Fоtо: Ilze Ozola/Facebook

Ventspilniece Ilze Ozola gar jūras krastu Ventspilī pastaigājas bieži, un jau iepriekš pastaigas bijušas rezultatīvas, jo mājup viņa devusies ar dzintara gabaliņiem rokās. Taču aizvadītās svētdienas pastaiga izvērtusies īpaša, jo krastā atrasts 138 gramus smags iespaidīga izmēra dzintars. "Šodien ir tā diena. Un es zināju jau pāris dienas, zināju, ka tas būs!" Ilze priecīgi vēsta savā "Facebook" profilā.

"Šodien nezinu, kur aiz laimes likties! Dziedāt? Spiegt? Dejot? Skriet? Ieliet vīnu? Uzcept ko īpašu? Visu!" savu prieku neslēpj Ilze.

Kā raidījumam "Bez Tabu" atklāj ventspilniece, atraduma dēļ viņas iekšējais bērns nespēj beigt gavilēt. Viņa gar jūras krastu pastaigājas bieži, un dažas dienas pirms tam bija atradusi smukus, tomēr nelielus dzintariņus. Taču svētdienas rītā viņai bijusi īpaša sajūta, ka jādodas uz jūras krastu. "Svētdien pamostoties bija sajūta – jābrauc uz jūru. Paņēmu suni un braucu uz jūru," viņa atklāj sarunā.

Pastaigas laikā viņa jau bija atradusi 10 mazākus, taču pietiekami lielus dzintarus, par ko ļoti priecājusies, taču tad savu acu priekšā pamanījusi milzīgo dzintara gabalu. Galvā valdījušas divas domas – tas ir viņas, un tomēr vienlaikus arī neticība, ka ko tādu izdevies atrast.

Ilze raidījumā skaidro, ka ar 138 gramus brango dārgumu turpinās priecēt pati savu iekšējo bērnu. Viņa arīdzan atklāj, ka pašu pirmo dzintaru uzgājusi 2020. gadā, taču arī iepriekš viņa uz jūru devusies tieši dzintaru meklējumos.

Jāpiebilst, ka bieži vien atradēji īstu dzintaru sajauc ar tā dēvēto viltus dzintaru jeb balto fosforu, kas var apdedzināt. Gandrīz katru gadu kāds gūst apdegumus no rokās uzliesmojuša fosfora. Fosfors uzsilst ļoti ātri un var aizdegties, piemēram, ielikts kabatā. Kā atšķirt īstu dzintaru no fosfora? Īsts dzintars ir spīdīgs, bet fosfors nespīd vispār un ir zaļganīgi dzeltens.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !