Uz pludmali ar datoru

Runājot par vasaras sezonas aktualitātēm, pirmais, kas nāk prātā, protams, ir pludmales. Jaunķemeru, Majoru, Bulduru un Dzintaru peldvietām šogad piešķirts starptautiskais Zilā karoga ekosertifikāts, kas plaši pazīstams gan iedzīvotāju, gan pašvaldību un vides institūciju un ārvalstu tūristu vidū. No desmit Zilajiem karogiem, kas šovasar plīvo Latvijas peldvietās, četri ir Jūrmalā.

Tūrisma un ārējo sakaru nodaļas un Tūrisma informācijas centra (TIC) vadītāja Gunta Ušpele stāsta: "Būtisks jauninājums, kas īpaši iepriecinās aktīvos un gados jaunos atpūtniekus, ir tas, ka šovasar Jūrmalā daudz plašākā teritorijā būs pieejams bezmaksas bezvadu interneta pieslēgums. "Pērn bezvadu interneta bezmaksas iespējas bija pilsētas centrā, bet šogad šāds pakalpojums iespējams dažādās vietās pilsētā, kā arī vairākās peldvietās. Darbīgākie atpūtnieki varēs atpūsties pie jūras, zinot, ka nepieciešamības gadījumā viņi var operatīvi ieskatīties internetā, savā darba e-pastā, turpināt sarunas sociālajos tīklos vai noskaidrot kādu praktisku tūrisma informāciju." 

Draudzīgāka ģimenēm un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām

Šogad Jūrmala kļūs draudzīgāka cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Pludmalē pie nacionālā rehabilitācijas centra "Vaivari" pārģērbšanās kabīnes būs piemērotas cilvēkiem ar kustību traucējumiem, savukārt Kauguros pludmale pielāgota neredzīgajiem atpūtniekiem. Jāpiebilst, ka šovasar Jūrmalas pludmale kļūs vēl draudzīgāka arī ģimenēm ar bērniem, jo tiks ierīkotas jaunas rotaļu ierīces Salacas ielas un Kr. Barona ielas galā. Tāpat ir padomāts par papildu tualetēm pludmalē un uzstādīti 17 pārvietojami sanitārie mezgli. 

Plašāks piedāvājums ilglaicīgiem atpūtniekiem

Pēdējo gadu laikā Jūrmalas pilsēta piesaista arvien vairāk ģimeņu ar bērniem, kuras vēlas atpūsties Jūrmalā ilgāku laiku. Tādēļ pieprasītas ir ne vien viesnīcas, bet arī apartamenti. "Ārvalstu atpūtnieki arvien biežāk vēlas Jūrmalā uzturēties ne tikai nedēļas nogalēs, bet vairākas nedēļas vai pat mēnešus. Norvēģi, somi, lietuvieši, arī Krievijas iedzīvotāji labprāt dodas uz Latviju ar visu ģimeni, lai, noīrējot vasaras māju vai apartamentus, izbaudītu Jūrmalu un arī apceļotu Latviju. Šādā gadījumā, protams, ir nepieciešami apartamenti ar virtuvi un citām sadzīvei nepieciešamām lietām," klāsta G. Ušpele, norādot, ka šovasar Jūrmalā tiks atklāta gan jauna viesnīca, gan vairākas apartamentu mājas. Tūristi, kuri Jūrmalā apmetas uz ilgāku laiku, nereti šurp dodas ar saviem auto vai arī nomā mašīnas Latvijā. Viņu ērtībām pie iebraukšanas posteņa Jūrmalā ir uzstādīti trīs maksājumu karšu termināļi vienreizējo caurlaižu iegādei. "Iepriekšējos gados no daudziem ārvalstu tūristiem, kuri pārvietojas ar auto, nācās dzirdēt par neērtībām, ko viņiem sagā- dā norēķinu kārtība. Lai atvieglotu tūristu ikdienu, tagad par iebraukšanu pilsētā var norēķināties arī ar maksājumu kartēm.

Atklās Lielā Ķemeru tīreļa rekonstruēto laipu

Vasaras sezona piedāvās patīkamus uzlabojumus arī tiem atpūtniekiem, kuri izvēlas aktīvu atpūtu. Jūnija sākumā tiks atklāta Lielā Ķemeru tīreļa laipa, kas iepriekšējos gados bija populārākais tūrisma objekts visas Latvijas mērogā. Tagad laipa ir atjaunota, tā sagaida ar jauniem skatu torņiem un citiem uzlabojumiem. "Pastaigu taka ir pilnībā rekonstruēta, vecās koka laipas aizstātas ar jaunu segumu. Būtisks uzlabojums ir tas, ka tūristi maršrutu turpmāk varēs izstaigāt apļveida kustībā un viņiem nebūs no galapunkta jādodas atpakaļ pa to pašu ceļu," stāsta nodaļas vadītāja. Ķemeru Nacionālais parks vasaras sezonā piedāvā ne vien pastaigu pa tīreli, bet arī vairākus citus ne mazāk interesantus pasākumus. Jau 25. maijā notiks Bioloģiskās daudzveidības un Eiropas Dabas parku dienai veltīts velobrauciens, kurā varēs iepazīt Jūrmalas īpaši aizsargājamās dabas teritorijas – Lielupes grīvas pļavas, Ragakāpu, Darmštates priežu audzi u.c. Nacionālais parks 15. jūnijā rīkos tradicionālās Pļavu dienas, 6. jūlijā notiks daudzu jūrmalnieku un ārvalstu tūristu iecienītā Sikspārņu nakts, bet 9. un 10. augustā plānoti Ķemeru svētki.

