Dizaina paraugstunda: praktiski padomi santehnikas izvēlē
Foto: Shutterstock
Rakstā izmantoti "Komforts" publicitātes attēli
Plānojot vannasistabu, viens no būtiskākajiem aspektiem ir tās platība. Vannasistabā ierasti ir nosacītas zonas, kuras paredzētas dažādām funkcijām. Tomēr visbiežāk vannasistabai atvēlēta salīdzinoši neliela kvadratūra, un tā jāieplāno, domājot par koptēlu un ergonomiku.
Mājokļa celtniecības, labiekārtošanas vai atjaunošanas darbi ir ilgs, laiku un zināšanas prasošs process. Kanalizācija, apkure, ūdensapgāde, ventilācija un santehnikas izvēle – ar ko sākt? Ko ņemt vērā un kādas kļūdas nepieļaut? To noskaidrosim kopā ar "Komforts" ekspertiem.
Par projektu
Paslēpj lieko, izceļ skaisto
Tieši nelielās pieejamās platības dēļ par dominējošu tendenci kļuvusi iebūvējamo sistēmu izvēle. Lielāko telpas ietaupījumu dod tualetes podu iebūvējamie rāmji vai nu sienā, vai, ja tehniski citādi nav iespējams, pie tās, iegūstot plauktu virs iebūvējamās sistēmas.

Ieraduma, estētisku apsvērumu, kā arī tehnisku šķēršļu dēļ, protams, pieejami brīvstāvošie sēdpodi plašā izvēlē. Tomēr santehnikas ražotāja "Grohe" pārstāvis Toms Irbens pārliecināts, ka gadījumos, kad māja vēl tiek plānota, loģiskāka un ērtāka ir iebūvējamo rāmju izvēle. Viņš norāda, ka, pretēji pastāvošajiem aizspriedumiem, sienā iebūvējamie rāmji ir ļoti izturīgi un spēj nest vairākus simtus kilogramu lielu svaru. Viņš arī atgaiņā bažas par iebūvējamo rāmju mehānismu nepieejamību – tie ir dažādi, bet pārsvarā veidoti, domājot par tiem retajiem gadījumiem, kad būs nepieciešamība piekļūt, lai veiktu kādu apkopi.
Iebūvēto rāmju mehānismiem piekļuvi apslēpj ūdens nolaišanas pogas. Robustākiem mehānismiem tās būs lielākas, bet smalkākiem tās ierasti būs mazākas un nemanāmākas, taču, iespējams, pat ērtāk pieejamas.
Līdzīgi kā sēdpodu rāmji, sienā ieslēpjami arī citi santehnikas risinājumi, lai vannasistabu tādējādi veidotu askētiskāku un vienotā stilā. Sienā iebūvējami gan dušas, gan vannas jaucējkrānu mehānismi.

Savukārt sistēmu redzamo jeb ārējo daļu izvēli galvenokārt nosaka dizains, cena un funkcionalitāte, uzsver eksperts. "Grohe" pārstāvis norāda, ka, piemēram, hromēto elementu piedāvājums joprojām ir plašākais, tomēr materiālu un krāsu palete, kādā mūsdienās izvēlēties gan jaucējkrānus, gan dušas, gan sienā paslēpto rāmju vadības pogas, ir plaša. Turklāt gaumei pielāgojama arī keramika – gan dušas paliktņi un vannas, gan izlietnes un sēdpodi pieejami dažādos toņos.
Estētisku apsvērumu dēļ joprojām iespējams atrast arī jaucējkrānu tradicionālo divu sviru variācijas, kas paredz ūdens pieregulēšanu. Popularitātē un piedāvājumā to gan jau sen apsteidz plašs viensviras jaucējkrānu klāsts. To krāsu, izpildījuma un formu variāciju izvēle ir gandrīz neierobežota. Jaucējkrānu izvēles ziņā gan ir arī kāds jaunums – speciālists norāda, ka tehnoloģijas no sabiedriskajām telpām ielauzušās privātmājās un privātpersonas aizvien biežāk dod priekšroku jaucējkrāniem ar sensora funkciju. Tie populārāki kļuvuši tieši pandēmijas apstākļos, kad vairāk tiek piedomāts pie roku higiēnas.

