Foto: LETA

Šā gada sākumā jaunbūvēs Rīgā dzīvokļu pirmreizējā tirgū vērojams vidējo cenu kritums, turklāt tas ir pirmais būtiskais cenu samazinājums pēdējos četros gados, rāda cenubanka.lv dati.

Tomēr, kā akcentē analītiķi, tas ir skaidrojams ar senāk sākta projekta nodošanu ekspluatācijā, kurā savulaik dzīvokļi rezervēti par zemāku cenu.

"Delfi Bizness" jau vēstīja par tirgus datu īpatnību – skaitļi, ko var redzēt Zemesgrāmatā ir attēls no pagātnes, jo dati tajā parādās tad, kad ēka ir nodota ekspluatācijā, dzīvokļi tiek reģistrēti, savukārt mājokļu iegādes līgumi tiek noslēgti pusotru, divus gadus un pat ilgāku laiku iepriekš. Tādējādi viena apjomīgāka projekta nodošana ekspluatācija var mainīt kopējo ainu.

Prasītā cena ēkas būvniecības sākumstadijā parasti ir zemāka, nekā brīdī, kad tā tiek pabeigta. Šobrīd plānoto un sākto projektu dzīvokļu cena tiek prasīta augstāka.

Pēc cenubanka.lv datiem, šā gada sākumā jaunbūvēs dzīvokļu cena ārpus Rīgas centra bijusi 2357 eiro/m2.

Savukārt sērijveida dzīvokļiem šā gada pirmajā ceturksnī vērojams neliels kvadrātmetra cenas pieaugums, akcentē pārskata veidotāji. Šobrīd tā ir 1037 eiro/m2, izriet no cenubanka.lv apkopojuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!