Skolas direktore Ilona Lūdiņa domes vadībai nodeva 170 iedzīvotāju parakstītu vēstuli, kurā prasīts ciematā saglabāt vismaz sākumskolu un pirmsskolas grupiņas.

Alojas novada domes priekšsēdētājs Valdis Bārda atgādināja, ka diskusijas par izglītības iestāžu nākotni novadā sākušās jau pirms laba laika. Šobrīd Puikules skolā ir 30 skolēnu, piemēram, 1. klasē viens, bet 9. klases nav vispār. Pirmsskolas grupiņas apmeklē 28 bērni, no kuriem piecgadīgie un sešgadīgie ir pavisam 15. Tas nozīmē, ka turpmākajos gados nelielas, bet klases tomēr varētu būt.

Patlaban domes piedāvātajā modelī Puikules skola iezīmēta kā Alojas Ausekļa vidusskolas filiāle. Taču varianti varētu būt dažādi: vai Puikulē paliek no pirmās līdz devītajai klasei, vai no pirmaš līdz sestajai, bet varbūt tikai pirmsskolas grupiņas. Sākotnēji Puikulē bija paredzēta Alojas bērnudārza Auseklītis filiāle, bet šādā variantā nebūtu iespējams vajadzības gadījumā atvērt klases. Kā vidusskolai filiālei variēšanas iespējas būtu plašākas ja pietiek bērnu, var veidot klasi.

Domes izpilddirektors Mārtiņš Kļaviņš piebilda, ka reforma nenotiek naudas dēļ, bet gan domājot par izglītības kvalitāti un vidi, kurā skolojas bērni. Ja tomēr skolu likvidētu un muiža paliktu tukša, tās uzturēšana domei gadā izmaksātu 6000 eiro.

Pedagogi arī atgādināja bērnu skolās kļūst mazāk, jo sarūk iedzīvotāju skaits, bet to ietekmē darbavietu trūkums laukos. Skolotāji tās nevar radīt, par to jādomā pašvaldībai. Ja nebūs skolas, aizies vēl vairāk cilvēku. Deputāts Gundars Karlsons rosināja lēmuma pieņemšanu atlikt līdz nākamā gada budžeta veidošanai un tikmēr tikt skaidrībā, ko darīt. V. Bārda iebilda, ka kolēģis kā deputāts visu ...