Jaucējkrānu un izlietņu izvēlē būtiska ir ergonomika. ""Dažkārt arī sabiedriskās vietās ir nepārdomāti risinājumi, kur cilvēkiem jāpieskaras vai nu jaucējkrānam, vai izlietnei, kas ir nehigiēniski un neergonomiski. Nemaz nerunājot par tiem gadījumiem, kad jaucējkrāns un izlietne ir savstarpēji nesaderīgi, kā dēļ ikreiz nākas apšļakstīties," saka "Grohe" pārstāvis.
Nereti vannasistabas kopējo tēlu, tostarp iebūvējamo sistēmu, izvēlas, domājot par vienu centrālo objektu – vannu. Lai gan tā var būt maza un pārdomāti ieplānota vienā malā, lai taupītu nelielo platību, tā bieži ir galvenais telpas dizaina elements.

Eksperta komentārs! Plānojot vannasistabu, kurā var ielikt tikai vannu vai tikai dušu, vispirms ir jāsaprot, vai esat vannas vai dušas ģimene. "Ja vannā iet retāk nekā reizi vairākās nedēļās, tad ikdienā kāpšana vannā var būt kaitinoša, bet, ja laiku pa laikam tikai vannas dēļ tiek braukts uz viesnīcu, tā būs pareizā izvēle."
Eksperts iesaka! Plānojot vannasistabu, kurā var ielikt tikai vannu vai tikai dušu, vispirms ir jāsaprot, vai esat vannas vai dušas ģimene. "Ja vannā iet retāk nekā reizi vairākās nedēļās, tad ikdienā kāpšana vannā var būt kaitinoša, bet, ja laiku pa laikam tikai vannas dēļ tiek braukts uz viesnīcu, tā būs pareizā izvēle."
Tikai pēc tam jāapzina tehniskās iespējas – mazā vietā varētu būt jāveido vannas iebūve, ja ir nedaudz vairāk vietas, var veidot tādu kā savu spa zonu, bet, ja var uzlikt brīvstāvošu, – tā kļūs par dominējošo dizaina priekšmetu. Formas, krāsas un izpildījumi ir ļoti atšķirīgi un pieļauj ļoti dažādas vannasistabas interjera variācijas. Vannas jaucējkrāns var būt centrālais dizaina elements – gan brīvstāvošs, gan pie sienas –, bet var būt paslēpts arī pašā vannā, kamēr pie sienas manāms vien askētisks jaucējkrāns. Dažkārt dizaina tīrības dēļ arī pašās vannās ir tikai viens ūdens izplūdes caurums, kas pilda arī pārplūdes notekas funkciju.

Sēdpodi un izlietnes savukārt būs papildinošs elements. "Jārēķinās – jo vienkāršāks būs dizains, jo demokrātiskākas būs cenas. Noapaļotās vai izteikti kantainās formas jau būs augstākā cenu līmenī," vispārējo tendenci iezīmē Irbens.
Funkcionāli un zaļi
Cita, ne jauna, bet aizvien iecienītāka, tehnoloģija ir jaucējkrāni un dušas sistēmas ar termostatu. Visvairāk to novērtēs tie, kas pieredzējuši, kā ūdens spiedienu un līdz ar to arī temperatūru maina kaimiņu ūdens patēriņš. Termostats, piemēram, sajutīs, ka kaimiņš tecina auksto vai karsto ūdeni, un atbilstoši noregulēs padevi, lai dušā stāvošo nenosaldētu vai neapplaucētu. Dušā to pat nepamanīs. Irbens norāda, ka ar mehānisko jaucēja mehānismu katra šāda izmaiņa liek ķert pareizo temperatūru un brīdī, kad kopējais patēriņš mājā nostabilizējas, jaucējkrāns atkal jāpārregulē.
Termostata ūdens temperatūras pielāgošana sniedz vēl kādu ieguvumu – pieregulējot ūdens padevi, netiek lieki šķiests ūdens. Nestabilas ūdens padeves gadījumā tas var izrādīties būtisks ieguldījums ilgtermiņā.
Izvēloties jaucējkrānus, dušas aprīkojumu, kā arī sēdpodus, jāņem vērā, ka nedaudz dārgākas versijas lielākoties ļaus ietaupīt ilgtermiņā. Dušas sprauslas un vannasistabas jaucējkrāni mēdz būt noregulēti tā, lai, lietotājam nelaupot komfortu, tiktu ievērojami samazināts ūdens patēriņš, lieki nešķiežot dārgo planētas resursu. Šādi iespējams ietaupīt līdz pat 60% ūdens. Tikmēr virtuvē ūdens netiek ierobežots, lai katlā vai glāzē iepildītu nepieciešamo ūdens daudzumu pēc iespējas īsākā laikā.

