Tev jābūt atrodamam internetā: kā e-komercija veicina eksportu
Foto: Shutterstock
Tirdzniecība internetā jeb e-komercija un eksportēšana uz ārvalstīm ir spēcīgi pīlāri, uz kuriem būvēt uzņēmuma attīstību un audzēt sava biznesa "muskuļus". E-komercijas izaugsme pēdējos gados bijusi ļoti strauja, un netrūkst vietējo uzņēmumu ar veiksmes stāstiem, taču katrai medaļai ir divas puses. Kur e-komercijas un eksporta kontekstā pasaulē šobrīd atrodas Latvija, kas e-komercijā jāņem vērā pirms eksporta uzsākšanas, kam jāpievērš uzmanība un kur vērsties pēc padoma – to Latvijas e-komercijas gada balvas "E-komercijas zvaigzne" kontekstā notikušās diskusijas "Latvijas e-komercijas eksporta veiksmes stāsti: kā būt redzamam pasaulē?" laikā skaidroja pieredzējuši uzņēmēji.
"Delfi" studijā diskusijā par e-komerciju un eksportu tikās dabiskās dermokosmētikas zīmola "Labrains" izveidotāja un īpašniece Līga Brūniņa, Zane Zamuška – viena no lietusmēteļu zīmola "RainSisters" izveidotājām un īpašniecēm – un Latvijas Eksportētāju asociācijas ("The Red Jackets") valdes locekle, bērnu mēbeļu un attīstošo rotaļlietu zīmola "Ette Tete" dibinātāja Linda Riekstiņa-Šnore. Kopā ar diskusijas vadītāju Arti Ozoliņu tika meklētas atbildes uz būtiskiem jautājumiem par sava interneta veikala izveidošanu un eksporta uzsākšanu.
Latvieši – vāji pārdevēji, bet ar spēcīgām zināšanām
Kā diskusijā norādīja Linda Riekstiņa-Šnore, Latvijas eksporta rādītāji diemžēl joprojām ir ļoti zemi un arī Baltijā atpaliekam no kaimiņvalstīm. Tāpat arī viņa piebilda, ka Latvijai ir ļoti daudz, kur augt, runājot par eksportu tieši e-komercijas kontekstā. "Ir jāaudzē eksportējoši uzņēmumi, ir tālāk jāattīsta e-komercija, un ir jāiegulda līdzekļi mārketingā," pauda Latvijas Eksportētāju asociācijas valdes locekle.

Savukārt Līga Brūniņa norādīja, ka produktiem ar zemu pievienoto vērtību ir augstāka eksportspēja, taču pēdējā laikā novērojams, ka latvieši spēj radīt arī produktus, kas tirgū izceļas un kuriem ir augsta pievienotā vērtība.
Koku nozāģē un aizsūti. Kūdru izroc – aizsūti. Ja mēs runājam par augstas pievienotās vērtības produktiem, tad tas šobrīd mums diezgan klibo, bet pēdējā laikā var redzēt, ka ir ļoti daudz jaunu uzņēmēju ar ļoti brīnišķīgām idejām. Viņi strādā pie tā, kas pasaulē vēl nemaz nav redzēts, un te mēs, latvieši, tiešām izceļamies kā ļoti inovatīvi un atraktīvi, bet ir iemesls, kāpēc mēs varbūt neesam augšgalā. Tieši šis investīciju kapitāls citās valstīs ir vieglāk pieejams.
Līga Brūniņa, dabiskās dermokosmētikas zīmola "Labrains" izveidotāja un īpašniece
Diskusijas viesi nonāca pie secinājuma, ka Latvijas vērtība un viens no trumpjiem ir vietējo cilvēku spēcīgās zināšanas, tāpēc ir būtiski uzlabot sadarbību starp uzņēmējiem un universitātēm, laboratorijām. Tas veicinātu eksporta un tirdzniecības attīstību. "Ja mēs runājam par ķīmiju, farmāciju – kur tad Padomju Savienībā bija lielākā ražošana? Tā mums tiešām ir ļoti augsta pievienotā vērtība, kura vienubrīd bija tā kā pieklususi, jo, kā zināms, daudzi gāja mācīties ekonomiku vai jurisprudenci, bet tagad šis [šīs nozares – red.] nāk atpakaļ," skaidroja Brūniņa.

