Akciju tirgiem Latvijā neklājas labi un tuvākajos gados, ja valdība steigšus nerīkosies, arī neklāsies, uzskata "Luminor" bankas Finanšu tirgus departamenta vadītājs Gints Belēvičs. Taču, ja ne gaisma tuneļa galā, tas spoža spuldzītes tunelī ir veiksmīgās obligāciju emisijas, ko novērtē un kam uzticas arī vietējie investori.

Nav likviditātes

"Baltijas akciju tirgus, maigi izsakoties, ir redzējis labākus laikus, šobrīd es tādu gaismu tuneļa galā neredzu," saka Belēvičs.

Problēma Latvijā, kā skaidro eksperts, ir ļoti, ļoti seklajā tirgū, kur cilvēki ar desmit tūkstošu akciju portfeli (kas citviet pasaulē nebūtu vērā ņemama summa – red.) baidās pārdot akcijas, jo tas var izraisīt viļņošanos. "Šobrīd apgrozījums 2023. gadā pa visiem trijiem sarakstiem bija 15 miljoni, tas nozīmē, ka likviditātes vispār nav," skaidro bankas eksperts, norādot, ka tas savukārt rāda – investori ar ievērojamu naudu šiem tirgiem iet garām.

Viņaprāt, kamēr Latvijas valdība neīstenos savus plānus par kapitālsabiedrību daļēju kotāciju biržās, akciju tirgus būtiski nemainīsies.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!