Foto: DELFI
Veselības un sociālās aprūpes nozarē strādājošo uzņēmumu vērtība gada laikā palielinājusies par 14,5%, sasniedzot nepilnu miljardu eiro, t.i., 983,3 milj. eiro, liecina jaunākais uzņēmumu novērtējums. Lielāko daļu, proti, 75,6% no šīs summas veido Top 25 vērtīgākie nozares uzņēmumi.

Kopumā nozarē šobrīd reģistrēti vairāk nekā 3100 uzņēmumi.

Balstoties uz “Capitalia” uzņēmumu vērtības noteikšanas metodoloģiju, “Lursoft” pētījis medicīnas un sociālās aprūpes vērtīgākos uzņēmumus un to izaugsmi.

Pētījums atklāj, ka Top 25 medicīnas un sociālās aprūpes nozarē strādājošo uzņēmumu kopējais novērtējums sasniedz 743,3 milj. eiro. Gada laikā šo uzņēmumu vērtība augusi par 20,6%. 17 no 25 sarakstā iekļuvušajiem uzņēmumiem ir slimnīcas, liecina “Lursoft” apkopotie dati. Tostarp gan universitāšu, gan arī reģionālās un specializētās slimnīcas, tostarp, SIA “Rīgas Dzemdību nams”, VSIA “Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs”, kā arī VSIA “Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca”.

No Top 25 vērtīgāko medicīnas nozaru sarakstā iekļuvušajiem uzņēmumiem vairākums ir valsts un pašvaldību kapitālsabiedrības, taču starp tām augstās vietās izdevies ierindoties arī astoņiem privātā kapitāla medicīnas uzņēmumiem.

Rīgu Top 25 vērtīgāko uzņēmumu sarakstā pārstāv 16 medicīnas uzņēmumi.

Lieli darba devēji

Nozares vērtīgāko uzņēmumu statusu saglabājušas abas lielākās universitāšu slimnīcas – SIA “Rīgas Austrumu klīnikā universitātes slimnīca” un VSIA “Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca”. Saraksta pirmajā pozīcijā esošās SIA “Rīgas Austrumu klīnikā universitātes slimnīca” novērtējums gada laikā audzis par 7,19%, palielinoties līdz 126,12 milj. eiro. Pēdējos divus gadus slimnīcas novērtējums pārsniedz 100 milj. eiro robežu.

“Lursoft” pieejamā informācija rāda, ka pērn SIA “Rīgas Austrumu klīnikā universitātes slimnīca” bija darba devējs nepilniem 5000 strādājošajiem, kopumā valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās samaksājot 34,5 milj. eiro, bet iedzīvotāju ienākuma nodoklī – nepilnus 19 milj. eiro. Kopumā slimnīca VID administrētajos nodokļos 2021.gadā samaksājusi 55,4 milj. eiro. Pēdējos sešus gadus slimnīcas samaksāto nodokļu apjoms ik gadu palielinājies.

Tikmēr saraksta otrajā pozīcijā esošās VSIA “Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca” novērtējums pērn nedaudz pazeminājies. “Capitalia” slimnīcas vērtību noteikusi 93,39 milj. eiro apjomā, par 1,04% mazāku nekā gadu iepriekš.

VID publiskotā informācija rāda, ka pagājušajā gadā VSIA “Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca” nodokļu maksājumos valsts kopbudžetā samaksājusi 41,24 milj. eiro, kopumā nodarbinot 3555 strādājošos. Gada laikā slimnīcā nodarbināto skaits audzis par teju 100 darbiniekiem.

Covid-19 testēšana audzē vērtību

Būtiskas korekcijas vērtīgāko veselības un sociālās aprūpes nozaru uzņēmumu sarakstā ieviesusi plašā Covid-19 testēšana, kas palīdzējis strauji augt divām lielākajām medicīnas laboratorijām Latvijā – SIA “Centrālā Laboratorija” un SIA “E. Gulbja laboratorija”. Pieaugot šo abu uzņēmumu novērtējumam, VSIA “Bērnu klīniskā universitātes slimnīca” no saraksta 3. vietas noslīdējusi uz 5.pozīciju.

Straujāko vērtības kāpumu jaunākajā veselības un sociālās aprūpes uzņēmumu topā piedzīvojusi jau iepriekšminētā SIA “Centrālā laboratorija”, liecina “Lursoft” apkopotie dati. 2020.gadā SIA “Centrālā laboratorija” bija novērtēta ar 17,03 milj. eiro, bet jaunākajā sarakstā uzņēmuma vērtība jau palielinājusies vairāk nekā piecas reizes, sasniedzot 91,12 milj. eiro.

