Valdekas pils renovācija paredzēta kā daļa no apjomīgā ERAF projekta, kura laikā paredzēts sakārtot visu ēkas apkārtni. "Šeit paredzēts veidot Valdekas Mācību centru – tajā ietilps Pārtikas tehnoloģijas fakultātes jaunā ēka, atjaunotā bijusī kokapstrādes darbnīca, kā arī renovētā Valdekas pils, kurā vietu atradīs Lauku inženieru fakultātes Ainavu arhitektūras un plānošanas programmas studenti," stāsta LLU direktors Andrejs Garančs.

Remonts pilī varētu sākties šajā gadā, un to varētu turpināt arī ziemā – jumts ēkai ir nomainīts un būvdarbiem nebūtu nepieciešama siltā sezona. Garančs gan nesola konkrētu laiku, kad renovācija varētu būt pabeigta: "ERAF projektu iepirkumi ir sarežģīts process, interesenti apstrīdēt var kā tehniskā projekta iepirkumu, tā arī renovācijas iepirkumu."

Kompleksa vīzijas veidotāja, LIF asociētā profesore Aija Ziemeļniece norāda, ka Valdekas pilī nākotnē varētu izveidot publiski pieejamu mākslas centru, kurā topošie arhitekti un teritoriju plānotāji varēs rīkot seminārus, konferences un plenērus, informē augstskolas portāls.

Nākotnē kompleksā paredzēts sakārtot arī Lauksaimniecības fakultātes mācību ēku Strazdu ielā 1, tur izvietojot Agronomisko analīžu zinātnisko laboratoriju: "Līdz ar to acis priecētu viss kvartāls," rezumē LLU direktors.

Savukārt Lielauces pili paredzēts sakārtot, padarot komfortablāku studentu uzturēšanos Meža fakultātes mācību praksēs. "LVM pils remontam piešķīrusi vairāk nekā 80 tūkstošus latu, par ko plānots nomainīt ēkas logus otrajā stāvā un verandā, sakārtot jumta segumu un izveidot istabiņas ar sanitārajiem mezgliem," skaidro Garančs.

Viņš prognozē, ka, ņemot vērā ERAF projekta apjomu, iepirkums šim projektam varētu notikt aprīļa otrajā pusē. Piešķirtie līdzekļi jāapgūst līdz gada beigām, un jau ziemā studentus un mācībspēkus priecēs sakārtotā ēka.

Valdekas pils celta 17.gadsimtā romāņu – gotu stilā kā Kurzemes un Zemgales hercoga medību pils, Valdeka 19.gadsimtā pārbūvēta neogotikas stilā un piederēja barona fon Rekes dzimtai. Vērienīgi atjaunošanas darbi pilī pēdējo reizi veikti no 1946.līdz 1954.gadam.

Arī Lielauces pils, kas ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, celta 17.gadsimtā – vēlā klasicisma stilā. Esošais ēku kopums saglabājies no 19.gadsimta sākuma. Ap pili izveidots teju 60 hektāru liels brīva plānojuma parks ar 100 eksotiskām koku sugām.