Foto: DELFI
Jā, tieši tā – vēl līdz 20. novembrim Cēsu izstāžu zālē aplūkojama izstāde "Latviskās dvēseles raksti tērpos, mūzikā, dziesmās un dejās", un šo izstādi noteikti ir vērts iekļaut sniegotās Vidzemes apmeklējumā! Latvijas svētku nedēļā tas būtu vairāk nekā iederīgi.

Izstādes bukletā teikts, ka izstāde ir "īss, tēlains un arī informatīvs ieskats liecībās par latviešu tautas izcelsmi, valodu, senajām baltu un indoeiropeiskās kultūras saknēm un mūsdienu nacionālās kultūras spilgtāko izpausmi – Vispārējiem latviešu dziesmu un deju svētkiem". Precīzāk grūti noformulēt, vien gribu piebilst, ka šis ir brīnišķīgs veids, kā koncentrētā veidā ar latviskās identitātes elementiem iepazīstināt arī ārzemju viesus. Līdzās tautas tērpiem un zīmju skaidrojumiem (arī svešvalodās!) uz lieliem ekrāniem var vērot Dziesmu un deju svētku norises.

Foto: DELFI
Foto: DELFI

Vēl citāts no izstādes bukleta: "Raksts rada ritmu – pēc savas uzbūves un iedarbības visu sakārto un apvieno. Raksts ir mūsu kopā saucējs: rakstā rit valodiņa, rakstā rit dejas solis. Būt rakstā – latvietim tas nozīmē būt vienotībā un saskaņā – saderībā ar savu zemi, tautu, Visuma spēka līniju ritmiem dabā un kultūrā. Saderībā un saskaņā ar savas tautas tradīcijām, tās vispārcilvēciskajām vērtībām un savu Dieva aicinājumu."

Foto: DELFI

Izstādi veidojuši Jurģis Krāsons, Valdis Celms, Toms Skābardis, Arvils Feldmanis, Linda Rubena un Ilze Buile. Bet bildes, kā jau parasti, runā skaļāk par vārdiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!