Aizvadītās nedēļas sanāksmē kopā ar Alūksnes vadību pie viena galda sēdās arī Alūksnes novada pašvaldības policijas priekšnieks, Alūksnes novada vidusskolas, Valsts Probācijas dienesta Alūksnes teritoriālās struktūrvienības, Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Alūksnes iecirkņa Kārtības policijas nodaļas un Kriminālpolicijas, kā arī Alūksnes slimnīcas pārstāvji.

Dalībnieki secināja, ka būtiska ir ģimenes un visas sabiedrības aktivitāte, ieinteresētība un izpratne novērst šīs ļaunās sērgas izplatīšanos bērnu un jauniešu vidū. Vairāki tikšanās dalībnieki uzsvēra, ka primāri ir jācīnās pret smēķēšanu bērnu un jauniešu vidū, un arī te liela nozīme ir sabiedrības aktivitātei, piemēram, aizrādot smēķējošam pusaudzim.

Sanāksmes dalībnieki ierosināja organizēt ne vien pašvaldības policijas un valsts policijas reidus, bet iesaistīt tajos arī nevalstiskās organizācijas, izglītības iestāžu vecāku padomes, iedzīvotāji aicināti policiju informēt par bīstamo vielu tirdzniecības vietām.

Ierosināja arī, ka nepieiešams jauniešu līderiem un pašpārvaldēm skolās veikt skaidrojošu darbu par atkarību izraisošo vielu graujošo ietekmi, sevišķi jaunāko skolēnu vidū.

Izglītības iestādes aicinātas organizēt efektīvas dežūras skolās, pārskatīt iekšējās kārtības noteikumus, apzināt iespējamās nepilngadīgo riska grupas, kā arī ziņot policijai un bērna vecākiem, ja ir informācija vai aizdomas par to, ka skolēns lieto, glabā, realizē vai mudina vienaudžus lietot atkarību izraisošas vielas.

Bāriņtiesa un Sociālais dienests uz pārrunām aicinās vecākus, kuru bērni izdarījuši administratīvos pārkāpumus apreibinošu vielu ietekmē, Sociālais dienests riska ģimenēm līdzdarbošanās pasākumos paredzēs arī attiecīgu izglītojošu pasākumu apmeklēšanu.

Pašvaldības policija veiks intensīvākus reidus pie skolām stundu starpbrīžos, īpašu uzmanību pievēršot smēķēšanai, kā arī pastiprināti kontrolēs nepilngadīgo smēķēšanu sabiedriskās vietās.