Foto: AFP/Scanpix/LETA
Jaunākās aptaujas rāda, ka britu vidū jau 64% cilvēku princis Harijs izsauc drīzāk negatīvas nekā pozitīvas emocijas. Tikai 26% Lielbritānijas iedzīvotāju viņu redz gaišās krāsās, raksta "Bloomberg". Šādi dati ir viņa un Meganas Mārklas publicitātes kampaņas rezultāts.

"Paliek viens liels jautājums – un ko tagad?" – tā par prinča Harija izdotajiem memuāriem "Spare" ("Noraidītais") retoriski vaicā medijs "Page Six".

Lai gan Harijs par darījumu ar izdevniecību "Penguin Random House" saņēmis apmēram 20 miljonus dolāru un vēl vairāk iekasējis par "Netflix" dokumentālo seriālu, plašā publicitāte nav pozitīvi atsaukusies uz viņa tagadni un nākotni. Nu jau pat Amerikā domājot, ko ar šo pārīti tālāk darīt.

"Viņi ir tikpat izolēti no karaļnama kā agrāk, un arvien blāvākas ir cerības uz izlīgumu. Viņi ir zaudējuši simpātijas," saka sabiedrisko attiecību eksperts Marks Borkovskis.

Interesanti, ka par prinča grāmatu un vispār viņa pēdējā laika aktivitātēm izteikušās arī divu ASV prezidentu meitas – Ronalda Reigana meita Petija Deivisa medijā "The Time" publicējusi sleju, kurā atzīst, ka pati visu dzīvi nožēlo savulaik publiskotās atklāsmes par savu ģimeni un, ja viņai būtu bijusi tāda iespēja, lūgtu atturēties no tā arī princi Hariju.

Savukārt Džordža Buša meita Džena Heigere arīdzan savulaik apsvērusi memuāru rakstīšanu, taču tad pārdomājusi, jo nav vēlējusies publiski diskreditēt savu dvīņumāsu. Kā to ar savu brāli vērienīgi izdarījis princis Harijs.

Grāmata "Spare" atklāj dziļi intīmas karaliskās ģimenes iekšējās lietas, tostarp tādas, kas skar citu cilvēku privātumu. Nu visa pasaule zina, ka gan Harijs, gan Viljams ir apgraizīti vīrieši. Tāpat var lasīt par spriedzi attiecībās starp Meganu un hercogieni Katrīnu, tostarp publiskojot viņu savstarpējās īsziņas, par prinča Viljama fizisku ņirgāšanos par brāli, par karaļa Čārlza asajiem izteikumiem, arī par nemitīgām instruktāžām, ko un kā vajadzētu vai nevajadzētu darīt Harijam ar sievu, un tā tālāk.

Lielāko skandālu izsaukusi viņa "atzīšanās", ka dienesta laikā Afganistānā princis esot nošāvis 25 talibu kaujiniekus, lai gan nerakstītais ētikas kodekss paredz, ka militāristi ar nogalināto skaitu nelepojas. Talibi jau pieprasījuši princi nodot starptautiskajai tiesai. Turklāt pēc šāda paziņojuma karaliskajām personām jāpastiprina apsardze.

Visu Harija grāmatu caurvij sēras par traģiski mirušo māti princesi Diānu, kā arī prinča paša aizvainojums par to, ka viņš nav centrālā persona ģimenē. Puisēnam piedzimstot, Čārlzs esot Diānai pateicis paldies "par rezervistu". Harijs vēsta, ka viņš esot dzimis kā rezerves variants, ja gadījumā kas nelāgs atgadās ar Viljamu.

Šādai publicitātei princis Harijs un viņa kundze gatavojās jau divus gadus. Savu memuāru reklamēšanai viņš sniedzis četras lielas intervijas medijos ar daudzmiljonu auditoriju. Sākums visai "atklātības kampaņai" bija intervija Oprai Vinfrijai 2021. gada martā. Tiesa, par šo interviju pāris ar Vinfriju bija vienojies jau krietni senāk, 2018. gadā, tātad divus gadus pirms pāris paziņoja par aiziešanu no britu karaļnama oficiālajiem pienākumiem. Šai intervijai secīgi sekoja filmas un grāmatas, un viss par un ap nicinošo attieksmi pret viņiem, Saseksas hercogiem.

Avoti Holivudā zina teikt, ka tagad arī Megana Mārkla rakstīs savu autobiogrāfiju. Tāpat parakstīts līgums ar "Spotify" par podkāstu "Arhetipi ar Meganu", kam jau bija pirmā sezona un šobrīd nav skaidrs, vai gaidāma otrā. Skaidrības nav arī par "Netflix" seriāla turpinājumu – esot bijušas sarunas, bet nekas vēl nav parakstīts, ziņo "Page Six".

Viss notiekošais liecina, ka plašā publicitāte Harijam un Meganai ir naudas jautājums. Līdz šim princis Harijs dzīvojis par mantotiem līdzekļiem. Nomirstot princesei Diānai, Harijs saņēma 15,8 miljonu dolāru mantojumu. Šī nauda lieti noderējusi, kad Harijs ar sievu pārcēlās uz ASV. "Bez mammas atstātās naudas mēs to nebūtu varējuši izdarīt," intervijā Oprai izteicās princis.

Dažus miljonus viņam atvēlēja arī karaliene māte, Harija vecvecmāmiņa, kura devās mūžībā 2002. gadā. Pagaidām nav zināms, vai arī no karalienes Elizabetes II atstātās bagātības kāda daļa aiziet pie Harija.

Savukārt līdz 2020. gadam Saseksas hercogus subsidēja tobrīd princis, tagad karalis Čārlzs III. 2021. gadā princis Harijs kļuva par amatpersonu uzņēmumā "BetterUp", kas rūpējas par garīgo veselību. Nekādi citi darbi – atskaitot filmēšanos un grāmatas rakstīšanu – viņam nav.

Grāmata izdota 16 valodās un oficiāli iznāca 10. janvārī. Dažas dienas pirms tam tās saturs jau tika nopludināts medijos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!