melnā humora detektīvseriāls "Why Women Kill", kurā vienu no galvenajām lomā atveido Lūsija Liu, vēsta par trim sievietēm dažādos laikos, kuras visas vieno fakts, ka viņas mitušas vienā un tajā pašā mājā Pasadīnā un piedzīvojušas savu vīru neuzticību. Betānija ir ar dzīvi apmierināta mājsaimniece sešdesmitajos, līdz viņa uzzina par sava vīra sānsoļiem. Sabiedriskā Simona atklāj sava trešā vīra homoseksualitāti un pati uzsāk dēku ar jaunāku vīrieti astoņdesmitajos. Un 2019. gadā biseksuālās advokātes Teilores atvērtā laulība saskaras izaicinājumu, kad viņa un viņas vīrs iekāro vienu un to pašu sievieti. Neuzticība katrā laulībā izraisa notikumu ķēdi, kas beidzas ar sievietes izraisītu nāvi.
HBO drāma "In Treatment" ir stāsts pat psihoterapeitu Polu Vestonu un viņa iknedēļas sesijām ar pacientiem pie viņa mājās, kā arī viņa paša vizītēm pie psihoterapeites ik nedēļas beigās. Viņš sāk apšaubīt savas profesionālās spējas un motīvus, tāpēc meklē atbalstu pie savas bijušās mentores, ko nav redzējis jau 10 gadus. Viņa šaubas pastiprina viņa pacientes – jaunas un pievilcīgas ārstes Lauras – atklāsme par jūtām pret Polu. Tas viss notiek situācijā, kad viņai jāizvēlas starp šķiršanos ar savu partneri vai laulībām.
Romantiskā drāma "Normal People" ir balstīta Sallijas Rūnijas 2018. gada tāda paša nosaukuma romānā. Seriāla darbība norisinās modernā Īrijas lauku apvidū, un notikumu centrā ir divu jauniešu – Konela un Mariannas – kaislīgās un slepenās attiecības. Viņi nāk no dažādiem sociālajiem slāņiem – Marianna ir dīvaine, kura apgalvo, ka apkārtējo domas viņu neuztrauc. Lai arī mācībās viņa ir teju izcilniece, attiecības mājās ar noraidošo māti un dusmīgo brāli nebūt nav patīkamas un vieglas, savukārt vardarbīgais tēvs ir miris. Tikmēr Konels ir atlētisks un veiksmīgs skolnieks, kurš dzīvo kopā ar savu vientuļo māti, kura strādā pie Mariannas mātes par apkopēju. Viņš skolā ir populārs, taču brīžos, kad par Mariannu ņirgājas, viņš meiteni neaizstāv. Tas viņu attiecībās rada sarežģījumus.
"The Undoing" ir izsmalcināta un noslēpumaina detektīvdrāma ar lieliskajiem Hjū Grāntu un Nikolu Kidmenu galvenajās lomās. Greisa Freizere ir veiksmīga psiholoģe, kurai ir skaista dzīve, par kādu viņa allaž ir sapņojusi – viņa dzīvo skaistā namā kopā ar savu uzticīgo vīru Džonatanu un dēlu, kurš apmeklē elitāru Ņujorkas skolu. Taču tad vienā brīdī Greisas perfektā dzīve sāk jukt pa vīlēm – pazūd viņas laulātais draugs, bet skolas kopienā atklājas vardarbīgas nāves gadījums, pēc kura cits pēc cita gaismā nāk šausminoši atklājumi.
"Westworld" ir zinātniskās fantastikas vesterns, kas balstīts tāda paša nosaukuma 1973. gada filmā un saņēmis deviņas "Emmy" balvas. Tajā piedalās arīdzan lieliskais sers Entonijs Hopkinss. Par izklaidēm milzīgajā parkā "Mežonīgo rietumu pasaule" viesi maksā brangu naudu, lai dotos piedzīvojumos kopā ar tajā mītošajiem robotiem. Galvenais programmētājs Bernards Lovs ziņo parka dibinātājam doktoram Robertam Fordam par neparedzētām izmaiņām nesen atjauninātu robotu uzvedībā. Tikmēr parka pilsētā Svītvoterā rančo īpašnieka meita Doloresa uz ielas satiek veiklo šāvēju Tediju, taču viņu kopīgo stāstu pārtrauc nežēlīgā "Vīra melnā" ierašanās un kāda robota saskarsme ar priekšmetu, kas nāk no ārpasaules.
"Chernobyl" ir "HBO" un "Sky" veidota piecu sēriju dramatizēta versija par 1986. gada kodolavāriju – vienu no šausminošākajām cilvēku izraisītajām katastrofām vēsturē – un to, kas tika upurēts, lai izglābtu Eiropu no neiedomājamas katastrofas. Līdztekus Emīlijai Vatsonei un Stellanam Skašgordam epizodiskā lomā redzama arīdzan latviešu aktrise Velta Žīgure–Anužiene. Liela daļa seriāla tapusi tepat kaimiņos Lietuvā – Viļņā, Kauņā u.c. Seriāls "Černobiļa" apbalvots ar "Zelta globusu" kategorijā "Labākais televīzijas miniseriāls vai televīzijas filma", savukārt Stellans Skašgords saņēma "Zelta globusu" kā labākais otrā plāna aktieris televīzijas seriālā, miniseriālā vai filmā. Tas ieguva arī 10 "Emmy" balvas, kā arī divas BAFTA televīzijas balvas.