Foto: Publicitātes foto

Trešdien, 26. augustā, atklāts vērienīgākais ārpus sprosta dējējvistu novietņu komplekss Baltijā, tādējādi "Balticovo" ievērojami palielinās Latvijas kūtī dēto olu īpatsvaru un kļūs par lielāko ārpus sprosta turētu vistu olu ražotāju Baltijā, informē uzņēmums.

Jaunā vistu kūts nodrošina vistām brīvu pastaigu laukumu iekštelpās – trīs stāvu platībā. Vienā kūtī gadā saražo 40 miljonus olu (marķētas ar 2. numuru), un, lai gan lielākā daļa saražotās produkcijas tiek realizēta eksporta tirgos, arī vietējais 2. numura olu patēriņš Baltijā pēdējo trīs gadu laikā ir pieaudzis par 25%. Vietējā pieprasījuma pieaugums ir pirmais solis ceļā uz olu ražošanu, neizmantojot sprostu sistēmas, norāda uzņēmums.

Ražotnes būvētas, izmantojot jaunākos risinājumus būvniecībā un putnkopībā. Projekta kopējās investīcijas pārsniedz 10 miljonus eiro, un tas realizēts divu gadu laikā. Komplekss sastāv no vienas jaunputnu novietnes un trim dējējvistu kūtīm ar kopējo ražošanas kapacitāti – 120 miljoni olu gadā.

"Balticovo" padomes priekšsēdētājs Valdis Grimze teic, ka jaunās vistu kūtis jeb vistu daudzdzīvokļu mājas, kā tās varētu dēvēt, jo vistas var kāpelēt pa trīs stāviem, ir Eiropas līmeņa projekts, kas visu olu produktu ražošanas industriju Latvijā paceļ jaunā līmenī. Savukārt "Balticovo" komunikācijas un attīstības direktors Toms Auškāps uzskata, ka Iecavai, Latvijai un visai Baltijai šī ir priecīga diena. Kaut arī redzams, ka vēl joprojām ārpus sprostiem dētās olas Latvijā ir mazāk pieprasītas nekā ārvalstīs, arī pie mums pieprasījums pieaug. Ja pirms vairākiem gadiem uzņēmums saskārās ar to, ka eksporta tirgos bija nepieciešams lielāks ārpus sprosta dēto olu apjoms, tad šobrīd redzams straujš pieprasījuma pieaugums arī tādiem produktiem kā vārītas olas un šķidrie olu produkti.

"Jāsaprot, ka ceļš līdz olu ražošanai bez sprostu sistēmas vēl ir tāls, jo pieprasījums pēc 3. numura olām joprojām ir lielākais gan Latvijā, gan ārpus Eiropas un vietām arī Eiropā. Ārpus Eiropas lielākā daļa no patēriņa ir 3. numura olas. Tomēr varam šo uzskatīt par pozitīvu soli, kas nozīmē visas Latvijas olu ražošanas nozares attīstību. Un, skatoties uz nākotnes projektiem, "Balticovo" paredzēts celt arvien jaunas ārpus sprostu novietnes, piemēram, nākamgad atklāsim otro lielizmēra brīvās turēšanas novietni, kurā mājos 20 000 putnu ar astoņu hektāru lielu platību pastaigām," papildina Auškāps.

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards uzteica uzņēmuma vīziju par ilgtspējīgu un sociāli atbildīgu ražošanu: Viņš ir gandarīts, ka vietējie uzņēmēji aug un attīstās, ieviešot mūsdienīgu pieeju un tehnoloģijas. Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce uzsvēra "Balticovo" veikto investīciju nozīmi: "Latvijā darbojas lielākais ražotājs Ziemeļeiropā, kurš izvēlas investēt laikā, kad daudzi citi uzņēmumi globālās pandēmijas dēļ investīcijas aptur. Tās ir 10 miljonu lielas investīcijas Latvijas ekonomikā, izaugsmē un eksportspējā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!