Foto: Shutterstock

Ja kādam rīsi iedomājami tikai kā bauda vēderam pie pusdienu un vakariņu galda, tad dažam tā ir recepte, lai mēģinātu iegūt skaistus un veselīgus matus. Kā rīsu ūdeni pagatavot un lietot? Un vai tiešām piedēvētās brīnišķās īpašības strādā?

Kā raksta portāls "Healthline" rīsu ūdens saknes skaistumkopšanā meklējamas Japānā. Galma dāmu mati esot sniegušies līdz pat zemei, un tiek apgalvots, ka viņas katru dienu kopa matus, skalojot tos ar rīsu ūdeni. Rīsi tiek uzskatīti par svarīgāko pārtiku japāņu diētā, tāpēc tos jau izsenis izmantoja arī matu kopšanā.

Rīsu ūdeniem tiek piedēvēta spēja padarīt matus spīdīgākus, tie ātrāk augot un kļūst spēcīgāki, jo rīsos ir viens no B vitamīniem – inozīts.

Kā pagatavot

Lai pagatavotu rīsu ūdeni, nepieciešama viena glāze ar rīsiem un viena glāze ar ūdeni.

1. Izskalo un izkāš rīsus, lai noņemtu visus netīrumus vai piemaisījumus. 2. Sajauc rīsus ar ūdeni vidēja izmēra bļodā. Samaisa, līdz ūdens kļūst diezgan duļķains. 3. Vēlreiz izkāš rīsus, bet šoreiz ūdeni saglabā! 4. Rīsu ūdeni ielej plastmasas traukā un nosedz ar vāciņu. 5. Ļauj rīsu ūdenim nostāvēties istabas temperatūrā 12-24 stundas. Šajā laikā izdalīsies vajadzīgie vitamīni un minerālvielas. Nevajadzētu ļaut nostāvēties ilgāk par 24 stundām, jo rīsu ūdens var sabojāties. 6. Pēc tam sķidrumu ievieto ledusskapī, kur to drīkst glabāt apmēram nedēļu.

Kā lietot

Pēc matu mazgāšanas tos pilnībā aplej ar iegūto rīsu ūdeni. Svarīgi koncentrēties tieši uz galvas ādu, tātad saknēm. Vismaz piecas minūtes šķidrums jāpatur matos, tad jānoskalo ar ūdeni. Rīsu ūdens nepadarīs matus taukainus, tāpēc procedūru var atkārtot katru reizi, kad mazgā matus.

Cilvēki sociālajos tīklos apgalvo, ka mati kļūstot spīdīgāki, maigāki un spēcīgāki, tomēr, lai arī nepastāv riski, veicot šo skaistuma procedūru, dermatologs Metjū Stefānijs arī neuzskata, ka no tā būtu milzīgi ieguvumi, jo "neskaitāmi produkti sola rezultātus bez terapeitiskiem izmēģinājumiem vai pierādījumiem, ka produkts tiešām dara to, kas solīts".

Eksperta viedoklis

Dermatologa padoms ir tāds: "Ja, lietojot produktu, āda, mati vai nagi jūtas labāk, tad tā izmantošana ir pieļaujama. Svarīgi tikai, ka tas neapdraud veselību. Atcerieties, ka dabiskie produkti var radīt tikpat lielas problēmas jūsu ādai kā sintētiskie produkti. Piemēram, indīgā efeja ir dabisks produkts, bet nevienam to nav ieteicams lietot ādas kopšanai. Bet vazelīns ir sintētisks, tomēr ir lieliski piemērots brūču dziedēšanai, un ir maz ticams, ka tas izraisīs jebkāda veida alerģiskas reakcijas vai kairinājumu uz ādas." Viņš norāda, ka rīsu ūdens priekšrocības joprojām nav pierādītas. Ir nepieciešami padziļināti pētījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!