Virtuves jaucējkrāniem turklāt ir ļoti plaša funkcionalitāte. Protams, tiem jābūt grozāmiem, bet daudzi ir elastīgi vai izvelkami un piedāvā, piemēram, dažādus sprauslu režīmus pārtikas produktu mazgāšanai. Citi, piemēram, "Grohe Blue Home" un "Grohe Red" sērijas, savukārt ietver pat dzeramā ūdens filtru, CO2 – gāzētam dzeramajam ūdeni un ūdens uzsildīšanu līdz vārīšanās temperatūrai, ievērojami atvieglojot maltītes gatavošanu.
Jaucējkrāni ar plašāku funkcionalitāti prasa lielākus ieguldījumus, taču ilgtermiņā šāda izvēle ir ērtāka un zaļāka. Piemēram, tiek ietaupīti resursi, lieki negādājot dzeramā ūdens krājumus, ja tādu nepiedāvā esošā ūdensapgādes sistēma. Savukārt "Grohe Red" sistēmas ūdens uzsildes iekārtai ir tik augsta energoefektivitātes klase, kādas nav nevienai elektriskajai ūdens tējkannai.

Arī sēdpodu izvēlē būtisks aspekts ir to ērtums ikdienas lietošanā. Piemēram, maigās aizvēršanas mehānisms daudziem jau kļuvis par pašsaprotamu nepieciešamību. "Kad pie tā pierasts mājās, tad vietās, kur tas nav, var sanākt taisīt blīkšķus," joko "Grohe" pārstāvis. Tāpat podu vākiem dažādi ražotāji piedāvā inovatīvus risinājumus to vienkāršākai noņemšanai, lai arī poda virmas tīrīšana būtu ērtāka.

Ja nolemts ierīkot arī bidē, bet vietas ir maz, var izvēlēties poda un bidē apvienojumu vienā. Jārēķinās, ka tas būs dārgāks par vairumu sēdpodu, taču varētu būt lētāks nekā divas iekārtas kopā ar to uzstādīšanu. Tiesa, arī to funkcionalitāte un cenu variācijas ir ļoti plašas. Vienkāršākās versijas piedāvā tikai mazgāšanas funkciju, bet var būt iekļauti arī ūdens uzsildītāji ar regulējamu temperatūru un dažādiem spiediena režīmiem, kā arī žāvētāju un kustību sensoriem.
Eksperts norāda! Bidē izvēlas cilvēki, kuri ir ceļojuši, redzējuši pasauli, kā arī tie, kuri domā par inovatīvām higiēnas lietām.
Izvēloties dušas aprīkojumu, vēlams piedomāt arī pie mājas lietotāju paradumiem. "Piemēram, jāskatās, cik bieži izmanto lielo dušas galvu, vai tā vispār ir aktuāla. Varbūt pietiek ar rokas dušu," stāsta speciālists. Viņš norāda, ka viņa ģimenē, kā jau daudzās, katrs ģimenes loceklis dušu izmanto atšķirīgi, tādēļ parasti izvēlas kombināciju, kas apmierina visus.

Dušu vadības paneļi ir dažādi ne tikai vizuāli un funkcionāli, bet arī ergonomiski. Vieniem patiks ierastais jaucējkrāns, citiem ērtāka būs dušas ūdens palaišana, pārslēgšanās starp režīmiem un izslēgšana ar vienu mehāniskās pogas spiedienu, kas, piemēram, pārslēdzama kaut vai ar elkoni.
Mājokļa celtniecības, labiekārtošanas vai atjaunošanas darbi ir ilgs, laiku un zināšanas prasošs process. Kanalizācija, apkure, ūdensapgāde, ventilācija un santehnikas izvēle – ar ko sākt? Ko ņemt vērā un kādas kļūdas nepieļaut? To noskaidrosim kopā ar "Komforts" ekspertiem.
Par projektu