Foto: Privātais arhīvs

Nesen publicētais stāsts par fitnesa modeli Karīnu Akmens radījis plašu ažiotāžu - kamēr ļaudis turpina jūsmot par Karīnas lielisko formu, jau pieteicies arī šī sporta veida vīriešu kārtas pārstāvis Gints Valdmanis (attēlā), kurš gatavs pastāstīt, kā pie ideāla auguma tikt arī puišiem.

Gada laikā - slavens pat Amerikā

"Esmu diezgan tipisks ofisa darbinieks, iespējams, to pēc bildēm nevar pateikt. Strādāju Lattelecom Technology par projektu vadītāju, bet sēdošs darbs man nav bijis šķērslis, lai iegūtu lielisku formu un veiksmīgi nostartētu bodibildinga sacensībās," sarunā ar DELFI Izklaidi ar sevi iepazīstina popularitāti alkstošais Gints.

Viņš nāk no sportista un baletdejotājas ģimenes, tāpēc ar sportiskām aktivitātēm aizraujas jau no bērnības, taču aptuveni 25 gadu vecumā sācis īpaši aktīvi apmeklēt trenažieru zāli.

"Pirms pusotra gada mani uzrunāja, paziņojot, ka praktiski esmu gatavs sacensībām - ja vēlos, nedaudz intensīvi jāpastrādā un varu startēt," sava veiksmes stāsta sākumu atceras bodibildinga meistars. Nepilna gada laikā trīs sacensībās puisis jau savācis veselu medaļu komplektu un ieguvis nedalītu uzmanību sociālajos tīklos.

"Tieši pirms sacensībām uztaisīju savu pirmo foto sesiju. Ievietoju dažas bildes sociālajos tīklos - dienas laikā tās apskatīja vairāk nekā 14 000 reizes. Saņēmu simtiem vēstules un jautājumus - it kā nekas tāds Latvijā iepriekš nebūtu bijis," stāsta Gints.

Drīz vien puisis saņēmis piedāvājumus savu lielisko augumu izrādīt reklāmās visā pasaulē. "Gandrīz pilnā augumā mani var redzēt pie Olimpiskā sporta centra Ventspilī. Tas man ir liels pagodinājums, jo pats esmu tur dzimis.

Taču lielākā reklāma bija Alex Fitness sporta kluba reklāma. Sporta klubs atrodas Krievijā, un tam ir vairāk kā 100 klubu ķēde. Vēl esmu redzams reklāmā vienā vācu žurnālā un interneta portālos arī Amerikā. Daudziem tas liekas nereāli, bet man šie sasniegumi dod pārliecību par to, ka esmu uz pareizā ceļa," par neskaitāmajiem panākumiem stāsta centīgais sportists.

Pieci kilogrami gaļas dienā

Gints atzīst, ka bodibildinga dzīvesveids nebūs piemērots katram, jo tas prasa ne tikai daudz laika, bet arī visai iespaidīgus līdzekļus, kas iziet par pārtiku un īpašo sporta uzturu.

"Ieguldītās naudas daudzums atkarīgs no perioda. Piemēram, pēdējos mēnešus pirms sacensībām pārtikai sanāk tērēt 30 latus dienā. Pirms sacensībām man ik dienas jāuzņem trīs kilogramus gaļas produkta. Gatavošanas laikā masa zūd, un tas nozīmē, ka man ik dienu jāiepērk 5 kilogrami gaļas, kas vien maksā ap 20 latu," rēķina sportists.

Viņa ikdienas ēdienkarte ir visai iespaidīga. "Neatbalstu tos, kuri ziemā ēd, ko grib, bet pirms sacensībām ievēro stingru diētu - es cenšos vienmēr būt formā un sekot līdzi tam, ko ēdu.

Brokastīs tradicionāli ēdu auzu pārslas. Olbaltumvielas šajā ēdienreizē uzņemu ar profesionālajiem pulveriem vai apēdot desmit mīksti vārītu olu baltumus. Vēl jāuzņem labie tauki - izvēlos mandeles vai zemesriekstu sviestu," atklāj sportists.