Dubulto apgrozījumu

Veselības un sociālās aprūpes nozare 2020.gadā apgrozīja 1,2 miljardus eiro, no tiem 61% veido Top 25 nozares vērtīgākie uzņēmumi. Straujāko apgrozījuma kāpumu uzrādījusi SIA “Centrālā laboratorija”.

“Lursoft” Multi atskaites dati rāda, – lai arī uzņēmums pēdējā periodā ik gadu strādājis ar apgrozījuma kāpumu, 2020.gadā tas bijis jo īpaši straujš. 2019.gadā SIA “Centrālā laboratorija” apgrozīja 16,03 milj. eiro, bet 2020.gadā jau teju divas reizes vairāk, proti, 31,88 milj. eiro. Uzņēmums ir kļuvis par vienu no lielākajām Baltijas laboratorijām. Šobrīd tam reģistrēta jau 91 struktūrvienība, tostarp arī vairāki Covid-19 analīžu nodošanas punkti. Kā savā gada pārskatā norāda SIA “Centrālā laboratorija”, uzņēmuma ieņēmumi strauji auguši, jo tas iesaistījās Covid-19 paraugu pieņemšanā un testēšanā visā valsts teritorijā, tāpat arī pastāvīgi tiek atvērtas jaunas laboratorijas filiāles. 2020.gadā SIA “Centrālā laboratorija” nopelnīja 11,12 milj. eiro. Pēc “Lursoft” pieejamās informācijas, aizpērn SIA “Centrālā laboratorija” nodokļu maksājumos valsts kopbudžetā samaksāja 2,91 milj. eiro, savukārt pērn – jau 7,53 milj. eiro.

Piedzīvo dīkstāvi

Lai gan vairumam no visiem Top 25 sarakstā iekļuvušajiem uzņēmumiem apgrozījums 2020.gadā audzis, atsevišķi uzņēmumi piedzīvojuši kritumu. Lielākais kritums bijis saraksta 23.vietā esošajam SIA “Flebomedika”, kura apgrozījums Covid-19 ierobežojumu ietekmē aizpērn sarucis teju par ceturtdaļu. “Lursoft” izziņas informācija liecina, ka 2020.gadā dīkstāvē esošajiem uzņēmuma darbiniekiem vairākkārt izmaksāts valsts atbalsts, tāpat arī pagājušajā gadā SIA “Flebomedika” saņēmusi atbalstu algu subsīdijām, kā arī 100 tūkst. eiro grantu apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai. Jānorāda, ka valsts atbalstu Covid-19 krīzes seku mazināšanai grantu, algu subsīdiju, dīkstāves pabalstu vai arī nokavēto nodokļu maksājumu samaksas sadales veidā saņēmuši septiņi no Top 25 sarakstā iekļuvušajiem medicīnas nozares uzņēmumiem.

Slimnīcas strādā ar mīnusiem

Otrs straujākais apgrozījuma kāpums no Top 25 sarakstā esošajiem uzņēmumiem reģistrēts SIA “E. Gulbja laboratorija” – rādītājs gada laikā palielinājies par 57,67%, sasniedzot 40,7 milj. eiro.

Pirmajās vietās starp TOP 25 vērtīgākajiem medicīnas un sociālās aprūpes uzņēmumiem apgrozījuma lieluma ziņā ierindojas trīs universitāšu slimnīcas. Šo trīs slimnīcu apgrozījums 2020.gadā audzis, taču no tām ar peļņu strādājusi tikai VSIA “Bērnu klīniskā universitātes slimnīca”, kas 2020.gadā palielināja apgrozījumu līdz 59,78 milj. eiro, bet peļņu – līdz 272,62 tūkst. eiro.
Pelnošākās starp TOP 25 vērtīgākajiem medicīnas nozares uzņēmumiem bijušas abas lielākās laboratorijas – SIA “Centrālā laboratorija” un SIA “E. Gulbja laboratorija”. Aiz tām peļņas apjoma ziņā sekoja AS “Veselības centru apvienība”.

No reģionālajiem medicīnas nozares uzņēmumiem Top 25 sarakstā visaugstāk ierindojusies SIA “Liepājas reģionālā slimnīca”, kas atrodas topa 7.pozīcijā. Jaunākajā topā SIA “Liepājas reģionālā slimnīca” vērtība aprēķināta 32,59 milj. eiro apmērā, tas gan ir par 4,04% mazāk nekā gadu iepriekš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!