Foto: AP/Scanpix/LETA

Šonedēļ miris vēl viens skandālos ievītās aviokompānijas "Boeing" trausmes cēlējs, raksta "Business Insider".

Pēc pēkšņas slimības miris bijušais "Boeing" piegādātāja "Spirit AeroSystems" darbinieks Džošua Dīns, raksta laikraksts "The Seattle Times". Dīna tante laikrakstam pastāstījusi, ka viņš devies uz slimnīcu pēc tam, kad pirms divām nedēļām viņam sākusies apgrūtināta elpošana.

Viņa stāvoklis sāka pasliktināties, viņam iestājusies pneimonija un nopietna bakteriāla infekcija.

Dīns pagājušajā gadā liecināja pret "Spirit AeroSystems" tiesas prāvā, kur bijušais uzņēmuma kvalitātes kontrolieris apsūdzēja uzņēmumu sliktā kvalitātes kontrolē "Boeing 737 Max" ražošanas procesa laikā.

Uzņēmuma neparastā inženiertehniskā prakse nonāca zem pastiprinātas izmeklēšanas lupas pēc tam, kad "The New York Times" martā ziņoja, ka "737 Max" durvju blīvējuma eļļošanai izmantotas šķidrās ziepes "Dawn". Vēlāk "Spirit" ziņojis, ka pirms šo ziepju izmantošanas mēģinājis izmantot arī citus mājsaimniecības produktus.

Janvārī Dīns laikrakstam "Wall Street Journal" pastāstīja, ka "Spirit" viņu atlaida par to, ka viņš norādīja uz nepareizi izurbtiem caurumiem lidmašīnu fizelāžās.

Jau ziņots, ka martā ASV atrasts miris bijušais ASV lidmašīnu giganta "Boeing" darbinieks, kurš paudis bažas par uzņēmuma ražošanas standartiem, vēstīja BBC.

Džons Barnets bija nostrādājis "Boeing" 32 gadus, līdz 2017. gadā veselības apsvērumu dēļ devās pensijā.

Dažas dienas pirms nāves viņš bija sniedzis liecības pret uzņēmumu vērstā trauksmes cēlēja (whistleblower) lietā.

"Boeing" jau paziņojis, ka ir sarūgtināts par Barneta nāvi.

Saskaņā ar BBC rīcībā esošo informāciju 62 gadus vecais vīrietis miris no "pašsakropļotas" brūces 9. martā, un policija veic izmeklēšanu.

No 2010. gada Barnets strādāja par kvalitātes vadītāju Ziemeļčārlstonas rūpnīcā, kur ražo "787 Dreamliner", ko galvenokārt izmanto tālsatiksmes maršrutos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!