Фото: Edgars Lācis

Ildze Ose un Līva Hausmane ir divas ārēji sievišķīgi trauslas, bet tik jaudīgas, iedvesmojošas un apbrīnojami skaistas draudzenes. Pēc dzīves pasaules tuvākās un tālākās vietās viņu takas atvedušas atpakaļ uz Talsiem. Pašā mazpilsētas sirdī sievietes izveidojušas mākslas studiju un dizaina konceptveikalu "Taka". Abas tagad atkal bauda deviņu pakalnu pilsētas šarmanto skaistumu, pēc jaudīga sākuma atgūst mieru un spēku "Takas" pirmajam pavasarim un cenšas lauzt priekšstatu, ka starp vārdiem "dizaina lieta" un "dārgs" vienmēr ir vienādības zīme.

"Taka" durvis vērusi Talsu Tautas nama iekšpagalmā, kas ir radošo talsinieku mājvieta. Lai gan pati nokavēju dažas minūtes, Līva ierodas vēl mirkli pēc manis, smaidot atvainojas un saka, ka Talsos laiks rit pavisam citādi. Lielpilsētā šķiet, ka visi vienmēr steidzas, jo allaž kavē, bet šeit ir sajūta, ka neviens nesteidzas. Un miers ievelk. Cienastam esmu paņēmusi kārumus no "Ceļojošā franču makarūna", un Līvai pārsteigums, ka Talsos tādus cep. Lai gan viņa ir talsiniece, savu pilsētu tagad iepazīst no jauna. Un iepazīšanās ir abpusēja – arī mazpilsēta Līvas jaudu šogad vēl tikai sāks iepazīt.

Savukārt Ildzi Talsi jau pazīst, un daļa talsinieču viņas sievišķīgās gleznas burtiski dievina. Pat ja kāds kautrējas ieiet iekšā, arī pa mākslas studijas lielajiem logiem var redzēt, kā ar viegliem un pārdomātiem otas triepieniem top Ildzes darbi. Tajos māksla saplūst ar dizainu. Viņa glezno ziedus reālisma, hiperreālisma stilā, bet dzīvnieku tēmā spēlējas ar maģisko reālismu un naivismu. Tas šķiet kā kompliments māksliniecei, taču patiešām grūti noticēt, ka tie ir uzgleznoti ar otu, jo nav redzams burtiski neviens triepiens. Daži pat pēta tuvu, tuvu, lai pārliecinātos, vai tās nav fotogrāfijas. "Tas ir mērķis, uz kuru tiecos. Visu laiku gribu pārspēt pati sevi, ar katru darbu kļūt arvien labāka. Vai man tas izdodas, par to ļaušu spriest citiem," saka Ildze. Kā viņai teikusi kāda sieviete, lai spētu Ildzes darbus izstādīt savā telpā, cilvēkam pašam jābūt košam, ar raksturu. Māksliniece piebilst: "Ne ārēji košam, bet ar tādu krāšņu iekšējo pasauli, lai spētu sajust, ko es ar saviem darbiem mēģinu izteikt."

Чтобы продолжить чтение, оформите абонемент.

Пожалуйста, подождите!

Мы подбираем для вас наиболее подходящее предложение подписки...

Loading...

Предложение о подписке не отображается? Пожалуйста, отключите блокировщик рекламы или перезагрузите страницу.
В случае вопросов пишите на konts@delfi.lv

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !