Leģenda vēsta, ka, ja no alas izlīdušais murkšķis ierauga pats savu ēnu, tad ziema turpināsies vēl sešas nedēļas. Ja tomēr ēnu neierauga, tad gaidāms agrs pavasaris. Plānots, ka šodien Panksatonijā uz pareģošanas ceremoniju pulcēsies ap 20 000 cilvēku.

Savukārt Aļaskā, kur Murkšķa diena kopš 2009. gada ir noteikta par oficiālu brīvdienu, dažādās pilsētās notiek plašas dzīvnieciņam un visai Aļaskas kultūrai veltītas svinības.

Bet tikmēr Baltijā vienīgajā murkšķu audzētavā "Jaunstuči" Alsungas pagasta Reģos šodien, Murkšķa dienā, viss ir kluss un mierīgs. Par spīti ieilgušajam rudenim, visi 22 stepes murkšķi jeb baibaki tomēr laimīgi devušies ziemas guļā un siena migās turpinās "sust" līdz pat marta sākumam.

"Patiesībā jau tā gulēšana šoziem viņiem iznāks pavisam īsa," portālam atklāj audzētavas saimniece Silvija Tetere. "Sākotnēji ziemas guļā viņi devās jau oktobra beigās, taču bija tik silts, ka zvēriņi atkal modās augšā, jo likās: pienācis pavasaris," teic audzētāja, kura raizējas, ka īsās ziemas guļas dēļ, iespējams, pavasarī dzīvnieciņiem būs mazāk pēcnācēju. Jo tieši tā tas bijis pērn, kad pasaulē laisti tikai divi mazuļi.

Taču tieši mazo murkšķīšu piedzimšana ir gada gaidītākais notikums "Jaunstučos". "Sevišķi liels prieks par murkšķu mazuļiem ir uz audzētavu atbraukušajiem bērniem. Mazos baibakus gan vispirms ir jāpieradina un jāpielabina ar našķīšiem, no kuriem vislabāk viņiem garšo riekstiņi. Bet, kad tas izdarīts, tie kļūst patiešām mīlīgi un sagādā tik daudz prieka," stāsta saimniece.

Par murkšķu mošanos parasti liecinot tas, ka viņu "mājvietas" tuvumā sniegā parādījušies pēdiņu nospiedumi. Tad zvēriņus ir jāsāk barot. Taču šobrīd viņus traucēt nedrīkst. Tāpēc, par spīti lielajai cilvēku un mediju interesei, "Jaunstaučos" Murkšķa diena kā allaž tiks aizvadīta klusi un mierīgi.

Ieskatu murkšķu dzīvē "Jaunstučos" varat gūt no šīs vasarā tapušās foto galerijas.

Lai jums priecīga Murkšķa diena!