Tiem, kuriem desmit olu baltumi brokastīs šķiet pamatīgs daudzums, Gints atklāj, ka dienā var apēst pat 80 olas - viņš gan ēd tikai baltumus.

"Pēc tam trīs maltītes man ir visai vienādas - apmēram pusotrs kilograms vistas filejas, brūnie rīsi vai pilngraudu makaroni un dārzeņi. Pēc treniņa - olbaltumvielu pulveris, kāds banāns, lai atjaunotu enerģiju. Pirms gulētiešanas apēdu trīs paciņas vājpiena biezpiena.

Vājpiena biezpiens ir laba izvēle vakara maltītei - tas nerada smaguma sajūtu kuņģī, bet nomierina izsalkumu. Lai uzlabotu garšu, apberu to ar proteīnu pulveri," iesaka sportists.

Viņš atzīst, ka šāda ēdiena pagatavošana un arīdzan ēšana prasa daudz laika, taču puisis pie tā jau pieradis un uzskata, ka iegūtais rezultāts ir tā vērts - lielisks augums un laba veselība. Protams, arī meitenēm patīk, lai gan viedokļi ir dažādi.

"Valda uzskats, ka, ja puisis uztur sevi formā, viņš ir pilnīgs zābaks, kam galvā nav nekā. Meitenes forumos pat raksta, ka labāk izvēlas džeku ar vēderu. Taču tas par tukšumu galvā ir pilnīgs stereotips - domāju, ka tā runā meitenes, kurām pašām ir džeki ar vēderu," analizē Gints.

Cer padarīt latviešus sportiskākus

Puiša mērķis ir pilnībā saistīt dzīvi ar bodibildingu, tā lai ar to varētu nopelnīt arī naudu dzīvošanai. "Taču pats galvenais - gribu iekustināt fitnesa industriju Latvijā. Šajā jomā pie mums viss ir ļoti neattīstīts - jā, mums ir fitnesa klubi, bet tas arī viss. Gribu iedvesmot cilvēkus un motivēt sākt dzīvot veselīgāk.

Tas nav attaisnojums - "man ir sēdošs darbs visu dienu", jo man ir tieši tāpat," saka Gatis, kurš paralēli ikdienas darbam paspēj vēl darboties Latvijas ielu vingrošanas sporta biedrībā, strādāt par fitnesa treneri, konsultējot gan sabiedrībā pazīstamus cilvēkus, gan sportistus, gan vienkāršus ofisa darbiniekus, kuri vēlas iegūt labu augumu.

"Tviterī katru manu tvītu retvīto desmitiem reižu. Esmu kļuvis par iedvesmas avotu daudziem, un daudzi man saka, ka gribētu tādu augumu, kā man. Rakstu arī blogu par uzturu. Latvijas vīrieši auguma ziņā ir dažādi, taču diemžēl ļoti daudz ir tādu, kas savam augumam vispār nepievērš uzmanību. Daudzi iet uz zāli, bet viņiem nav nekādu zināšanu par to, kā pareizi jātrenējas.

Varu droši teikt - parastam puisim, kurš negatavojas sacensībām, pietiek ar trīs līdz sešu stundu treniņu nedēļā. Ja rezultātu nav, acīmredzot, kaut kas netiek darīts pareizi," situāciju Latvijā analizē Gints.

Lai cik tas daudziem neliktos neticami, jau nākamgad puisis svinēs savu 30 gadu jubileju, turklāt intensīvi nodarboties ar bodibildingu viņš uzsācis nesen, kas apliecina to, ka sākt rūpēties par sevi nekad nav par vēlu, un rezultāti sasniedzami ne tikai 18 gadu vecumā.

Arī laika trūkums nav attaisnojums - atrast pāris stundas nedēļā, ko ieguldīt sava izskata un veselības uzlabošanā, var ikviens.

"Arī man nav laika un ir visas pārējās atrunas, kuras parasti ir cilvēkiem, bet es visu paspēju, jo, manuprāt, būt formā un rūpēties pa savu izskatu un veselību ir tikai normāli nevis ekstra," spriež lieliskā auguma īpašnieks Gints.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!