Vairāk vērtīgu atziņu, noderīgu ieteikumu un pieredzes stāstu no trim pieredzējušām uzņēmējām atrodi diskusijas "Latvijas e-komercijas eksporta veiksmes stāsti: kā būt redzamam pasaulē?" ierakstā.
E-komercija – atslēga, kas ļauj biznesu iznest ārpus robežām
"The Red Jackets" valdes locekle pauda pārliecību, ka, uzsākot uzņēmējdarbību, uzreiz arī jāapsver ideja par to, ka nākotnē savu produktu varētu arī eksportēt. "Tad tu uzreiz daudz citādāk skaties gan uz pārdošanu, gan savu produktu, un ir daudz vieglāk, ja tu jau esi gatavs tam, ka iesi eksportā. Ja tu esi pieradis tikai lokāli strādāt, pēc tam ir grūtāk spert to eksporta soli," sacīja Riekstiņa-Šnore.

"Jā, es piekrītu, jo mēs arī sākām ar to, ka izveidojām produktu un uzreiz uztaisījām mājaslapu angļu valodā, interneta veikalu, un arī "Etsy" uzreiz pievienojāmies, lai tas uzreiz iet. Jo lietus jau līst visur. Un īstenībā esmu pārsteigta, aprunājoties arī ar daudziem citiem zīmoliem modes industrijā. Izrādās, ka viņiem mājaslapa ir tikai latviski vai tās nav vispār. Ir ļoti daudzi uzņēmumi, kuriem ir potenciāls eksportēt, bet viņi nav pat to pamata pirmo soli izdarījuši, lai vispār būtu internetā pieejami," pieredzē dalījās lietusmēteļu zīmola īpašniece Zane Zamuška.

Tiesa, Brūniņa piebilda, ka e-komercija nav nemaz tik vienkārša, kā varētu šķist. Ir daudzas un dažādas nianses, kas jāņem vērā, veidojot mājaslapu un interneta veikalu, kas spēs pienācīgi funkcionēt ne tikai Latvijā, bet arī ārvalstīs. Tāda platforma kā, piemēram, "Etsy" var būt starta punkts, kur uzsākt e-komerciju un izmēģināt spēkus eksportā. "Etsy" ir kā veikals, kur katram pārdevējam ir savs plaukts. Riekstiņa-Šnore skaidroja, ka šāda tipa platforma ir lieliska vieta, kur patestēt savu produktu un redzēt, kā cilvēki reaģē, kas viņiem patīk vai nepatīk.
Visi zina, kas ir "Etsy", tur jau ir sava ekosistēma. Un tur ir daudz vieglāk sasniegt šos lietotājus, nekā to var izdarīt ar savu individuālu mājaslapu. Jo tavā mājaslapā neviens var vienkārši neienākt. Cilvēkiem var neienākt prātā, ka pie tevis ir jāiet. "Etsy" tu vismaz vari kaut kur kādā meklētājā parādīties pēc kādiem atslēgas vārdiem. Kaut kur tevi var ieraudzīt.
Zane Zamuška, viena no lietusmēteļu zīmola "RainSisters" izveidotājām un īpašniecēm
Brūniņa dalījās pārliecībā, ka viss ir ļoti atkarīgs no paša produkta un tā, ko tirgotājs vēlas sasniegt. Piemēram, arī sociālajā tīklā "Facebook" var tirgoties. Savukārt, ja ir vēlme veidot plašākus produktu aprakstus, konsultēt klientus, veidot publikācijas, ir jāveido mājaslapa.

