Ūdens ceļš no pazemes līdz patērētājam
Foto: Shutterstock
Rakstā izmantoti "Komforts" publicitātes attēli
Ūdens pieejamība ir viens no būtiskākajiem faktoriem, izvērtējot zemesgabalu gan jaunceļamai, gan renovējamai ēkai. Paļaušanās uz akām būtiski samazinās, ko nosaka gruntsūdeņu mainība un prasību pieaugums, jo no akas, kas reiz deva pāris nepieciešamo ūdens spaiņu dienā, nevar izsmelt pietiekami daudz dušai visai ģimenei, veļas un trauku mašīnai, kā arī citām mūsdienu vajadzībām. Tagad kā ūdens nodrošinājuma avotu biežāk izvēlas spici un dziļurbumu. Ko ņemt vērā, izvēloties tiem atbilstošu sūkni un veidojot ūdens apgādes sistēmu, konsultē "EVA-SAT" speciālists Lauris Grope.
Mājokļa celtniecības, labiekārtošanas vai atjaunošanas darbi ir ilgs, laiku un zināšanas prasošs process. Kanalizācija, apkure, ūdensapgāde, ventilācija un santehnikas izvēle – ar ko sākt? Ko ņemt vērā un kādas kļūdas nepieļaut? To noskaidrosim kopā ar "Komforts" ekspertiem.
Par projektu
Kā atrast ūdeni
Spici virsējo slāņu gruntsūdens iegūšanai izvēlas apvidos ar plašiem smilts un grants slāņiem, galvenokārt piejūras apgabalos. Ja iežu cietības vai pārāk piesārņotu gruntsūdeņu dēļ spici nevar izveidot, atliek dziļurbuma ierīkošana. Latvijā ierasti dziļāk ūdens jāmeklē Vidzemes augstienē un citviet paugurainēs, kur attiecīgi līdz ar dārgāku urbumu jārēķinās arī ar nepieciešamību likt jaudīgāku ūdens sūkni.

Par vairāk nekā 20 metrus dziļa urbuma ierīkošanu jāsaņem zemes dzīļu izmantošanas licence. Jārēķinās, ka formalitātes un gaidīšana rindā uz urbējiem aizņems vairākus mēnešus. Savukārt pēc urbuma veikšanas un sūkņa piemeklēšanas speciālisti iesaka reizi piecos līdz desmit gados apsekot pašu spici vai dziļurbumu un veikt tā apkopi.
Ūdens aizgādāšana līdz mājai
Neatkarīgi no tā, vai ūdeni vasaras atpūtas mājas nelielo prasību apmierināšanai tomēr nolemts ņemt no jau esošas akas, vai arī ūdens patēriņš liek svarīgo resursu meklēt dziļākā pazemē, no avota līdz mājai to aizgādās atbilstošs sūknis.

Izvēloties vispiemērotāko konkrētajai situācijai, pirmkārt, uzmanība jāpievērš pašam ūdens avotam, jo katram no tiem ir paredzēti noteikta veida sūkņi – vieni tiks iegremdēti, citiem jāparedz vieta iekštelpās.

Atbilstošākā sūkņa piemeklēšanā vērā jāņem arī tas, cik tālu no avota atrodas māja, cik augsta tā ir un kāds ir aptuveni plānotais ūdens patēriņš, stāsta Grope. Ja ūdens tiek ņemts no dziļurbuma, tad daļu no sūkņa izvēlei nepieciešamās informācijas iespējams gūt no urbuma pases. Pasē norādīts gan urbuma dziļums, gan avota ražība jeb ūdens pieplūdums. Ja izvēlēts nepietiekamas jaudas sūknis, ūdens spiediens augstākos stāvos vajadzības nemaz neapmierinās. Savukārt, izvēloties pārāk jaudīgu sūkni, kas neatbilst konkrētās vietas ūdens ražībai, tas var tikt sabojāts.
Ūdens apgādes automāts JET DAB
Sūknis DIVERTRON DAB
Apkures cirkulācija sūknis EVOSTA DAB
E.SYBOX ūdens apgādes iekārta DAB
Eksperts brīdina! Pareizā sūkņa izvēle un ūdens piegādes sistēmas projektēšana, gluži kā tas ir visu inženiertīklu gadījumā, jāuztic projektētājiem. Viņi arī uzņemas atbildību par to.
Biežākā kļūda, ko cilvēki bez inženieru piesaistes pieļauj, ir pārāk jaudīga sūkņa izvēle. Rezultātā viss ūdens drīz tiek izsūkts un sūknis spiests darboties tukšgaitā. Ja tajā nav iebūvēta nekāda aizsardzība, tas īsā laikā pārkarsīs un sabojāsies. Ar mehānisko aizsardzību aprīkots sūknis tukšgaitu var pārdzīvot vienu divas reizes, bet regulārai tukšgaitai neviens sūknis nav paredzēts. Savukārt labāk spēs pasargāt elektroniskā aizsardzība. Ja šāda aizsardzības ierīce nav iebūvēta jau pašā sūknī, to var uzstādīt papildus.

Lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem, kā arī ērtības labad var izvēlēties arī tādus sūkņus, kuri paši laikus ziņo par problēmām – pārkaršanu, īssavienojumiem vai ūdens izbeigšanos – ar diožu vai skaņas signāliem. Vienkāršākā dziļurbuma sūkņa versijas pieejamas arī bez šāda aprīkojuma. To nestrādāšanas gadījumā sūkņi ir fiziski jāceļ ārā un jāskatās, kas noticis, bet jārēķinās, ka katra izcelšana veido papildu izmaksas.

Ūdensapgādes sistēmā būtisks elements ir arī spiediena releji sūkņu darbības regulēšanai – tie sistēmā nodrošina stabilu spiedienu un nepārtrauktu ūdens padevi. Jo retāk notiks sistēmas izslēgšana un ieslēgšana, jo ilgāk sūknis kalpos. Pieejami gan mehāniski, gan digitāli releji, turklāt pēdējie var ietvert dažādas aizsardzības funkcijas, piemēram, uzraudzīt jau pieminēto ūdens esamību.
Eksperts skaidro! Dažkārt, kas gan biežāk ir daudzdzīvokļu mājās, nepietiekama spiediena gadījumos iespējams uzstādīt arī papildu sūkņus tieši nepieciešamā spiediena nodrošināšanai augstākos stāvos.
Lielākam komfortam iespējams izvēlēties sūkņus ar iebūvētiem frekvences pārveidotājiem vai pievienot tos atsevišķi. Šīs elektroniskās ierīces pielāgo sūkni, atbilstoši nepieciešamajai slodzei mainot sūkņa motora ātrumu. Attiecīgi lietotājs nejūt spiediena svārstības sistēmā un tiek samazināts elektrības patēriņš, lieki nenodrošinot lielu jaudu, kad tas nav nepieciešams. Frekvenču pārveidotāji ļauj izvairīties arī no lielu izplešanās trauku uzstādīšanas nepieciešamības vai vispār atbrīvoties no tā.
Arī paši ūdensvadi jāizvēlas atbilstoši to specifikācijai. Īpaši ūdensvadi (parasti PE un HDPE jeb augsta blīvuma polietilēna caurules) paredzēti lietošanai ārpus ēkām, savukārt citi (plašā izvēlē no plastmasas līdz pat kaparam) – ēkās.
Tīrs cilvēkam un sistēmai
Svarīga ūdensapgādes sastāvdaļa ir iegūtā ūdens filtrācija. "Nevar izlaist nevienu posmu, pakāpienu, lai mājoklis veidotos par modernu un videi draudzīgu māju," skaidro speciālists. Gadās, ka dažkārt nemainītie filtri ir tik aizsērējuši, ka ēkā samazinās pat ūdens spiediens maisītājos, jo tas gluži vienkārši vairs netiek cauri.
Eksperts brīdina! Ražotāji iekārtu trokšņu līmeni var norādīt dažādi. Būtiski izvērtēt informāciju, pēc kādiem normatīviem vadoties iekārtas trokšņu līmenis uzrādīts – vai tas mērīts telpas vai āra apstākļos un cik tālu no iekārtas. Dažreiz šķietami ļoti labi rādītāji var būt maldinoši. Pat dārgākajām un klusākajām iekārtām vienmēr vēlams uzstādīt trokšņu slāpētāju. Turklāt ne vienmēr ar vienu pāri pietiks.
Galvenie filtru veidi ir dubļu un mehāniskie filtri ūdens acīmredzamo piemaisījumu noņemšanai, atdzelžošanas un ūdens mīkstināšanas iekārtas, kā arī reversās osmozes sistēmas, kuras izvēlas uzstādīt, ja mērķis ir iegūt destilētam ūdens tuvu tīrības pakāpi.
Mājokļa celtniecības, labiekārtošanas vai atjaunošanas darbi ir ilgs, laiku un zināšanas prasošs process. Kanalizācija, apkure, ūdensapgāde, ventilācija un santehnikas izvēle – ar ko sākt? Ko ņemt vērā un kādas kļūdas nepieļaut? To noskaidrosim kopā ar "Komforts" ekspertiem.
Par projektu