Foto: Karlīne Anete Nagliņa

Sestdien, 28. janvārī, pulksten 19 mākslas centrā "Zuzeum" notiks komponista Riharda Zaļupes koncerts "Through the Apocalypse to Home" Programma apvienos godalgotus Latvijas mūziķus, lai radītu muzikālu piedzīvojumu, kurā mijiedarbosies skaņa, gaisma un smarža.

Kā vēsta rīkotāji, šis nebūs ierasts koncerts – drīzāk iedvesmojošs stāsts cauri laikiem un emocijām: "Viesiem būs iespēja doties aizraujošā meditatīvā ceļojumā bijušās korķa fabrikas ēkā, kas izdzīvojusi cauri laikiem, notikumiem un stāstiem."

Koncertā izskanēs pasaules ritmi un melodijas, latviešu tautasdziesmas un cittautu mantras apvienojumā ar Riharda Zaļupes veidotajām kompozīcijām. Audiovizuālā ceļojuma baudīšanai klausītāji varēs izvēlēties sev ērtākās vietas – gan sēdvietas krēslos, gan mīkstās mēbeles ar iespēju apgulties un pilnībā iegremdēties atmosfērā.

Koncerta programmā piedalīsies Rihards Zaļupe (marimba, sitaminstrumenti, klavieres, vokāls); Raimonds Petrauskis (sintezatori, klavieres); Jānis Bērziņš (ģitāras); Dace Zālīte-Zilberte (čells); Kaspars Kurdeko (bungas, citi sitaminstrumenti). Īpašie viesi – grupa "Latvian Voices".

"Mēs visi esam ceļotāji. Katram savas gaitas, ceļi, piedzīvojumi un stāsti, taču brīži, kad satiekamies, arvien atgādina, cik patiesībā esam vienoti. Šoreiz vienojošais elements ir mūzika, kas ved pie tevis paša, tavas būtības vai arī vienkārši prom no ikdienas. Tā ir svarīgas atziņas apjausma, satikšanās ar sevi, savām saknēm, visa liekā atstāšana aiz sliekšņa un ļaušanās savai patiesajai eksistencei jeb esmei," saka Rihards Zaļupe, koncerta programmas autors.

Rihards Zaļupe (1983) – godalgots latviešu komponists, producents, sitaminstrumentālists un docētājs. Viņš ieguvis piecas Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvas "Zelta mikrofons", kā arī "Lielo Kristapu", AKKA/LAA balvu u. c. Bijis mūzikas autors filmām "O2", "Tizlenes", Nebaidies ne no kā", "Nameja gredzens", "1906" u. c.

2021. gadā viņa komponētā mūzika seriālam "Nebaidies ne no kā" tika nominēta prestižajai Holivudas vizuālo mediju mūzikas balvai (Hollywood Music in Media Awards) kategorijā "Galvenā tēma seriālam svešvalodā" (Main Title Theme — TV Show (Foreign Language)). Nominantu sarakstā viņš bija kopā ar tādiem mūziķiem kā Hansu Cimmeru (Hans Zimmer), Hariju Gregsonu-Viljamsu (Harry Gregson-Williams), Bejonsi (Beyonce), Jay-Z, Biliju Eilišu (Billie Eilish) un citiem.

Zaļupes darbu sarakstā ir plašs mūzikas formu klāsts – simfonijas, sakrālā mūzika, solo skaņdarbi orķestriem, elektroniskā u. c. mūsdienu mūzika. Kā sitaminstrumentālists Rihards Zaļupe bijis iesaistīts dažādu žanru performancēs – no klasiskās un akadēmiskās mūzikas līdz džeza, roka, elektronikas un house mūzikai. Viņš aktīvi koncertē kopā ar brāļiem Petrauskiem "Xylem Trio", kā arī sadarbojies ar tādiem māksliniekiem kā Raimonds Pauls, Intars Busulis, Linda Leen, Ieva Kerēvica, Kaspars Zemītis, "Latvian Voices", "Dagamba", "Otra puse", "Peruquois & Praful", Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, "Sinfonietta Rīga", VAK "Latvija", jauniešu koris "Kamēr…", PPO "Rīga", Liepājas simfoniskais orķestris u. c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!