"Nekad nebūs tāda viena pareizā risinājuma. Ir tikai jāstrādā, jāmēģina – sanāk, nesanāk. Un to pašu Latvijas pieredzi tu vari skatīties un mēģināt pārnest plašāk, bet ir arī jāatceras, ka katrā valstī ir savas prasības. Ja mēs Dubaijā rādām cilvēkiem, ka mums ir ilgtspējīgs iepakojums, tur pat var redzēt to, ka viņiem tas nepatīk. Savukārt es to nevaru nepateikt, jo es uzskatu, ka tā ir augsta pievienotā vērtība," pieredzē dalījās dabiskās dermokosmētikas zīmola īpašniece, piebilstot, ka šādās situācijās vairāk jāizceļ tās uzņēmumu raksturojošās īpašības, kas konkrētajā reģionā tiek novērtētas augstāk.
Uzņēmuma mājaslapa kā vizītkarte
Jo augstākas ambīcijas un mērķi, jo vairāk jāiegulda savas mājaslapas un e-veikala izveidē. Tiesa, ja sākumā esi mazs uzņēmums ar ierobežotiem līdzekļiem, lapas izstrādāšana un uzturēšana var būt visai "sālīta". "Sākot mazam, es noteikti ieteiktu skatīties uz kādu no standarta platformām, piemēram, "Shopify". Ir vēl citas līdzvērtīgas. Protams, tur nevar 100% visu izdarīt, bet tur arī viņi piedāvā daudz vairāk iespēju nekā, piemēram, "Etsy"," padomu sniedza Zamuška.

Riekstiņa-Šnore Zamuškas teikto papildināja ar atziņu, ka ieguldītie līdzekļi noteiks to, kā pircēji tevi redzēs, un tas nozīmē, ka, izstrādājot savu mājaslapu, pēc laika tā būs jāuzlabo. Ir aplami ieguldīt lielus līdzekļus reklāmās, ja mājaslapa nav savesta kārtībā un nespēj pilnvērtīgi funkcionēt. Savukārt Brūniņa dalījās ar atziņu, ka ļoti svarīga ir atgriezeniskā saite no pircējiem. Diemžēl latvieši mēdz būt kūtri un ne vienmēr ziņo par kādām nepilnībām. Viņas pieredze liecina, ka ar ārvalstu pircējiem atgriezeniskā saite ir jūtama labāk.
Perfekts tu nekad nebūsi. Ja gaidīsi to perfekto lietu, tad tu nebūsi darījis neko. Tas ir kaut kāds gatavības līmenis, kuru tu sasniedz.
Līga Brūniņa, dabiskās dermokosmētikas zīmola "Labrains" izveidotāja un īpašniece
Dažas būtiskas atziņas, kas izkristalizējās diskusijas laikā:

  • latvieši ir spējīgi radīt un eksportēt produktus ar augstu pievienoto vērtību;
  • viens no Latvijas trumpjiem ir vietējo cilvēku labās zināšanas;
  • uzsākot savu biznesu, uzreiz vērts arī sākt domāt par sava produkta eksportu nākotnē;
  • pieejams interneta veikals un mājaslapa ne tikai latviešu valodā – būtiski eksporta veicinātāji;
  • tāda platforma kā "Etsy" ir lieliska vieta, kur patestēt savu ražoto produktu un redzēt pircēju reakcijas;
  • jārēķinās, ka, augot ambīcijām un mērķiem, nāksies vairāk līdzekļu ieguldīt savā mājaslapā un interneta veikalā;
  • ļoti būtiska ir atgriezeniskā saite ar pircējiem – viņu atsauksmes, pieredze un apmierinātība.

Latvijas e-komercijas gada balvas pasākums "E-komercijas zvaigzne 2023" šogad norisināsies jau trešo reizi, un tā ietvaros profesionāla žūrija noteiks Latvijas labākās e-komercijas vietnes 10 dažādās kategorijās. Pieteikšanās Latvijas e-komercijas gada balvai ir bez maksas, un konkursam ikviens e-komercijas uzņēmums var pieteikties līdz 8. aprīlim. Pieteikuma anketu meklē šeit.