Zentas Mauriņas piemiņas istabām jau labu laiku bijusi doma, ka nepieciešamas klavieres. Tiesa, tādas, kuras vecuma ziņā būtu Zentas Mauriņas laika biedrs un "dzīvs" instruments, proti, tāds, uz kura patiešām iespējams muzicēt.

Zentas Mauriņas māte Melānija Mauriņa bija izcila pianiste, studējusi mūziku Sanktpēterburgā. Pati rakstniece arī bijusi laba mūzikas pazinēja, taču invaliditātes dēļ no klavierspēles mācībām bijusi spiesta atteikties.

Klavieres dāvinājuši Deimantoviču ģimene no Grobiņas. Šo vērtīgo instrumentu Sarmīte Deimantoviča iegādājās pirms daudziem gadiem no kādas krievu ebreju ģimenes. Pārceļoties dzīvot uz Sanktpēterburgu, klavieru īpašnieki vēlējās, lai istruments nonāktu saudzīgās rokās. Viņu vēlme nu ir piepildīta, jo klavieres kļuvušas par muzejvietas visīstāko pērli.

Intrumentam ir ar ziloņkaula plāksnītēm apvilkti taustiņi. Interesanti, ka klavieru vākā ir iestrādāti četri apliecinājumi tam, ka 1882. gadā izstādēs Krievijā tās saņēmušas izcilu novērtējumu ar četrām zelta medaļām.

Tehnisko aprūpi uzņēmies Liepājas klaviermeistars Valērijs Bezdņikovs. Pirmais teikums, ar kuru meistars raksturoja instrumentu, bija "O, īsts antikvārs!"

Klavieres ir savam laikam ārkārtīgi dārgs un rets modelis. To mehānika saglabājusies autentiska. Tiesa, klavieres nekad nav tikušas pienācīgi uzturētas. Klavierēm veikta "mazā restaurācija" - tās ir iztīrītas un noskaņotas.

Finansiāli klavieru remontu atbalstīja Grobiņas novada domes kultūras nodaļa.

Zentas Mauriņas Piemiņas istabām ir sešpadsmit gadu. Pamatoti uzskata, ka šī ir ievērojamākā rakstnieces piemiņas vieta Latvijā. Visu šo gadu garumā māja (Lielā ielā 84), kurā rakstniece ir dzīvojusi no 1888. gada līdz 20. gs 20. gadiem, ir mainījusies. Krājums izveidots pakāpeniski, sākot no avīžu izgriezumiem līdz videomateriāliem un vēstulēm, kuras piemiņas istabām ir uzticējuši cilvēki no Latvijas un citām valstīm.

Piemiņas istabās pastāvīgi tiek rīkotas izstādes, kultūras pasākumi. Šobrīd te aplūkojama izstāde no Liepājas vēstures muzeja krājuma "Ziemas ainavas". Klavieres pirmo reizi plašākai publikai skanēs jau drīzumā koncertā, kura programmu sastādīs Grobiņas pianisti.