Gan vietējos ceļotājus, gan ārvalstu viesus vilina Jūrmalas balto smilšu pludmales, ūdeņu bagātība, plašās aktīvās atpūtas un izklaides iespējas, kā arī, protams, daudzveidīgais spa un kūrortārstniecības piedāvājums.

Jauni pasākumi

Kas gan būtu vasaras sezona bez radošiem, neparastiem, izglītojošiem un izklaidējošiem pasākumiem, par kuru trūkumu jūrmalnieki noteikti nevar sūdzēties. Vasarā teju katru dienu pilsētā no- tiek visdažādākās aktivitātes – sākot ar koncertiem un ekskursijām, beidzot ar velobraucieniem un festivāliem. Līdz ar tādiem tradicionāliem un iecienītiem pasākumiem kā Muzeju nakts, vasaras saulgriežu ielīgošana, Jomas ielas svētki, Jūras svētki, mūzikas festivāls "Summertime", konkurss "Jaunais vilnis" un citi šovasar Jūrmalā gaidāmas arī gluži jaunas norises.

Šogad pirmo reizi augusta sākumā notiks humora festivāls "Comedy club", augusta nogalē – norisināsies Pasaules ārstu amatieru čempionāts tenisā, bet jau trešo gadu Jūrmalā pilsētniekus un viesus 7. jūlijā priecēs līgavu parāde.

Attīstās veselības tūrisms

Ušpele atzīst, ka vasaras sezona, nenoliedzami, ir pats rosīgākais periods, tomēr Jūrmala kā kūrortpilsēta lielu uzmanību pievērš veselības tūrismam. "Mums kā veselības kūrortam jāpiesaista tūristi visu gadu. Tāpēc ārvalstīs īstenojam mārketingu, kas akcentē Jūrmalas priekšrocības tieši veselības tūrisma jomā. Tāpat ir būtiski, lai rehabilitācijas centru un spa viesnīcu piedāvājums augtu, attīstītos un pilnveidotos visu gadu."

Jūrmalas Tūrisma informācijas centrs īpašu uzmanību pievērš viesmīlības servisa uzlabošanai, jo apkalpošanas kvalitāte ir svarīgs priekšnoteikums, lai piesaistītu un noturētu šeit tūristus ilgāku laiku. Katru gadu, sākoties vasarai, TIC rīko apmācību tūrisma mītņu un ēdināšanas uzņēmumu personālam, jo īpaši tiem jauniešiem, kas vasaras sezonā strādā kā līgumdarbinieki. "Mēs stāstām, kā kurā situācijā jārīkojas, iepazīstinām ar sezonas tūrisma aktualitātēm, lai viņi varētu saviem viesiem ieteikt interesantākās atpūtas vietas un skaistākos apskates objektus vai pasākumus," pauž Ušpele.

Ar katru gadu arvien lielāks uzsvars tiek likts uz veselības tūrismu, slimību ārstēšanu, rehabilitāciju, profilaksi un veselības atjaunošanu. Izstrādāta Latvijas veselības tūrisma stratēģija un izveidots Latvijas Veselības tūrisma klasteris, kurā ietilpst 60 komersantu, – liela daļa no tiem ir Jūrmalas uzņēmēji veselības tūrisma nozarē. Klasterī tiek īstenots kopīgs mārketings, veidoti kompleksi piedāvājumi, tiek izstrādāti jauni tūrisma produkti un veikti dabas dziedniecisko resursu pētījumi.

"Jūrmalas viesi novērtē samērīgās cenas un augsto kvalitāti, kā arī kūrortārstniecības tradīcijas. Tūristiem, jo īpaši no Krievijas, Baltkrievijas, Ukrainas un citām kaimiņvalstīm, drošības, uzticības un komforta sajūtu rada tas, ka Latvijas medicīnas personāls runā krievu valodā. Arī nokļūšana Jūrmalā ir ļoti ērta, jo tuvu ir lidosta un Rīga. Tieši šo apstākļu dēļ uz kūrortpilsētu labprāt brauc krievu diaspora no Vācijas un Izraēlas," atzīst Ušpele, norādot, ka, piemēram, jūlijā Jūrmalā notiks krieviski runājošo medicīnas darbinieku Pasaules forums.