Foto: Shutterstock

No 5. līdz 7. martam Rīgā, Pierīgā, Jūrmalā, Bauskā un Daugavpilī ikviena sieviete varēs veikt bezmaksas mērījumus sirds veselības profilaksei.

Bezmaksas sirds un asinsvadu risku pārbaudes būs pieejamas "Mēness aptiekas", "Veselības centru apvienības" un "Centrālās laboratorijas" Veselības pieturās Rīgā, Pierīgā, Jūrmalā, Bauskā un Daugavpilī. Pārbaudes notiks biedrības "ParSirdi.lv" rīkotā sievietes sirds veselības mēneša akcijā "Sievietes sirds un VISS(ums)".

Ik gadu februārī pasaulē atzīmē "Go red for Women" dienu, kad tiek aktualizēta sievietes sirds veselība un sievietes tiek aicinātas tērpties sarkanā, lai pievērstu sabiedrības uzmanību šiem jautājumiem. Arī Veselības pieturās sievietes aicinātas ierasties, izmantojot sarkanus tērpa akcentus, tādējādi aicinot Latvijas sievietes pievērst vairāk uzmanības sirds veselībai.

Bezmaksas mērījumu dienas

5. martā

"Mēness aptiekā" tirdzniecības centrā "Origo" Rīgā, Stacijas Laukumā 4, A korpusā no pulksten 14 līdz 16 varēs izmērīt asinsspiedienu, noteikt cukura līmeni un ķermeņa masas indeksu, kā arī konsultēties un saņemt informāciju par sirds veselību.

Šādi mērījumi 5. martā būs pieejami arī "Mēness aptiekā", "Centrālās laboratorijas" un "Veselības centru apvienības" (VCA) filiālēs tirdzniecības centrā "Sāga" Dreiliņos, Biķeru ielā 4 (tuvākā ieeja "Puķu vārti") laikā no pulksten 15 līdz 17.

5. martā Bauskā VCA doktorātā, Pionieru ielā 1K-1 no pulksten 10 līdz 12 varēs mērīt asinsspiedienu un cukura līmeni.

6. martā

Asinsspiedienu, holesterīnu un cukura līmeni, akcijas ietvaros saņemot informatīvos materiālus un konsultāciju, varēs izmērīt Bauzes aptiekā Salātu iela 9a, Bauskā laikā no pulksten 10 līdz 12; Jūrmalā, "Mēness aptiekā" Raiņa ielā 112 B no pulksten 11 līdz 13 un "Mēness aptiekā" Strēlnieku prospektā 16 arī no pulksten 11 līdz 13 sievietes īpaši aicinātas akcijas ietvaros izmērīt asinsspiedienu, saņemt informatīvos materiālus un konsultāciju; šajā dienā akcijas bezmaksas mērījumi notiks arī "Mēness aptiekā" Kastanītis Daugavpilī, Cietokšņa ielā 60 laikā no pulksten 11 līdz 14.

Foto: Shutterstock

7. martā

Laikā no pulksten 10 līdz 12 VCA poliklīnikā Olvi Daugavpilī, Arhitektu ielā 12, varēs izmērīt asinsspiedienu, holesterīna un cukura līmeni, kā arī noteikt ķermeņa masas indeksu, bet laikā no pulksten 11 līdz 14 "Mēness aptiekā" Kastanītis Daugavpilī, Cietokšņa ielā 60 farmaceiti mērīs asinsspiedienu, konsultēs sievietes sirds veselībai, būs pieejami izdales materiāli.

Farmaceiti sievietēm (un katram, kuram rūp veselība) atgādina, kā ikdienā novērst vai vismaz samazināt sirds un asinsvadu sistēmas slimību riska faktorus:

  • Kustības un fiziskās aktivitātes. Rūpējies, lai pietiekami izkustētos ikdienas gaitās, īpaši, ja pēc darba vakarā nav laika pastaigām, dažādiem treniņiem u.tml.. Ja vien iespējams, ar tehnoloģiju palīdzību pārliecinies, cik esi aktīvs, cik soļu noej dienā (to fiksējot ar soļu skaitītāja, viedpulksteņa, aplikācijas palīdzību telefonā vai tml.).

  • Dzīve bez smēķēšanas un alkohola. Sirds veselība nemaz tā īsti nav savienojama ar cigareti un stiprajiem dzērieniem. Ja tev piemīt šie kaitīgie ieradumi un esi nonācis līdz atziņai par atmešanu – nedari to vienatnē, bet meklē profesionālu palīdzību. Sāc ar padoma meklēšanu pie sava farmaceita, jo, kā zināms, tas ir vispieejamākais veselības aprūpes pakalpojuma sniedzējs.

  • Stress. Trauksmes un stresa mazināšana, tāpat kā miega kvalitāte, ir nozīmīgs sirds veselības uzturēšanas faktors. Taču bieži vien modernā dzīve un darba specifika ir satraukuma pilna un ne katru reizi iespējams saglabāt vēsu mieru. Tāpēc nenovērtē par zemu aptiekas iespējas – nomierinošas tējas un citus vienkāršus bezrecepšu līdzekļus nervus sistēmas stabilizēšanai.

  • Precīzi un rūpīgi lieto ārsta nozīmētās zāles! Informē arī savu farmaceitu par visiem medikamentiem, tai skaitā uztura bagātinātājiem, ko izmanto papildus, lai izvairītos no nevēlamas mijiedarbības.

Biedrības "ParSirdi.lv" sievietes sirds veselības mēneša akcija "Sievietes sirds un VISS(ums)" norisinās no 2024. gada 8. februāra līdz 8. martam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!