Foto: Shutterstock

Saules paneļi kļuvuši tik lēti, ka vairākās Eiropas valstīs tos izmanto žogu vietā, raksta "Financial Times".

“Delfi Bizness” jau rakstīja, ka, reaģējot uz iepriekšējo gadu milzīgo pieprasījumu pēc saules paneļiem, Eiropas tirgu par potenciāli ienesīgu vietu uzskata Ķīnas saules paneļu ražotāji. Tas veicinājis šīs valsts produkcijas pieplūdumu Eiropā, liekot kristies arī cenām.

Protams, saules paneļi uztver mazāk saules gaismas, ja tos izmanto kā žogu, nevis liek uz jumtiem, taču izvietojot tos šādā veidā, iespējams būtiski ietaupīt uzstādīšanas izmaksas, liecina analītiķu un mājsaimniecību ieraksti sociālajos medijos.

“Tas ir rezultāts tam, ka saules paneļi kļuvuši lēti,” sacījusi “Bloomberg NEF” vadošā saules enerģijas analītiķe Dženija Čeisa. “Tā kā uzstādīšanas izmaksas – darbaspēks, sastatnes un citi faktori – rada lielāko daļu no saules sistēmas uzstādīšanas izmaksām, tas ir loģisks aspekts,” viņa uzsvērusi.

“Kāpēc likt žogu, ja jūs vienkārši varat izvietot rindā daudz saules paneļus, pat ja tie nav tieši vērsti pret sauli,” norāda “BNP Paribas Exane” klimata pētījumu vadītājs Martins Brohs. “Ja paši paneļi ir neticami lēti, vienīgais ierobežojums to uzstādīšanai kļūst tieši uzstādīšanas izmaksas un vieta,” viņš sacījis.

Patlaban izteiktāk šāda tendence vērojama Vācijā un Nīderlandē, taču to pārņem arī citu valstu iedzīvotāji.

Kā liecina Starptautiskās Enerģētikas aģentūras aplēses, saules paneļu piedāvājuma apjomi līdz šā gada beigās sasniegs 1100 gigavatus jeb trīs reizes vairāk nekā pašreizējais pieprasījums. To veicina tieši Ķīnas ražošanas apjomu pieaugums.

Viens no pasaules lielākajiem paneļu ražotājiem “Longi Green Energy Technology” nesen paziņojis, ka atlaidis tūkstošiem rūpnīcas darbinieku, jo Ķīnas pārprodukcijas dēļ nākas mazināt ražošanas apjomus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!