Foto: Shutterstock
Pasaulsavenais seriāls "Bridžertoni" ir krāšņs un estētisks daudzējādā ziņā, tostarp, ar skaisti iekoptiem lauku īpašumiem, iespaidīgiem un izsmalcinātiem dārziem. Skaidrs, ka mazākā mērogā šāda veida dārzus un dekoratīvos īpašumus labiekārtot ir teju neiespējami, bet kāpēc ne iedvesmoties un pamēģināt savā dārzā īstenot dažus apstādījumu ieteikumus un iekļaut elementus, kas noskatīti seriālā?

Daudzi dārzi, kas filmēti seriālā, atrodas laikmetīgo māju īpašumos, piemēram, daudzas dārza ainas filmētas Peinshilā netālu no Kobhemas un Komisāra namā Četemā. "House Beautiful" apkopojis astoņas tendences, ko aizņemties no īpašumiem Anglijā un iekļaut savā dārzā, lai radītu īpašo "Bridžertonu" noskaņu – estētisku, romantisku un vizuāli iespaidīgu.

Vistērija

Pateicoties seriālam, vistērija ieguvusi milzu popularitāti un kļuvusi pieprasītāka nekā jebkad agrāk – dati liecina, ka pēc pirmās sezonas iznākšanas 2020. gadā meklēšanas vaicājumi internetā "Amethyst wisteria" pieauga pat par 400%. Šī kokveida liāna Latvijas klimatiskajos apstākļos bieži apsalst un zied reti, tāpēc jābūt pacietīgam un iecietīgam dārzniekam, lai uzņemtos vistērijas lološanu. Vistērija jāaudzē pret stipru atbalstu vai ēku, lai tai ir kur pieķerties, jo tā apaug ap visiem iespējamajiem šķēršļiem, kas tai gadās ceļā, tāpēc to parasti stāda līdzās lapenei, terasei, pie žoga.

Foto: Shutterstock

Lapene

"Bridžertonu efekts" izraisīja lielu pieprasījumu ne tikai pēc vistērijām, bet arī dārza lapenēm (kāds mazumtirgotājs aprēķinājis, ka viņa pārdošanas apjomi palielinājušies par 60%). Koka nojume piešķirs greznu fokusa punktu un vilinās vasaras vakarus pavadīt ārā. Turklāt to var apstādīt un iekārtot pēc savas gaumes, ierīkojot par savu personīgo miera oāzi.

Foto: Shutterstock

Pergola

Pergola ir vīteņaugiem rotāta koka lapene ar arku rindām, kuras augšdaļā savieno režģis. Tā seriālā ir iecienīta atpūtas vieta, kurā malko tēju pēc pastaigām pa dārzu. Šī atvērtā tipa lapene labi izskatās apaugusi ar ziedošiem vīteņaugiem, kokveida liānām, gar malām ziedošām augstām puķēm, kas pievilina taureņus un kukaiņus. Ja dārzā nav vieta pergolai, uz vienkāršiem augstiem plauktiem var izkārtot puķu podus ar krāsainām ziedošām un interesantām puķēm, kas piešķirs dārzam košumu un dzīvīgumu.

Foto: Shutterstock

Košas puķes


Viss, ko mēs redzam "Bridžertonos", ir pārbagāts ar košām, skaistām krāsām – sākot no iekštelpu interjera līdz piesātināti zaļajiem parkiem un alejām. Padari savu dārzu dzīvespriecīgāku un stādi tajos košus ziedus, kas redzami seriālā, – dālijas, begonijas, lilijas, gladiolas, viengadīgās melnsēklītes, rudzupuķes, kliņģerītes, bet īpaši romantiskai noskaņai – rozes.

Foto: Shutterstock

Elegantas dārza mēbeles

Lai dārzam piešķirtu seriālā noskatītu romantisku noskaņu, dārza mēbelēm jākļūst par būtisku ārtelpas akcentu, turklāt tām jābūt ar smalkām detaļām un elegantām līknēm un vijumiem. Sēdvietas ir neatņemams elements dārzā, ja gribas aizgūt "Bridžertonu" smalko stilu un tajā noskatīto atmosfēru.

Foto: Shutterstock

Topiāri

Topiāri ir ģeometriskas formas veidoti krūmi un koki, un tā ir īpaša krūmu apgriešanas māksla – piešķirt kokiem un krūmiem dažādas dekoratīvas formas. "Bridžertonu" dekoratīvie dārzi ir iespaidīgi un elpu aizraujoši ar tās apcirptajām koka un krūmu skulptūrām, kas piešķir grandiozu un izsmalcinātu izskatu, taču savā dārzā ko tādu īsteno varētu šķist pārlieku sarežģīti. Konusi un bumbas ir divas no vieglāk izveidojamām un kopjamām formām, minimālu apkopi prasa jau gatavi topiāri podos, jo izveidotā forma ik pa laikam ir jāatjauno. Topiārus izmanto, lai, piemēram, sadalītu dārzu zonās vai nodalītu apstādījumus.

Foto: Shutterstock

Strūklaka


Ja ir kāds elements, kas nepieciešams, lai dārzu padarītu "Bridžertonu" stila cienīgu, tā ir strūklaka. Lai panāktu vēlamo efektu, tai nav jābūt grandiozai un lielai. Ja dārzā ir neliela ūdenstilpne, tajā var ierīkot mazu akmens strūklaku vai dārzā piemērotā vietā izvietot brīvi stāvošu. Ja to izdarīt nav iespējams, alternatīva ir skaista akmens putnu dzirdinātava. Papildu efektam – rotātas ar grezniem elementiem vai veidotas kā skulptūra.

Foto: Shutterstock

Iekopti celiņi


Nevis izmīdītas taciņas, bet iekopti celiņi veicinās vēlmi doties pastaigā pa dārzu, lai aplūkotu skaistos apstādījumus un izbaudītu atmosfēru. Ja dārzā ir topiāri vai īpaši veidotas dobes, šādi celiņi ir neatņemama dārza sastāvdaļa, lai radītu sakoptu dārza tēlu. Celiņus var veidot arī lai zonētu dārzu un vestu līdz svarīgākajiem dārza fokusa punktiem, piemēram, pergolu, nojumi vai strūklaku.

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!