Foto: Privātais arhīvs
Jau otro gadu Kristīnes Tilugas dārzā ar savu varenību pārsteidz lilija. Pagājušajā gadā tā izstiepusies 256 centimetrus gara, bet šogad savu rekordu krietni pārspējusi un sasniegusi 286 centimetrus. Turklāt varena tā ir ne tikai ar savu augumu, bet arī ziediem.

OT (austrumliliju un trompetliliju krustojums) lilijas šķirnes 'Catina' stādu Kristīne ieguvusi dāvanā no "Stādu darbnīcas" saimnieces Sarmītes Timermanes, pie kuras uzsākusi darba gaitas, atgriežoties no dzīves Apvienotajā Karalistē. Kristīnes dārzā Sabilē lilija aug jau četrus gadus, taču pēdējos divus gadus pārsteidz ar savu neparasti garo augumu. "Daugmales lilijas" mājaslapā aprakstīts, ka šīs šķirnes augi sasniedz aptuveni 130 centimetru augstumu.

Foto: Privātais arhīvs

"Šogad, spītējot visiem saliem (turpat netālu Stendē šogad tika sasniegts 3. jūnija aukstuma rekords – -1,6 grādi pēc Celsija), tā uzstādīja savu rekordu. Par laimi izdevās nosargāt savu skaistumu un lepnumu," priecājas Kristīne. "Arī pārējās lilijas ar katru gadu stiepjas arvien garākas un garākas. Šeit ir labs aizvējš, blakus liels un biezs akmens mūris, tādēļ pieņemu, ka no mājas siltums tiek arī ziemā. Tas viss veido labvēlīgu klimatu." Lilija tur gozējas rīta saulē.

Lilijas ir vieni no Kristīnes mīļākajiem ziediem, un pie mājas sienas tās sastādītas ne bez iemesla. "Tās visas ir smaržīgās. Katru dienu attaisu vaļā logu un visa māja tik patīkami smaržo pēc lilijām! Man tās nav jānes iekšā." Saldā smarža piepilda ne tikai māju un pagalmu, bet visu apkaimi. Arī kaimiņi neslēpjot sajūsmu par brango puķi, bet draugi uzskata, ka tā jāiekļauj Ginesa rekordu grāmatā.

Kopumā tai ir 22 lieli pumpuri, no kuriem atvērušies septiņi apakšējie, bet pavisam drīz pievienosies vēl trīs. "Varbūt, ka vēl kāds centimetrs nāks klāt, tā bija arī pagājušajā gadā, jo augšējie pumpuri vēl ir maziņi." Arī auga kāts ir varens un stiprs – lilija nav atbalstīta un ir godam izturējusi visus šīs vasaras stipros vējus.

Lilija netiek mēslota vai kā citādi lutināta, tikai stādīšanas brīdī augsnē pievienotas divas saujiņas kūtsmēslu. "Ārā to neroku, tikai pavasarī nogriežu sauso kātu," skaidro saimniece. Šogad salnu laikā vienu reizi lilijas tika piesegtas, jo tika dzirdēts, ka citiem tās apsalušas un pat nosalušas, tobrīd jau 'Catina' bija sasniegusi aptuveni metra augstumu. Vasaras sākumā puķu dobes tika arī regulāri aplaistītas, lai augiem palīdzētu pārciest lielo sausuma periodu. Nu galvenais uzdevums ir to nosargāt arī šajā ziemā, jo ierasti lilijas Kristīne nesedz, un cerēt, ka nākamgad tā uzstādīs atkal jaunu rekordu.

Turpat blakus lilijai aug arī branga krūmroze, kuras ziedēšanas uznāciens jau beidzies. Tāpat tur aug dālijas, klinģerītes, rozes, delfīnijas, flokši, pujenes. "Īsta latvieša dobe," smejas saimniece. Šogad viņas dārzā pirmoreiz aug arī dālijas, kas iegādātas "Lidl": "Gluži kā "kinder surprise" – nezini, ko sagaidīt, katra no tām citāda!"

Foto: Privātais arhīvs

Māja, kurā Kristīnes ģimene apmetusies, ir viņas drauga ģimenes: "Mūsu bērni būs ceturtā vai pat piektā paaudze, kas te dzīvo. Iepriekš te dzīvoja drauga tēvs, viņa omīte, tagad mēs," pastāsta viņa. Mantojumā no omītes dārzā kuplo krūmroze, floksis, pujene un trīs rozes.

Foto: Privātais arhīvs

Kristīne uzskata – pret augiem jāattiecas kā pret dzīvām būtnēm, jāizturas ar mīlestību un tās tev atdarīs ar savu skaistumu. "Ik pa laikam aizeju, aprunājos un apčubinu, un viss ar katru gadu aug arvien lielāks un kuplāks."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!