Foto: Shutterstock

Pēdējā laikā lielāku atpazīstamību ieguvis mutes irigators, kas ar ūdens strūklas palīdzību no zobiem noņem aplikumu, taču – vai vērts tērēt tam naudu, ja parasts zobu diegs aplikumu noņem tāpat, ja ne pat labāk? Kuru izvēlēties iesaka speciālisti – zobu diegu vai irigatoru?

Mutes irigators, angliski dēvēts arī par "water-flosser", ir ierīce, kura, nodrošinot augsta spiediena pulsējošu ūdens strūklu, no grūti aizsniedzamām vietām mutes dobumā izspiež ēdiena paliekas. Iveta Krapāne-Martužane "Veselības centra 4" zobu higiēniste skaidro, ka "irigators ir mutes dobuma kopšanas ierīce, kas vada ūdens strūklu starp zobiem un smaganām. Noņem no zobiem aplikumu un ēdienu paliekas."

Šī ierīce paredzēta starpzobu tīrīšanai, kur parasti ir grūti piekļūt ar parasto zobu diegu vai starpzobu birstēm.

Irigatoru entuziasms

Vietnē "Consumer report" Kriss Ričardsons, bijušais Ričmondas Zobārstu biedrības prezidents, stāsta, ka izturas atturīgi pret lielo mutes irigatoru entuziasmu. Viņš apgalvo, ka pierādījumi par to, cik labi tas spēj iztīrīt virs un zem smaganu līnijas, liecina, ka šī metode ir labs papildinājums parastajam zobu diegam, bet ne aizstājējs.

Edmunds Huvlets (Edmond R. Hawlett, kurš ir Amerikas Zobārstu asociācijas patērētāju konsultants, apgalvo, ka pareizi lietots parastais zobu diegs spēj noņemt baktērijas starp zobiem pat nedaudz labāk nekā mutes irigators. Viņš stāsta, ka pētījumi liecina, ka mutes irigators var izjaukt biofilmu (baktēriju slānis, kas aug un pielīp pie virsmām vai struktūrām) un tad baktērijām ir ilgāku laiku jāatjaunojas, taču tas var tik pat labi noņemt baktēriju slāni starp zobiem ar parasto zobu diegu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!