Foto: Reuters/Scanpix

Trešdien atklājušās Krievijas uzbrukuma Ukraina patiesās ekonomiskās izmaksas, sankciju apkrautajai valstij šobrīd balansējot uz pirmā starptautiskā parādsaistību defolta robežas kopš boļševiku revolūcijas, raksta "Reuters".

Trešdien Maskavai pienācis laiks izmaksāt 117 miljonu dolāru procentu maksājumus par divu dolāros denominētu valsts obligāciju veidiem, kuras tā pārdeva investoriem 2013. gadā. Taču ierobežojumi, ar kuriem saskaras valsts, veicot maksājumus, kā arī runas no Kremļa puses, ka valsts varētu šo parādu atmaksāt rubļos, nozīmē, ka valsts nespēj izpildīt savas saistības, un pat viedākie investori šobrīd ar lielu uzmanību skatās, kas notiks tālāk.

Kāds investors uzsvēris, ka šobrīd šis parāda maksājums pievērsis lielāko uzmanību kopš Grieķijas saistību nepildīšanas eirozonas krīzes kulminācijā. Savukārt citi norādījuši, ka ārkārtas "labvēlības periods", kas Krievijai dod vēl 30 dienas maksājuma veikšanai, varētu aizkavēt sāgas noslēgumu.

"Defolta raksturs ir tāds, ka tas nekad nav skaidri noteikts, un šis nav izņēmums," sacījis "Pictet" attīstības tirgu portfeļa menedžeris Gvido Čamoro. "Pastāv labvēlības periods, tāpēc līdz 15. aprīlim mēs īsti neuzzināsim, vai defolts būtu iestājies jau tagad vai nē," viņš uzsvēris, piebilstot, ka šo 30 dienu laikā var notikt jebkas.

Krievijas valdības parāda defolts nebija iedomājams līdz brīdim, kad februāra beigās sākās Krievijas iebrukums Ukrainā. Valstij bija gandrīz 650 miljardu dolāru rezerves un
"S&P Global", "Moody's" un "Fitch" reitingos tā bija uzkāpusi līdz investīciju līmenim, turklāt ik dienas nopelnīja simtiem miljonu dolāru, pārdodot naftu un gāzi par strauji augošajām cenām. Taču tad tanki ieripoja Ukrainā un situācija krasi mainījās.

"Es domāju, ka tirgus paredz, ka Krievija neveiks obligāciju maksājumus," atzīst "Aegon Asset Management" attīstības tirgu parādu nodaļas vadītājs Džefs Grifs, piebilstot, ka konflikts ir viens no retajiem notikumiem jaunattīstības tirgos, kas patiesi spēj satraukt globālos tirgus.

Krievijas obligācijas šobrīd maina īpašniekus tikai par cenu, kas ir 10-20% no to nominālvērtības.

Vēl viens aspekts – trešdienas maksājumi ir tikai pirmie no vairākiem maksājumiem, kas jāveic martā un kuru kopējā summa sasniedz 615 miljonus ASV dolāru. Savukārt galīgais maksājums – pamatsummas atmaksa jāveic 4. aprīlī 2 miljardu dolāru vērtībā.

Pieredzējuši investori redz trīs iespējamos scenārijus, kā var noritēt trešdienas izšķirošais maksājums.

Pirmais – Maskava samaksā pilnā apmērā dolāros, kas nozīmē, ka bažas par saistību nepildīšanu pagaidām pazūd. Piemēram, lielie Krievijas enerģētikas uzņēmumi "Gazprom" un "Rosņeftj" pēdējo 10 dienu laikā ir veikuši maksājumus par starptautiskajām obligācijām, tāpēc joprojām pastāv neliela cerība, ka tas varētu būt iespējams, ja Maskava uzskatīs, ka tas ir tās interesēs.

Otra iespēja – Maskava nemaksās līdz pat defolta brīdim.

Pastāv arī trešā iespēja, kad Krievija samaksā, bet rubļos, lai gan obligāciju juridiskie nosacījumi nozīmē, ka šis variants ir līdzīgs defoltam. Šajā gadījumā aizvien pastāv labvēlības periods.

"Varbūt mēs to uzzināsim jau šodien (ja viņi samaksās), bet varbūt nē," sacījis Čamoro. Viņa kompānijai nepieder šī veida obligācijas, bet gan citas Krievijas obligācijas, un, ja valsts neizpilda saistības attiecībā uz vienu no veidiem, tas parasti nozīmē, ka visas šīs obligācijas ir saistītas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!